On se jännä, miten sitä kuvittelee, että ajan kanssa asiat tosiaankin muuttuisivat. Mutta ehei, pitkä tuntuu olevan opin tie – työpaikkailmoittelussakin.

Työpaikkailmoitusten epärealistisuus hakijoiden kokemusta ja osaamista kohtaan lyö silmille edelleen turhan monessa ilmoituksessa. Aihe on puhuttanut jo vuosia ja jo vuosien ajan rekrytoijia on kehotettu karsimaan unelmien kandidaatin ominaisuuslistaansa, sillä harva meistä on täydellinen. Ja harva työnantaja tässä maassa on niin kiinnostava ja haluttu, että ne harvat "täydelliset" kandidaatit juuri sinne haluaisivat töihin. Huiput kun usein tietävät arvonsa ja ovat jo kivassa duunissa.

Samalla kun epärealistiset toiveet hakijoiden kykyjä kohtaan lävähtävät silmille työpaikkailmoitus toisensa perään, yhä harvemmassa ovat ne työnantajat, jotka aidosti kertovat ilmoituksissaan, mitä ainutlaatuista heillä on tarjota hakijoille.

Kaava on simppeli: jos haluat huiput riveihisi (kuten ilmoituksista usein rivien välistä ilmenee), kerro miksi teille kannattaa tulla töihin. Eikä tähän taatusti riitä kliseisen "tarjoamme innostavan ilmapiirin ja kivat kollegat". Vaikka molemmat ovat monelle tärkeitä työpaikalla, niitä ei kukaan oikein voi taata – emmehän tiedä, mitä hakija edes pitää kivana.

Työpaikkailmoittelussa pätevät melko lailla samat lainalaisuudet kuin nettideitti-ilmoittelussakin: realisti sitä olla pitää, tai pian huomaa alituiseen jäävänsä yksin. En toki kannusta työnantajia laskemaan vähimmäisvaatimuksiaan liiankaan alas, mutta välinpitämättömyyden ja täydellisyydentavoittelun välissäkin on melko paljon väljää. Usein jokaiseen avoimeen tehtävään on olemassa ne vähimmäisvaatimukset: ominaisuudet, joita ilman työssä ei pärjää. Ja jos tarkemmin miettii, aika moni työ on lopulta opittavissa, jos peruspalikat ovat kunnossa.

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina

Kommentit

26

Näillä mennään

Hyvä kirjoitus ja muistutus rekrytoijille. Itse olen yli 30 vuoden työuran jälkeen ensimmäistä kertaa työttömän työnhakijan roolissa. Kokemusta on vaativista tehtävistä kansainvälisessä ympäristössä, kielitaitoa, tiimitaitoja, kykyä itsenäiseen työskentelyyn. Olen joustava, fiksu ja sosiaalinen. Ja bingo! myös "ATK-taitoinen" (mikä naurettava rekrytoinnin kriteeri vuonna 2015). Olen idearikas ja siitäkin löytyy näyttöä. Kokemuksestani huolimatta olen hakenut aivan tavallisiakin "paperinpyörittäjän" tehtäviä, mutta yhtäkään kiinnostunutta rekrytoijaa en ole vielä tavannut. Enää en laita hakemusta tehtävään jossa hakuaika on yli 2 viikkoa. Jos siinä ajassa ei löydy sopivaa, ei rekrytoija voi olla tosissaan hakunsa kanssa. Näitä näkee etenkin mol.fi sivuilla joka on ilmainen "mainoskanava". En myöskään ota tosissani ilmoituksia, joissa kuvataan pitkä litania edellytyksiä, ja toisaalla sanotaan että aiempaa kokemusta ei tarvitse. Eli halutaan kaikkea muttei edellytetä oikein mitään. Epäilen myös että "työnantajat" pitävät hakuilmoituksiaan mainoksina näyttääkseen markkinoille ja kilpailijoilleen olevansa hyvässä vedossa ja kasvussa. Ja kun rekrytoija ei vaivaudu haun jälkeen lähettämään edes lyhyttä "thanks, but no thanks" viestiä, levitän surutta sanaa tällaisen yrityksen ylimielisestä toimintatavasta. Eli eipä tässä muuta kuin kuolemaa odotellen.

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.