Työhaastatteluissa vuodesta toiseen pintansa pitävät muutamat klassikkokysymykset – miten niihin voisi valmistautua?

Liekö tottumisasia vai nerokkuus näiden  ikivihreiden haastattelukysymysten takana? Oli miten oli, voit varautua klassikoihin miettimällä seuraavia asioita etukäteen.

1. Kerro itsestäsi

Tämä on vakio avaus haastattelussa, eikä oikeastaan edes kysymys. Mieti, miten tiivistät urasi ja osaamisesi muutamaan minuuttiin: ajattele esittelyäsi tarinana, joka alkaa koulutuksestasi tai urasi alusta ja huipentuu nykyosaamiseesi. Mieti myös, mitä voit tuoda persoonastasi esiin tässä kohtaa.

2. Mitkä ovat vahvuutesi?

Mieti, mitä vahvuuksia persoonastasi ja osaamisestasi haluat korostaa, ja miten ne tukevat rekrytoivan yrityksen hakemia ominaisuuksia. Tue näitä ominaisuuksia esimerkein: jos olet luotettava, kerro miten tämä näkyy työssäsi.

3. Mitkä ovat heikkoutesi?

Tämä piinaava kysymys nousee lähes poikkeuksetta esiin haastattelussa tavalla tai toisella, joten varaudu tähän jos johonkin. Heikkous ei tarkoita välttämättä sellaista asiaa, jota et voisi kehittää. Jos siis olet vaikkapa huono yksityiskohdissa, kerro sen lisäksi, mitä teet heikkoutesi selättämiseksi.

4. Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?

Mieti, miten haluat tulevaisuudessa kehittää osaamistasi ja miten suunnitelmasi ja tavoitteesi voisivat istua rekrytoivan yrityksen tavoitteisiin ja tilanteeseen.

5. Miksi sinun pitäisi saada tämä työ?

Tee taustatyösi yrityksestä ja mieti, mitkä ominaisuutesi ja osaamisesi tukevat yrityksen tavoitteita. Käy työpaikkailmoitus vielä kerran läpi ja mieti miten osaamisesi vastaa yrityksen tarpeisiin.

 

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina

 

Lue aiempia Työkyöpeli-blogeja

Kommentit

4

Kysymysmerkki

Miten pitää vastata haastattelijan kysymykseen: " Mitä sinulle kuuluu" ?
5

Maria

"Kiitos, ihan hyvää, vähän jännittää, kun tämä haastattelu on mulle niin tärkeä"
5

Työnantaja

Erittäin hyvä vastaus!
4

PirkkoF

Kaikki mitä selvästi sanotaan
4

Old fellow

Noi on juurikin ne, joihin kaikki haastateltavat osaavat yleensä valmistautua, ainakin näin 30 vuotta työelämässä olleena ja pari tutkintoa suorittaneena. Tuo viiden vuoden päähän näkeminen vaatiikin jo sitten hyviä ennustajaeukon kykyjä? Ei kai kukaan täysjärkinen voi siihen vastata kuin vain haaveilla jostain?
4

No eipä noinkan

Minulle nuori likka kertoi oikein selvän suunnitelman millaisessa tehtävässä hän toivoo ja uskoo 5-10 vuoden kuluttua olevamsa.
4

Cossu

Kohta 3 Pitää kysyä mitä pitäisi kehittää, sanaa heikkouksia ei pidä käyttää.
4

Vichy

Kaikilla on heikkouksia, eikä niiden tarvi olla kehityskohteita. Joka muuta väittää valehtelee.
4

Vichy

Kaikilla on heikkouksia, eikä niiden tarvi olla kehityskohteita. Joka muuta väittää valehtelee.
4

Vinski

.. eikä pidä sortua "pitää" - "ei pidä" -sääntöihin, vaan mennä tilanteen mukaan ja käyttää järkeään
4

Erikoismies

Sitten kun lentää aurinkoon, voi kysyä itseltään "miten sinä koet tämän?" Vähän sama kuin keskiajalla löydettiin uudis-sanoja, "urfdan".
6

Jaa

"Mitkä ovat heikkoutesi" Ei kuulu sinulle, olen hakemassa tätä työtä enkä osallistumassa psykoterapiaan.
5

Tsykologi

Tuo vastaus kertoo ainakin, että asiakaspalveluun ei kyseinen henkilö sovi. Lisäksi hän ei myöskään osaa miettiä omia heikkouksiaan työn tekemisen kannalta. Ehkä hänen itsensä mieltämä suurin heikkous on sellainen, että se vaikuttaa vapaa-ajan kautta myös töihin, mutta hän ei halua sitä kertoa - tyyliin alkoholismi tai jotain. Toisaalta voi sopia oikein hyvin duuniin, jota tehdään esimerkiksi yksin.
4

Tietokoneammattimies

Paras tapa on mennä duuniin haluamaansa firmaan on: Soita suoraan toimitusjohtajalle ja sano : Mä oon tulossa teiän fimaan duuniin ! Noh TJ tietysti vähän nikottelee ja kysyy ensin voisitko kertoa ensin nimes ja mitä hommaa voisit tehdä ? Vastaat: mä teen vaikka reaaliaikasen järjestelmän mitä teidän pankkiasiakas firmoilla ei vielä kunnollista ole ! Firma oli UNIC ja jätkä palkattiin saman tien hommiin. Toki kaveri oli kova ammattireiska ja teki kaikki mitä lupas !
4

Marjutska

Jos ei harrasta tulevaisuudesta visiointia, utopioita, vaan ottaa kaiken irti tästä päivästä ja tilaisuuksista, pitääkö valehdella kysymykseen 4.? Näyttää olevan synti olla realisti ja pragmaattinen, kuin pää pilvissä kulkeva taivaanrannanmaalaari, jolla on "suuria suunnitelmia".
4

Lettu

Jos toinen haastateltava vastaisi "juhlimassa viidettä työvuottani tässä työssä" ja toinen "emmää tiiä, liian pitkä aika, emmää tee mitää suunnitelmia..." - kumman palkkaisit? Ei tartte olla suuria suunnitelmia!
3

Nipsu

Tuo kysymys heikkoudet on hankala tai siis kehitettävää. Mite sitä niiku vastaa. Ai että illalla pitäidi osata aiemmi mennä nukkumaan.
4

mpz

Teknisellä puolella näihin on hyvin helppo vastata. "Minulla on paljon kokemusta Adasta, Bashista ja C+:stä. Sen sijaan en osaa juuri yhtään Djangoa, ExpressJS:ää enkä Flaskia." Työnantaja ei missään tapauksessa odota hakijan osaavan jokaista mahdollista asiaa, joten tällainen "heikkous" kuulostaa paljon paremmalta kuin "minulla on haasteita elämänhallinnassa". Voit siis vain kertoa jotakin, mitä et vielä osaa, vaikkapa "osaan käyttää kassakonetta, mutta en ole vielä koskaan työskennellyt Veikkaus-koneen kanssa".
3

Anonyymi

Heikkouksiin työuran alussa on hyvä sanoa työkokemuksen puute.

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.