Työllisyysnäkymät

Työllisyys paranemassa tulevina vuosina

24.1.2018 klo 18:17

OP:n ekonomistit ennakoivat, että Suomen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 3,3 prosenttia. Vielä marraskuussa 2017 ennustettiin 3,0 prosentin kasvua.

Talouskasvu on saanut tukea kysynnän kasvusta. Vain julkinen kysyntä on ollut vaisua, OP:n suhdanne-ennusteessa sanotaan. Vuonna 2018 yksityisen kysynnän kasvu jatkuu.

Vuonna 2019 talouden arvioidaan kasvavan 2,3 prosentin vauhdilla. Hidastumisen taustalla on vientikysynnän ja rakentamisen kasvun hidastuminen.

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskasen mukaan talouskasvu hidastuu ensi vuonna, mutta suhdannehuippu ei silti ole käsillä vielä silloinkaan. Kasvu onkin pitkän ajan arvioitua kehitystä nopeampaa, ja työttömyysaste pienenee edelleen.

Kilpailukyvyn kohentuminen tukee vientiä

Myös vahva kysyntä ja yritysten laajennusinvestoinnit vaikuttavat vientiin myönteisesti. Hyvä työllisyyskehitys, reaalisen ostovoiman kehitys ja vankka kuluttajaluottamus sen sijaan tukevat yksityistä kulutusta, joka jatkaa kasvuaan.

OP ennakoi, että työllisyyden kasvu kiihtyy vuonna 2018: työllisyys lisääntyy yli 30 000 hengellä ja työttömyysaste laskee 7,8 prosenttiin. Työllisyysaste, eli työllisten osuus työikäisestä väestöstä, nousee yli 70 prosenttiin.

Vuonna 2019 työllisiä arvioidaan olevan enemmän kuin koskaan aiemmin. Työllisyysasteen ennakoidaan olevan 71,7 prosenttia ja työttömyysasteen 7,4 prosenttia.

Ekonomisti Henna Mikkosen mukaan suotuisa suhdannetilanne pitää kuluttajien luottamuksen korkealla. Inflaatio nousee, mutta reaalinen ostovoima lisääntyy silti. Säästämisaste pysyy matalana, mutta luottojen ja omistusasumisen kysyntä vilkastuu.

Lähde: OP