Appiukkoni kuuluu siihen vanhan liiton porukkaan, jolle etätyö on yhtä kuin vapaapäivä, josta hyväuskoinen työnantaja maksaa palkkaa.

Appeni puolustukseksi todettakoon, että hän on tehnyt pitkän uran yrittäjänä ja työnantajana aloilla, joissa työn teko on oikeastaan välttämätöntä fyysisellä työpaikalla, eikä etätyö olisi edes mahdollisuus kuin korkeintaan ylimmälle johdolle. Kun taas itse työskentelen tehtävissä, joissa läppäri on ainoa tarvitsemani toimistotarvike, ja työtä voisi teoriassa ja käytännössä lähes voikin, tehdä missä vain ja milloin vain, ovat käsityksemme etätyöstä luonnollisesti varsin erilaiset.

Suomi on huikean edistynyt maa, jossa tietoverkot ja -yhteydet mahdollistavat niin henkilökohtaisen yhteydenpidon kuin työskentelynkin lähes paikasta riippumattomasti. Meillä on laitteet ja teknologia, joita kehitetään jatkuvasti kohti paikkariippumatonta käyttöä. 4G:stä ja kattavasta mobiiliverkosta puhumattakaan.

Ja silti nimenomaan tietotyöläisenä törmään edelleen yllättävän usein työnantajien asenteisiin etätyötä kohtaan, jotka ovat kuin suoraan appeni suusta. Jos organisaatiossa ollaan päätetty, ettei etätyö kuulu organisaation työntekokulttuuriin, tottakai hyväksyn tämän – päätökselle on varmasti olemassa perusteet ja johto seisoo päätöksen takana. Sen sijaan sitä, että samassa organisaatiossa samaan aikaan oletetaan tai jopa edellytetään, että työntekijät esimerkiksi vastaavat sähköposteihinsa (mobiililaitteiden tämän mahdollistaessa) tai muuten jatkavat töitään tarpeen vaatiessa vapaa-ajalla (kiitos teknologian ja wifi-yhteyksien), en ymmärrä. Tässähän työntekijä joustaa ja luottaa työnantajaansa, joka taas ei toimi vastavuoroisesti.

Tuntuukin, että moni työnantaja ikään kuin napsii kirsikat kakusta, mitä tulee teknologian suomiin mahdollisuuksiin tehostaa työntekoa, ja työntekijät jäävät nuolemaan näppejään ilman mahdollisuutta sellaiseen etätyöhön, josta he itse voisivat päättää. Samalla, kun perinteinen työaikakäsitys on yhä häilyvämpi ja töitä tehdään virka-aikojen ulkopuolella yhä enemmän, on mielestäni suorastaan hassua ajatella, että tietotyöläisen tehokkainta työaikaa ovat ne hetket, kun tämä istuu konttorilla ”valvovan silmän alla”.

Itselleni etätyöpäivät ovat nimenomaan sitä kaikkein tehokkainta ja samalla jopa rankinta työntekoa, sillä parhaimmillaan mikään ei keskeytä työntekoa ja siihen uppoutuu täysin – olenkin laskenut, että keskimäärin etätyöpäivänä saan puristettua kasaan palttiarallaa kahden päivän työt kun palaverit ja työyhteisön perusarki ei ole keskeyttämässä ajatuksenjuoksuani. Enkä usko että olen ainoa. Veikkaan, että tämän ymmärtäessään etätyötä tekopyhästi parjaava työnantaja saattaisi harkita mielipidettään uudemman kerran.

Jotta juttuni ei menisi täysin synkistelyksi, tässä mielestäni mainio esimerkki työnantajasta, joka uskoo etätyön olevan läsnätyötä ja nimenomaan mahdollisuus: http://www.microsoft.com/finland/ura/tyonantaja.html. Microsoftille ”työ on tehtävä ja tulos, ei aika ja paikka”. Iso peukku Microsoftille.

Paula Narkiniemi

Vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina