Videohaastattelut ovat jo arkipäivää rekrytoinnissa, mutta monelle työnhakijalle tilanne voi olla ensimmäinen ja näin ollen syystäkin jännittävä. Miten valmistautua videohaastatteluun ja vieläpä onnistua siinä?

Olit sitten ensimmäistä kertaa videohaastattelussa tai jo kokenut niiden kanssa puljaamisessa, kokosin tähän muutaman vinkin, jotka toivottavasti auttavat sinua viestimään videolla vaikuttavammin ja varmistamaan paikkasi jatkohaastattelussa.

1. Rekrytoija katsoo monta videota putkeen, joten vältä kliseitä
Meille opetetaan sanomaan työhaastattelussa ne "oikeat vastaukset" klassikkokysymyksiin, kuten oletko tiimi- vai yksilöpelaaja, mutta videolla kliseiden toistelua todellakin kannattaa välttää. Rekrytoija katsoo parhaimmillaan kymmeniä videovastauksia putkeen ja nopeasti käy selväksi, ketkä latelevat kliseitä ja latteuksia ja kenellä on muutakin annettavaa. Siispä ennen kuin se "oikeaksi opetettu" vastaus livahtaa huuliltasi, mieti vielä mitä muuta voisit sanoa erottuaksesi muista kliseautomaateista.

2. Kerro konkreettisia esimerkkejä
Todennäköisesti rekrytoija haluaa videokysymysten avulla tarkentaa hakijoiden osaamistasoa ja saada käsityksen persoonasta, joten muista kertoa ihan konkreettisia esimerkkejä kun työkokemuksestasi ja onnistumisistasi kysytään videolla. Enää ei ole oleellista maalailla taivaanrantoja vaan rekrytoija haluaa jo itse asiaan.

3. Mieti, miten persoonasi tulee esiin – tai ei tule
Mieti läsnäoloasi ja sitä, mitä se kertoo persoonastasi – tai jättää kertomatta. Video jännästi ikään kuin imaisee hakijoista kerroksen persoonaa pois (ei ihme, kun juttelee yksin kameralle), joten panosta etenkin siihen, että videolla näkyvä hahmo oikeasti edustaa sinua. Jos et ole monotoninen, kuvaa video uudestaan, koeta rentoutua ja treenaa vastausta etukäteen jos on tarvis.

4. Tiivistä
Videohaastatteluissa vastauksilla on usein aikarajoitus, mutta jos näin ei ole, tiivistä tiivistä ja tiivistä vastauksia. Yleensä meillä on taipumus jaaritella ennemmin kuin tiivistää, joten kiinnitä huomiota vastaustesi pituuteen ja mieti, miten pitkiä pätkiä itse jaksaisit katsella.

5. Hymyile välillä!
Loppuun helppo vinkki, joka unohtuu todella monelta: muista myös hymyillä välillä! Vakavalla naamalla on tapana saada aikaan persoonaton vaikutelma, joka harvoin on eduksi.


Paula Narkiniemi
vapaa kirjoittaja
Twitter: @PoolaKristiina