Kädet hikoavat, kurkkua kuivaa ja tunnet, kuinka puna nousee hermostuksesta poskille. Toistelet mielessäsi niitä hyviä puolia itsestäsi, joita toivot muistavasi tiputella vastapuolelle tulevan keskustelun tiimellyksessä – luontevasti ja brassailematta tietenkin.

Olinko nyt oikeassa paikassa? Se on myöhässä – vai tulinko itse liian aikaisin. Tunnistanko mä sen? Apua. 

Jännä, miten työhaastattelutilanne kuulostaa erehdyttävän paljon sokkotreffeiltä, eikö? Molemmissa pitäisi pistää parastaan, vaikka ei etukäteen tiedä, kiinnostuuko aidosti toisesta osapuolesta niin paljon, että toivoisi suhteenpoikaselle vakituisempaakin jatkoa. Loppujen lopuksi molempiin tilanteisiin päädytään vahvasti mielikuvien perusteella.

”Ei se osannut yhtään sitä mitä täällä tarvitaan, vaikka paperilla vaikutti juuri sopivalta meille, mikä pettymys” – en liene ainoa, joka on kuullut kyseisen lausahduksen rekrytoivalta kollegaltaan epäonnistuneen työhaastattelutilanteen jälkeen. Aina ei mene putkeen ja välillä odotuksia ei kyetä lunastamaan – puolin ja toisin. Haastattelutilanteeseen saattaa päätyä kaksi toisilleen täysin epäsopivaa osapuolta, vaikka paperilla kaikki olisikin vaikuttanut lupaavalta.

Miten työnantaja ja työnhakija sitten voisivat tutustua toisiinsa paremmin ennen ensikohtaamista, johon usein ladataan melkoisesti odotuksia puolin ja toisin? Rekrytoinnin alkuvaiheessa työpaikkailmoituksella ja työhakemuksella on luonnollisesti merkittävä rooli, joten niihin kannattaa ehdottomasti panostaa. Tässä pari vinkkiä, joilla hommaa voi edes hitusen avittaa parempaan suuntaan, niin työnantajan kuin -hakijankin osalta.

Työnantaja:

  1. Mieti työpaikkailmoitusteksti oikeasti sellaiseksi, että siihen voi vastata muutkin kuin yli-ihmiset – jos joku taito on kiva plussa mutta ei mikään pakko, sen ei kuulu olla ”vaatimukset”-listalla.
  2. Kerro työpaikasta ja kulttuurista rehellisesti – jos olette oikeasti dynaaminen työyhteisö, kiva, mutta jos teitä kuvaisi kuitenkin paremmin sanat ”tulosorientoitunut” tai ”perinteinen”, ei ole mikään häpeä kertoa sitä. Eivät kaikki hakijatkaan automaattisesti halua olla osa ”dynaamista” työyhteisöä, vaan voivat yhtä hyvin viihtyä ihan erityylisessä paikassa. Totuus on aina parempi kuin trendiorjuus.
  3. Älä kopioi vanhaa ja muista kohderyhmä. Tiedän, että teillä on joku kiva tekstipohja valmiina työpaikkailmoituksille, mutta fakta on se, etteivät samat jutut yksinkertaisesti toimi koodarista trukkikuskiin. Muista siis kustomoida viestisi tavoiteltu kohderyhmä mielessäsi. Työnhakijat käyttävät parhaimmillaan tunteja tai päiviä oman viestinsä viilaamiseen, joten on ihan kohtuullista panostaa myös oman ensivaikutelman luomiseen – haluathan, että juuri ne teidän kaipaamat henkilöt kiinnostuvat työpaikasta? Työkaluja työnantajakuvan rakentamiseen löydät lisää täältä.

Työnhakija:

  1. Älä sorru kliseisiin työhakemuksessasi: positiivinen, yhteistyökykyinen ja oma-aloitteinen ovat toki yleensä hyveitä, mutta varsin abstrakteja sellaisia – kerro persoonastasi mieluummin esimerkkien avulla. ”Työkaverini kuvailisivat minua luultavimminkin porukan hauskuuttajaksi tai asiat aina maaliin vieväksi työpariksi” on jo selkeästi konkreettisempi tapa.
  2. Muista myös vaatia työnantajalta. Kerro, mitä piirteitä sinä arvostat työnantajassa ja mitkä asiat motivoivat sinua – näin työnantaja osaa punnita toiveitasi jo alkuvaiheessa ja arvioida edes vähän, tulisitko mahdollisesti viihtymään heillä.
  3. Konkreettiset esimerkit kunniaan. Kerro osaamisestasi ja saavutuksista oikeiden esimerkkien keinoin – mitä olet tehnyt, mihin se vaikutti ja mitä sitten tapahtui. Arvuuttelulle jää vähemmän tilaa, kun konkretisoit taitosi. Vai kertooko ”uuden toimintastrategian jalkauttaminen asiakasrajapintaan” sinulle sen oleellisen vai olisiko vaikka ”suunnittelin ja toteutin asiakaspalvelua parantavan työtavan” kuvaavampi? Lisää vinkkejä työhakemuksen tekoon löydät täältä.

Ja eikun lykkyä pyttyyn. 

Paula Narkiniemi

Tuottaja, Oikotie Työpaikat

Twitter: @PoolaKristiina