Tässä ammattirekrytoijan antama top-lista niistä ”hyveistä”, joilla hänen – ja varmasti monen muunkin rekrytoijan – suosioon voi uiskennella jo työhakemusvaiheessa.

Kirjoitin aikaisemmin tutun HR-asiantuntijan haastattelun perusteella ammatikseen rekrytoivan mielestä pahimmista mokista joihin työnhakijat yleensä sortuvat työhakemuksessa ja työhaastattelussa. Tasapainon säilyttämiseksi on aika listata myös onnistumiset.
 
Tässä siis samaisen ammattirekrytoijan antama top-lista niistä ”hyveistä”, joilla hänen – ja varmasti monen muunkin rekrytoijan – suosioon voi uiskennella jo työhakemusvaiheessa.
 
1. Personointi kunniaan
Samalla tavalla kuin niin sanotut massahakemukset, joita työnhakijat pokkana viljelevät copy-paste-taktiikalla eri työpaikkoihin ärsyttävät rekrytoijaa, ihastuttavat selkeästi hyvin eri työtehtäviä varten personoidut hakemukset. Sellaiset, joista näkee että vaivaa on nähty ja hakemus on kohdistettu juuri tähän tehtävään. Rekrytoijan mukaan odotusarvo ei ole että jokaisen runosuoni kukkisi täydellisesti ja hakemus olisi silkkaa proosaa, vaan nimenomaan että siinä on osattu kohdistaa viesti juuri kyseisen työpaikan rekrytoinnista vastaavalle. Tämä jos mikä osoittaa aitoa kiinnostusta haettua tehtävää kohtaan.
 
2. Kliseet kankkulan kaivoon
Työhakemukset ja työpaikkailmoitukset jos mitkä vilisevät kliseitä, joita kummasti toistellaan vuodesta toiseen ja joiden yhtä kummasti kuvitellaan tekevän mittavan vaikutuksen vastapuoleen. Samalla tavalla kuin hakijaa ei ehkä kiehdo työnantajan kliseinen työpaikkailmoitus, jossa luvataan ”dynaaminen työyhteisö” tai ”kivat työkaverit”, ei rekrytoijakaan innostu hakijasta joka kuvailee itseään ”positiiviseksi” ja ”ahkeraksi”. Tuttu ja turvallinen kun ei auta erottautumaan hakijoiden massasta. Sen sijaan tässäkin kohtaa vaikutuksen tekemiseksi kannattaa nähdä hiukan vaivaa ja pohtia, mikä juuri minussa on sellaista josta rekrytoija voisi innostua. Voisiko ”ahkeran” ja ”positiivisen” korvata tarkemmalla kuvauksella siitä, miten nämä piirteet juuri sinussa näkyvät työelämässä?
 
3. Persoona esiin
Jos hakemuksen personointi eri työpaikkoja varten kannattaa, niin kannattaa myös oman persoonan rohkea esiin tuominen. Olit sitten rauhallisen asiallinen tai räiskyvä työpersoonaltasi, yritä tuoda tätä esiin jo työhakemuksessa. Tiettyyn, muka odotettuun muottiin, pakottautuminen ei kannata, sillä viimeistään haastattelu- ja testausvaiheessa ”totuus” paljastuu – hyvässä ja pahassa. Ethän varmaankaan edes halua sellaiseen työpaikkaan, jossa persoonaasi ei arvosteta ja jota joudut laimentamaan, vaan nimenomaan sellaiseen jossa se nähdään etuna. Anna siis persoonasi näkyä työhakemuksessa ja rekrytoijan päättää, olisitko sopiva kandidaatti juuri tähän työpaikkaan.
 
Paula Narkiniemi
vapaa kirjoittaja
Twitter: @PoolaKristiina

 

Kommentit

47

Lukija

Tämä juttu (eli rekrytoijan vastaukset toimitettuna artikkelin muotoon) eivät antaneet mitään uutta - vain kolme kohtaa, joista ensimmäinen on itsestäänselvyys ja vähimmäisvaatimus työhakemusta laatiessa, ja toiset kaksi kohtaa lähinnä vain näiden vanhojen turn off -listojen kääntöpuoli eli taas kerran "älä tee näin". Ei kovin inspiroivaa. Missä on konkreettiset esimerkit? Mihin ja miten rekrytoijat kiinnittävät positiivista huomiota? Esim. avainsanoja, ulkomuodollisia seikkoja, muuta huomioonotettavaa? Sisällön rakenne? Miten parhaiten ilmaista esim. persoonallisuuttaan? Millaista markkinointitekstiä nykyään arvostetaan? Mikä yllättää ja erottuu?
47

Niinpä niin

Sanoisin, että tämä juttu on juuri sellainen kuin kehno työhakemus: siinä ladellaan muutama yleisen tason itsestäänselvyys, ja tällaisen jutun kuka tahansa olisi voinut sutaista kymmenessä minuutissa. Hieman ihmettelen myös, miksei "vapaa kirjoittaja" osaa tavanomaisia pilkkusääntöjä.
30

Täysin turha kirjoitus

Ilmeisesti kirjoittajakaan ei osaa kertoa, miten niitä "ahkeraa" ja "positiivista" toisin kuvailisi, kun ei tarjoa esimerkkejä. Kuten aiemmat kommentoijat, täysin samaa mieltä. Kirjoittaja toistaa itsestäänselvyyksiä, jotka jo kaikki tietävät eikä näytä olevan mitään "uutta" tarjottavaa.
19

Meiju

Juuri katsoin työhakemuskisan voittajat -artikkelin. Eikös siellä yhdessä voitokkaassa hakemuksessa juuri hehkutettu "olen työntekijänä ahkera" ja " positiivinen ajattelu on voimavarani". Eli höpö höpö koko artikkelillle. Mitä mieltä yleensä olette suosittelijoista ja työtodistuksista? Huonoa todistusta ei voi antaa? Suosittelija voi antaa huonon arvostelun? En tiedä mikä olisi viisain keino tulla huomatuksi, niin että edes haastatteluun tulisi kutsu.
18

Meiju

Taisi olla Uranuksen kilpailu tuo aikaisemmin mainitsemani .
27

Työtön kaipaa konkreettista apua

Artikkelissa on kerrtottu, niin kuin kaikissa vastaavissa, hyvästä työhakemuksesta: synny luonteeltasi ihanteelliseksi työntekijäksi, hanki hyvä koulutus, loistava työkokemus, mielenkiintoisia harrastuksia/mielenkiinnon kohteita/vapaaehtoistöitä, ja kirjoita tästä kaikesta häikäisevä, konkreettinen ja persoonallinen hakemus. Mutta miten? Entä jos koulutus on keskinkertainen, ura epäjohdonmukainen ja on syntynyt ihan tavalliseksi ihmiseksi? Miten olisi pari konkreettista neuvoa, miten kirjoittaa ihan tavallisen ihmisen, tavallinen, mutta riittävän hyvä hakemus? En ole koskaan kirjoittanut näin paljon kuin työttömänä, ja vielä asiasta, josta kaikkein vaikein kirjoittaa, minusta itsestä. Syyllistyn silti usein copy-paste tekniikkaan. Osaaminen ei vaan riitä saman asian kertomiseen kymmenin eri tavoin. Joka hakemukseen tulee jotain uutta, mutta myös paljon vanhaa. Vähän niin kuin tässä artikkelissa.
21

tavis

Minusta kummallista pelleilyä tuo itsensä markkinointi. Tosiaankaan TAVALLINEN ihminen ei tunnu kelpaavan mihinkään. Haetpa töitä mitä tahansa ja osaat asiasi niin ei käy taviksen hakemus. Joskus tuntuu että nämä yli itseään kehuvat eivät kuitenkaan siinä varsinaisessa työssään ole mitenkään erityisiä toki poikkeuksiakin on. Haetpa ihan vaikka siivoojan, kahvilatyöntekijän tms. alempaa koulutusta vaativan työn jonka osaat vaikka unissasi ja olet ihan tavallinen perusihminen niin mikään ei tunnu riittävän tässä taitojen esittelyssä niin työhön kun vapaa-aikaankin liittyen. Toivottavasti työnantajat katsoisivat niitä vaatimattomampiakin työhakemuksia sillä sieltä voi löytyä todellisia ihmisiä ja persoonia.
22

Ja vielä

Tuntuu että vapaa-aikakin sotketaan tähähän työstä suoriutumiseen. Onhan se hienoa että on paljon harrastuksia ja vielä jos sattuisi olemaan jotain erikoisia sellaisia. Jos rakastaa vapaa-ajallaan ihan tavallista kotielämää läheistensä kanssa iloineen ja suruineen, ilman mitään erityisiä harrastuksia, on kyllä työnantajan mielestä sopimaton myös tehtävään, jonka osaisi ammattitidollaan loistavasti tehdä. Hei haloo työnantajat herätkää!
20

Meiju

Saahan niitä markkinointikirjeitä ja hienoja Pinterest CV-mallin mukaan tehtyjä asiakirjoja lähetellä. Nehän voi joku muukin sinulle tehdä! Onko se enää niin erityisen persoonallista? Jossain vaiheessa oli tapana, että perusjuttu on paras. Yksinkertainen, selkeä hakemus ja ANSIOLUETTELO riittävät, olipa mikä paikka tahansa. Mutta nykyään taas ovat voitolla nämä videot ja blogit ja muut, jopa Power Point esitykset.Ymmärrän toki, jos on kyse esim. mainosalan työstä. Mutta eiköhän esim. siistijän tai muun tavallisen duunarin olisi parempi antaa perinteinen työnäyte? Kommentoikaa ihmeessä! Olisi kiva kuulla muidenkin mielipide.
21

Ennui

Jos nyt vaikka kirjoittaja ensin omaksuisi metaforien käytöstä jotain. Jos runosuoni pulppuaa, se pulputus ei ole proosaa, niin kuin kirjoittaja sanoo, vaan lyriikkaa. Opi ymmärtämään proosan ja lyriikan, i.e. runouden ero!
21

onnisti

Olin työttömänä jonkin aikaa ja lähetin satoja hakemuksia. Pikkuhiljaa aloin tehdä niistä yhä vapaamuotoisempia, tyyliin kirje ja alkoi tulla jo haastattelukutsuja. Viimeisimmän hakemuksen tein Powerpointilla. Lisäilin siihen monta aiheeseen liittyvää, humoristista kuvaa, kerroin itsestäni ja kommelluksistani rehellisesti, mutta annoin myös mitä suurimmassa määrin ymmärtää, että minua parempaa työntekijää ei löydy mistään tähän kyseiseen hommaan. Toki laitoin mukaan myös tiedot aiemmista työpaikoistani ja osaamisestani, mutta tärkein asia varmaan hakemusvaiheessa on erottua jollain lailla sieltä hakemusviidakosta. Eniten kerroin kuitenkin persoonastani ja loppuun lisäsin iloisen kuvan koko perheestäni. Hakemuksia paikkaan tuli kai 350 ja pääsin kymmeen haastatellun joukkoon. Sielä sain sitten konkreettisesti näyttää mitä osaan ja yrittää saada työnantajan valitsemaan minut. Tulos oli, että sain työn. Kun työnantaja soitti, että sain paikan, hän kommentoi, että olin valloittava, vastustamaton persoona! Ts. tärkeintä on rehellisesti kertoa itsestään ja myös haastattelussa olla ihan oma itsensä, eikä esittää mitään!

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.