Nyt seuraa jatkoa Työnhakijoiden turn off -listauksen osaan 1. Tällä kertaa perehdymme rekrytointiviestinnän maailmaan ja työnantajien huonompiin hetkiin tällä saralla.

Rekrytointiviestintä on haastava laji, ainakin jos aihetta arvioi työnhakijoiden näkövinkkelistä – sen verran usein työnantajat tuntuvat suorastaan mokaavan tässä asiassa. Unohdetaan, että myös rekrytointiviestintä, kuten muukin viestintä, on kahdensuuntaista ja myös tässä hommassa pätevät perus kohteliaisuuden lait.
 
Prosessi alkaa viimeistään siinä kohtaa kun työnantaja julkaisee työpaikkailmoituksensa ja sen tulisi päättyä vähintään työnhakijan saamaan tietoon prosessin päättymisestä tämän kohdalla. Prosessi voi tyssätä jo hakukirjeeseen tai päättyä vasta siinä kohtaa kun työntekijä aloittaa uudessa työssään. Ja tähän väliin mahtuu monen monta muuta vaihetta, joiden aikana työnhakijoiden kanssa viestitään – tai ei viestitä, kuten seuraavasta top-listauksesta huomataan. Tässä siis Työnhakijoiden turn off -lista rekrytointiviestintään.
 
1. Tyhjät lupaukset
Jos luvataan olla yhteydessä, palata asiaan tai millään tavoin rekrytointiprosessin aikana annetaan ymmärtää, että yhteydenpitoa on luvassa työnantajan puolelta, tämän lupauksen olisi syytä pitää. On suorastaan käsittämättömän yleistä että työnantajan puolelta yhtäkkiä vaietaan kokonaan jossain vaiheessa prosessia – ei kiitosviestiä, ei massahylkäysviestiä, ei mitään.
 
2. Vaikene kuin muuri
Tämä on 1-kohtaan verrattuna vieläkin inhottavampi lopputulema viestinpidolle: hakija ei saa minkään valtakunnan paluuviestiä työnantajalta. Jos kyseessä on sähköpostilla tehtävä hakemus, viestiin ei tule edes kuittausta hakemuksen perille tulosta ja jos taas lomakemuotoinen hakemus, hakemuksen rekisteröintiviesti jää jonnekin matkalle eli itse ohjelmassa on vikaa.
 
3. Ne pienet asiat
Samalla tavalla kuin työnantajia ärsyttävät hakijoiden tekemät pikku virheet kirjoitusvirheistä väärälle henkilölle osoitettuun viestiin, ärsyttävät pienet mokat myös hakijoita. Oikeastaan kaikki mikä paljastaa työnantajan laiskuuden ja ylimalkaisuuden hakuprosessia kohtaan tuntuu hakijasta nihkeältä. Monelle hakemukseen ja työnhakuun ylipäätään panostaminen ja ajan käyttäminen on periaatekysymys. Siksipä työnantajan välinpitämätön suhtautuminen rekrytointiviestintään tuntuu inhottavalta, etenkin jos mokan olisi voinut helposti välttää panostamalla edes hitusen.
 
4. Työpaikkailmoitus ei vastaa todellisuutta
Pieni kaunistelu kuuluu asiaan rekrytoinnissa, mutta silloin kun työnantaja ei onnistu kuvaamaan avoinna olevaa tehtävää edes sinne päin ja totuus työstä selviää hakijalle vasta haastattelutilanteessa tai pahimmillaan vasta työn alettua, ollaan viestinnässä menty ihan huolella metsään.
 
5. Kynä putoaa ihan loppumetreillä
Olet ollut mukana rekrytointiprosessissa koko sen pitkän matkan, käynyt haastatteluissa, testeissä ja ehkäpä tehnyt muutaman työnäytteenkin. Jäljellä on enää sinä ja pari muuta finaaliehdokasta. Ja sitten se tapahtuu: työnantajasta ei kuulu mitään. Odotat sitä viimeistä puhelua valituksi tulemisesta kuin kuuta nousevaa mutta mitään ei kuulu. Lopulta olet itse työnantajaan yhteydessä ja kyselet josko päätös valinnasta oltaisiin jo tehty, jolloin sinulle valkenee että soitto sinulle on ”unohtunut”. Mikäs sen nolompaa työnantajalle ja nöyryyttävämpää hakijalle, joka on antanut kaikkensa saadakseen työn.
 
Kerro toki myös oma ”suosikkisi” työnantajien rekrytointiviestinnän mokista.
 
Paula Narkiniemi
vapaa kirjoittaja
Twitter: @PoolaKristiina

 

Kommentit

15

Tyonhakija

Tama on valitettavan totta ja suomalaisissa firmoissa mun kokemuksen mukaan arkipaivaa. Keski-Euroopassa nama asiat hallitaan paljon paremmin....
12

Tyonhakija

Tama on valitettavan totta ja suomalaisissa firmoissa mun kokemuksen mukaan arkipaivaa. Keski-Euroopassa nama asiat hallitaan paljon paremmin....
21

SK

Minulta ei heru ymmärrystä rekry/vuokratyöfirmojen asiakkaansa puolesta laatimille ilmoituksille, joissa ei mainita työntekijää etsivän yrityksen nimeä. Kyllä minä ainakin haluan tietää, mihin olen hakemassa, vaikka valituksi tullessani olisinkin virallisesti työpaikan välittäneen tahon palkkalistoilla. Kovin ärsyttävää ja salamyhkäistä pysytellä piilossa näiden välikäsien takana.
16

Vahvuusalueet

Valinnan perusteiden antaminen hylkyviestissä, jos ne ovat myös omia vahvuuksia. Ei ole kovin kiva saada viestiä, jossa kerrotaan, että paikan saanti perustui asioihin X ja Y, jos nämä sattuvat ne omatkin vahvuudet olevan. Haastattelussa käyneille on kyllä asiallista laittaa vähän persoonallisempaa palautetta, tai jättää ne perustelut siitä viestistä pois. Vielä fiksumpi firma soittaa hylyt haastatelluille.
2

pfic2010.com

Играйте в новые и дающие игровые автоматы здесь http://pfic2010.com http://pfic2010.com
12

Kirotusvireet

Odotame vireetöntä hamekustanne, yritykseme on huvin tarkka uksituiskohdista....
14

Cubix63

niinpä niin, hr henkilöt kirjoittavat mitä sattuu: hakijan edellytetään osaavan käyttää perstyökaluja... sitten yrität kysy hr henkilöltä ks. olevan firman töistä - käy ilmi ettei todellakaan tiedetä edes mitä tai miten firmassa hommat hoidetaan. Sitten saat sen verta selville änkytyksen takaa, millaisesta on kyse ja esität tarkennus kysymyksiä silloin HR henkilö huomaakin saaneensa pienen opetuksen mitä eroa esim. märkä-/pulverimaalauksella on. Heti havaittavissa, että HR henkilö peräytyy ja olemuksesta näkee "tuota me ei ainakaan palkata se tietää enempi kuin minä" HR henkilö kiittelee käynnistä ja lupaa ottaa yhteyttä 2 viikon sisään. Vieläkään monien kuukausien ja vuosien jälkeen ei ole useastakaan vuokrafirmasta kuulunut mitään! meinaan 180 hakemusta ehkä 5:ssä haastattelussa joista yhdestä muistaakseni ilmoitettiin tekstiviestillä ettei valinta osunut ja yhdestä soitettiin, kolme ei kertonut millään tavoin. ja 175 jäljelle jääneestä kai 20 ilmoitusta ettei tullut valituksi (niistä 20:stä on 15 samasta firmasta) Kauheasti siis inspiroi hakea vuokratyöfirmojen kautta töitä.
17

Turha toivo

Kaikkii tuo on koettu. Lisäksi harmittaa, kun joissakin haastatteluissa luvataan, että jälkikäteen on mahdollisuus vielä keskustella valinnasta ja esimerkiksi saada tietoa omista vahvuuksista (mikä on erittäin tärkeää tietoa töitä hakiessa). Mutta sitten kun yrität soittaa henkilölle, joka on luvannut lisätietoja antaa, niin pääset keskustelemaan korkeintaan puhelinvastaajan kanssa. Tulkintani on, että valinnassa on jotakin, mitä ei haluta enää jälkikäteen ruotia - ikäsyrjintää, sukulaisten suosimista, liian pätevän hakijan syrjäyttämistä tms. Tämäkin lupaus jää lunastamatta.
17

Kuumu

Tuntuu, että tuo vastaamattomuus on enemmän sääntö kuin poikkeus. Työttömänä ollessa parin kuukauden ajan laitoin erilaisia hakemuksia vetämään ainakin 50+ kappaletta. Tasan KAHDESTA paikasta tuli minkäänlaista vastausta. Sanomattakin selvää että iskee pieni epätoivo tuollaisessa tilanteessa...

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.