Työpersoonallisuustestit herättävät monessa epäilyjä testien paikkansapitävyyttä kohtaan; voiko läjä kysymyksiä muka määritellä, minkälainen työntekijä oikein olen?

Itse uskon vahvasti, että voi. Olen viime vuosien aikana joutunut (tai päässyt) testauttamaan itseäni erilaisissa rekrytointiprosesseissa erilaisilla työpersoonallisuustesteillä sekä muilla ammatillista taipumusta mittaavilla testeillä (kuten matemaattisilla ja kielellisillä), ja täytyy myöntää, että olen näiden ansiosta ensisijaisesti oppinut paljon itsestäni työntekijänä. Erityisesti, jos testien tuloksia pääsee analysoimaan ammattilaisen kanssa, käsillä on mainio tilaisuus peilata itseään myös ulkopuolisen silmin testituloksiin – vastaako oma käsitykseni tuloksia ja päin vastoin?

Ahaa-elämykset eivät ole harvinaisia, vaikka kuinka uskoo tietävänsä minkälainen työntekijä on. Pienistä nyansseista saattaa muodostua määritteleväkin piirre, jonka olemassaoloa ei ole tiedostanut, mutta joka jonkun muun kertoessa tuntuu kovin omalta. Työhakemuksiinhan usein luetellaan ne kaikki kivat ja yleisesti positiivisiksi mielletyt luonteenpiirteet - kuten luotettava, yhteistyökykyinen tai positiviinen – ehkä ilman sen tarkempaa pohdintaa, kuvaavatko sanat oikeasti juuri minua vai uskonko potentiaalisen työnantajan vain haluavan kuulla ne.

Nuorempana (ja kokemattomampana) suhtauduin testeihin samaan tapaan kuin moni muukin; pelkäsin vastaavani ”väärin” ja analysoin liikaa omien vastausteni mahdollisia vaikutuksia tuloksiin. Turhaan, sillä työpersoonallisuustestien tuloksethan kertovat nimenomaan, millainen työntekijä juuri sinä olet, miten työskentelet ja miten sopeudut erilaisiin tehtäviin tai työyhteisöihin. Oikeaa tai väärää vastausta ei ole, on ainoastaan erilaisia työntekijöitä persoonineen. 

Testien avulla olen saanut vahvistusta muun muassa sille, minkälaisessa työyhteisössä ja organisaatiossa todennäköisesti viihdyn parhaiten ja minkälaisissa olosuhteissa oma työpersoonani ja osaamiseni pääsevät otollisimmin kukoistamaan. Eräässä rekrytointiprosessissa minua jopa ”varoittettiin" tulosten analysoinnin yhteydessä, että olet kyllä tervetullut meille töihin, mutta mieti vielä, taipuuko muutoshalukas ja nopeatempoisesta työyhteisöstä syttyvä työminäsi hivenen kankeaan ja hitaasti liikahtelevaan yritykseen. Tuolloin vakuuttelin sekä itselleni että tulevalle työnantajalleni, että kyllä taipuu, kyllähän minä sopeudun minne tahansa. Noh, jälkikäteen on helppo viisastella, mutta olisi kannattanut miettiä vielä toiseen kertaan ja ”uskoa” testien tuloksia. 

Onneksi (työ)elämässä virheistä kyllä oppii jos antaa sille mahdollisuuden. Eivätkä työpersoonallisusutestitkään toki ole täysin aukottomia, mutta tätä varten niiden tulokset tulisikin rekrytointitilanteessa käydä niistä jotain ymmärtävän henkilön kanssa läpi. Näin tuloksia voi tarvittaessa opponoida. Lisäksi ihmismieli on sen verran jännä kapistus, että se muuttuu ajan saatossa ja näin ollen myös testitulokset elävät elämänkokemuksemme myötä.  

Jos oman työpersoonan ”testaaminen” kiinnostaa tai ammatinvalinta askarruttaa, nyt olisi tarjolla mainio tilaisuus itsetutkiskeluun Oikotien Uratestissä>> 

Paula Narkiniemi
vapaa kirjoittaja
Twitter: PoolaKristiina

Kommentit

59

Toomas

Kiva.. Itse en ole Ikinä nevöevö saanut kuulla mitä niissä pällitestessä on tullu tuloksia kun on työtä hakenut... Vaikka olisin työn saannutkin.... Mitä ihmettä tää kirjotus pitää sisälään?????? Yleensä se menee et teet testit.. sait töitä tai et.. syitä tähän et saa mistään!!!
58

Toomas

Hevon Shittuu koko kirjootus!!!!!! jos oikeesti pitäs mennä "tutkimusten" perusteella.. haloo hei!!! Onko Paula nyt töissä vai onko aikaa kirjotella tällästä shittua???
57

Lisää rekry-yrityksiä

poolahan selkeästi edustaa jotain rekryn ulkoistamista kauppaavaa yritystä, jonka tehtävänä ei ole löytää parasta henkilö töihin, vaan pitää ovet liikkeessä, jotta oman lafkan tilipussi pysyisi pulleana aina muuttuvien "rekrytrendien" ja muiden höpöhöpö juttujen mukana. Työyhteisyyn sovellutaan, olet osa tai et, etukäteen monivalintakysymyksillä seövitetään vain henkilöt, jotka ovat parhaita antamaan vastauksen, joka miellyttää algoritmia. Poola ja puolet muista suomen rekry-yritysten toimareista voisi tempoa jalat vatsan alle ja painua vaikka kreikkaan vapauttamaan heidät normaalityöllistymisen ikeestä kyselyineen ja värikarttoineen! VMP, enkä nyt tarkoita sitä työnvälitysyritystä
58

Jek

Kaverini oli parin parhaan joukossa paikkaa hakemassa, rekrytoijat olivat tosi positiivisia ja vähän sillä mielellä että "käy nyt juu ne testit, vaikka meidän mielestämme olet kyllä tosi hyvä tähän, mutta firman politiikka vaatii." No, kaveri meni testiin ja huomasi heti suullisen osuuden alussa, että testaaja ei pitänyt hänestä persoonana (kirjallisista soveltuvuus- ja älykkyystesteistä oli tullut erittäin hyvät tulokset!) vaan suhtautui koko ajan häneen hyvin nihkeästi - ja yllätys yllätys, tulokseksi saatiin, että testaaja "ei missään nimessä suosittele hakijaa". Rekrytoijat olivat ihmeissään ja pahoillaan, mutta työpaikka jäi "firman politiikan" takia saamatta. Testaajat voivat olla täysin omien henk.koht. mielipiteidensä sokaisemia, ja rekrytoijien kädet taas monesti täysin sidotut - oma fiilis ei auta jos testaaja suosittelee toisin.
48

Itsellä sama kokemus.

Täysin älytöntä pelleilyä. Psykologi epäili kykyäni tehdä töitä omalla alallani testissä ilmi tulleiden luonteenpiirteideni takia. Nyt on olen ollut alalla 6 vuotta ja kehuja sekä menestystä tulee työnantajalta ja asiakkailta. Samaa shaissea nämä ovat kuin horoskoopit. Näillä keksitään tempputyöpaikkoja filosofian maistereille, mutta samalla hankaloittaa asiakasyrityksen rekrytointia juuri virallisten menettelytapojen takia.
59

Näin on.

Yritykset ja varsinkin HR-ihmiset siirtävät rekrytointiyrityksille omaa päätösvastuutaan. Rekry- ja testifirmoille maksetaan siis vastuun ottamisesta, ei siitä mistä firmat vaikuttavat laskuttavan. Ymmärtääkö ylin johto tämän? Monet uskottelevat (itselleenkin) testien kertovan jotain olennaista hakijoista. Höpö höpö. Toki omat kädet voi pestä kätevästi, kun ei ole pelkoa virherekrytoinneista. Pomolle voi sanoa, että "mistäs minä olisin tämän virherekrytoinnin arvannut, kun nuo testitkin menivät noin hyvin".

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.