Tiedättekö ne iltapäivälehtien hauskat "lasten suusta" -jutut, joissa pikkulapset kertovat aikuisille, miten maailma pyörii? Joskus sama tapahtuu työpaikalla, mutta silloin vain pomon suusta.

Jokainen meistä on varmasti joskus laukonut töissä kummallisuuksia, joiden sanominen ehkä jopa vähän kaduttaa jälkikäteen. Mutta kun pomo heittää ilmoille kummia juttuja ilmekään värähtämättä, saadaan kahvipöytiin ja illanistujaisiin sellaista materiaalia, että oksat pois. Vai mitä tuumit näistä pomojen suusta karanneista sammakoista, joita tuttavapiiristäni löytyi?

Työntekijä: ”Mä en millään ehdi tehdä kaikkia näitä töitä, ylitöitäkin on kertynyt jo satoja tunteja”.
Pomo: ”Mitä jos teet enemmän etänä?”

Pomo äitiyslomalaiselle, joka on tullut juttelemaan töihin paluustaan: ”Sä et kyllä voi itse päättää, koska sä tulet äitiyslomalta takaisin töihin. Mä päätän sen. Se on varma.”

Esimies tiimilleen: ”Pakko todeta, että ei me olla mitenkään terve työyhteisö”.

Pomo naisasiantuntijan esityksen jälkeen: ”Ihan kiva esitys – olisi ollut vaan paljon uskottavampaa jos olisit mies”.

Pomo joka viikko tiimipalaverin alussa: ”Kenellehän teistä sitä tällä viikolla saa antaa kenkään?”

Yrityksen kesäpäivillä pomo esitteli uuden työntekijän, joka aloittaisi seuraavana päivänä hommat, ensi kertaa koko muulle porukalle ”yrityksen parhaana työntekijänä”. Muu porukka oli hiukan ihmeissään, olivat raataneet niska limassa koko kevään ja nyt uusi tyyppi tuotiin näytille heidän työtään vähätellen. Juhlia seuraavana päivänä uusi työntekijä saapui ensimmäisenä työpäivänään töihin myöhässä ja krapulassa, oksensi työpaikan vessaan ja lähtikin pian takaisin kotiin. Piti siinä sitten keksiä päivän asiakastapaamisiin selitys, miksi ”firman paras työntekijä” ei päässytkään esittäytymään.

Pomo kauhistellen alaiselleen tämän kerrottua raskaudestaan: ”Sinustako muka äiti?”

Mitä ihmeellisyyksiä tai suorastaan karmeuksia olet kuullut oman pomosi suusta? Jotain, minkä olisit mielelläsi jättänyt kuulematta?


Paula Narkiniemi
vapaa kirjoittaja
Twitter: @PoolaKristiina

Kommentit

16

Porilainen

Kehityskeskustelussa esimieheni totesi, että jos haluat urallasi eteenpäin, on syytä opetella puhumaan. Porin murre oli hänelle liikaa.
19

Anonyymi

Olin työsuhteessa, jota jatkettiin aina noin viiden kuukauden jaksoissa, väleissä työsuhde katkesi. Kun keskustelin asiasta pomon kanssa, hän tuumasi, että motivaatio pysyy parempana, kun ei ole vakinainen työpaikka.
15

Alainen

"Mä en nyt ehdi ajattelee tai hoitaa tätä, kun mun kalenteri on täynnä tärkeämpiä juttuja." Oli tosi kiva lukea pomon kommentti asiaan, jonka hoitamisen hän aloitti mutta lopetti kesken, kun omat taidot eivät tainneet enää riittää asian viemiseen loppuun asti.
19

Koira

Kerroin esimiehelleni, että työmotivaatiotani nostaisi kovasti, jos saisin samat edut, kuin kollegoillani, mm. etätyön mahdollisuus. Hän osoitti ovea, ja sanoi "Sitten ei ole ilmeisesti kuin yksi mahdollisuus".
13

Se huonompi

Esimies ilmoittaessaan palkankorotuksesta: "Tuli nyt tämmöinen pieni korotus. Työkaverillesi annoin isomman korotuksen, koska hän on sinua parempi"
18

Anonyymi

Ex-pomoni tyrmäsi kaikki ideani suorilta. Kuitenkin kuulin käytävällä sivukorvalla, kun näitä minun ideoita esiteltiin omina isommille pomoille. Teknisesti taitavampi nainen taisi olla liikaa hänelle, käytös minua kohtaan oli aivan kamalaa ja ylemmälle taholle minua piti vähätellä jatkuvasti.
15

nainen vaan

kehityskeskustelussa pomo sanoi minulle :Ei näitä töitä voi kehittää
15

nainen vaan

Kysyessäni miksi jotain työtä ei voitu tehdä toisella lailla, oli pomon vastaus koska pojat ei tykkää. Eräs pomo vastasi avunpyyntööni ettei voi koska odottaa tärkeää puhelua.
13

Kehityspalaverissä

Erään ison hyvinvointipalvelujen työpaikan viikko kehittämispalaverissä yksikön vastaava ja ohjaaja makasivat " lusikassa" ja nauroivat, että tämä on hauskaa töissä. Yritin kysyä kokouksen tarkoitusta, koska koin tilanteen kiusalliseksi. Siirryttiin keskustelemaan sukuelinten koosta. Valitin isommalle päällikölle, hän totesi sen olevan työpaikkahuumoria.
15

wilma

Olin ollut monta vuotta firmassa töissä ja 29v kokemuksella, vastaavissa tehtävissä. Mutta kuin vapautui paikka mitä olin tehnyt ja hajin sitä. Kysyttiin, osaatko sinä nämä työt???!!! :)
17

Mikko

Ensimmäisen ammattikoulun työharjoittelu/kesäduunipaikan tiimipomolle oli jostain iskostautunut vakiototeamus "ei oo töitä." Samoin eräästä työkohteesta hän totesi minulle suunnilleen että "ei siel oo mitään ihmeellistä/opittavaa." Lopulta välit menivät tähän päällikköön niin että hän oli uhannut lähtöni jälkeen ottaa lopputilin jos tulen seuraavana kesänä ja itse tein johtopäätökseni ja varasin seuraavaksi ennakkoon koulun ehkä hyvämaineisimman harjoittelupaikan ajatuksella "parempiakin firmoja on oltava." Ilmeisesti liika oppimishalu ja alasta kiinnostuminen on joillekin liikaa.
16

hohhoijaa

Olin harjoittelija, mutta tein yhtä lailla samoja töitä kuin palkkalistoilla olevat. Minun kuului usein työskennellä pareittain jonkun kanssa. Töissä matkustettiin paljon ja tavattiin erilaisia ihmisiä. Eräs päivä kävi ilmi, että parini oli lähtenyt tekemään hommia ilman minua, koska piti käydä pahamaineisella alueella. Hän sanoi naureskellen, ettei ollut ottanut minua mukaan, koska minun ei kuulemma "olisi ollut kannattanut lähteä sinne raiskattavaksi". Hän sanoi tämän kaikkien työkavereiden ja pomon kuullen, joista kukaan ei sanonut mitään. Hämmentyneenä vastasin, että en minä nyt ihan niin avuton ole. Oli siinäkin sankari.
18

Ex-pomon höykyttämä

Pomoni kertoi suureen ääneen, kuinka huono ihminen olin ja kuinka kalliiksi tulin firmalle kun jäin kuukauden sairaslomalle. Ei varmastikaan tarvi kysyä jatkoinko samassa työpaikassa enää sairasloman jälkeen.
20

Henkka

Kaikille paskoista pomoista urputtajille: menkää muualle töihin.
13

Pomo ja ihminen

Mites alaisten suusta kuullut sammakot? On olemassa kohtuuttomia ja ihan rehellisesti huonoja pomoja, mutta peräänkuuluttaisin myös alaistaitoja.
13

Päiväkodissa

Lähin esimies oli tuohtunut siitä ettemme me hoitajat/varhaiskasvatuksen ammattilaiset saaneet askarteluvarastoa siivottua kaiken muun työn ohella.. Tiuskasi että alentaisin palkkoja samantien kun työt ei hoidu. Tuolloin oli myös työntekijöiden sairastelukausi meneillään eikä sijaisia otettu.
13

Nii-in

Minulle eräs työnjohtaja (ei siis varsinaisesti pomo, mutta kuitenkin, palkkalistoilla minua huomattavasti ylempänä oleva henkilö) jurputti siitä, etten ollut tehnyt tiettyä hommaa "juuri niin nätisti kuin hän oli ohjeistanut KAIKKIA MUITA (paitsi minua)". Kysyin, millä ilveellä olisin voinut tietää, miten se homma vedetään loppuun asti niin nätisti kuin hän haluaa, jos minua ei olla ohjeistettu muutoin kuin niin ja näin - hän vastasi: "No, kyllä sun olisi pitänyt tietää." Niin, ööh, joo, mähän olen selvännäkijä ja ajatustenlukija JA mulle on opetettu jo kohdussa kaikki siitä, miten tää työ tehdään. Nii-in, työnjohtajan tehtäviinhän ei tietenkään kuulu opastaa loppuun asti ja sanoa ääneen, että "tee myöskin näin, älä jätä tätä vaihetta huomioimatta" (mikä kylläkin oikeasti KUULUU työpaikallamme heidän tehtäviinsä, olen tarkistanut asian monelta eri taholta). Tehtävä itsessään oli pieni, ja olisi hoitunut ihan sillä, että olisi sanonut sen ääneen, eikä oikeasti kuvitellut, että luen myös ajatuksia. Samalla tavalla hän on koko tämän puolitoista vuotta jatkanut minun kohdallani... Ei kukaan sattuisi tietämään, missä tätä ajatustenlukutaitoa voisi alkaa opiskelemaan?
14

Työt ei pyöri

Olin hakenut puolivuotta ennakkoon palkatonta lomaa kaksi viikkoa hyväksytysti,jolloin johtajalla olisi hyvin aikaa etsiä sijainen tilalleni. loman jälkeen sain kuulla muiden tilitysten yhteydessä että ei tämä firma sillä pyöri että suurin osa työajasta lusmuillaan muualla. (Huom. Palkattomalla) Niin no se ei ole työntekijän velvollisuus hommata sijaista. Vai?
14

Anonyymi

Olen nainen erittäin miesvaltaisella alalla ja joka kerta kun saan positiivista palautetta (miespuolisilta) asiakkailta tai olen onnistunut hommaamaan ison yrityksen asiakkaaksi jonka edustaja sattuu olemaan miespuolinen, pomoni kuittaa kovan työni sanomalla: "No ne nyt vaan haluaa panna sua.". Miespuoliset työkaverini saavat vastaavista kehuista ja saavutuksista bonuksia. Kaikista muista pomoni sanomisista voisi kirjoittaa vaikka miten pitkän kertomuksen, mutta tuo taisi olla se törkein.
16

Bensatyttö

Selästäni repesi alin lihas, vein sairastodistuksen pomolleni.oli alkukesä ja pomo totesi ilmeettömösti : sinä se sit päätit, että tässä firmassa ei kukaan pidä kesälomaa, kun itse makaat sohvalla kuukauden" itku kurkussa ja kyynel silmässä kinkkasin ulos.
12

Ano

Esimeheni, hetki kun olin saanut esikoiseni kertoo minulle. Tätä systeemiä, minulla kun ei ole lapsia ei tule, koskahan tulee se aika että Minä saan ne kaikki ilmaset rahat(lapsilisä yms). .Tu se on ainakin 20000€ per muksu total. Vääryyttä selvästi koki tästä kommunistisesta yhteiskunnasta. Toki Hän ensin suutui, kun kerroin saavani sen ensimmäisen ?. Kuolema hänelle?
15

polvivaiva

Oli aiemmin ollut polvesta sairaslomalla vajaan viikon, esimies mukavasti kyseli kuinka polveni nyt jaksaa, totesin sen olevan kipeä mutta pärjääväni jolloin hän totesi "no toivottavasti kestää tämän urakan loppuun", ei tainnut minun vointi oikeasti kiinnostaa, kunhan saadaawm homma valmiiksi.
19

"Työkokeilu"

Olin siis työvoimatoiston kautta työkokeilussa joka tarkoittaa sitä että haen paikan yrityksestä itse ja allekirjotetaat paperit siten että minä, yrityksen pomo ja työvoimatoimisto sitoutuu tiettyihin sääntöihin. Käytännössä omalla kohdalla sain kivan paikan firmasta ilman alan koulutusta jossa teen samoja töitä kuin muutkin ilman palkkaa lyhempää päivää. Ongelmat ovatkin siinä ettei työvoimatoimistosta kerrota mitkä ovat ne pelisäännöt josta syntyi firman pomolle mielikuva että olen hänellä töissä samalla vastuulla ja velvoitteilla kuin muut. Noh joutusin lopettamaan kuukautta aikaisemmin tämän työkokeilun kun sain asunnon kauempaata kuin olisi ollut mahdollista kulkea töihin ilman että suurin osa rahoista menisi ilmaatteeksi työskentelyyn toiselle. Kun asian sitten ilmoitin pomolle hän luuli että on pakko olla irtisanomis ajan töissä ja kun asia selvisi hänelle että ei työkokeilussa synny edes työsuhdetta ja minä saan lopettaa sopimuksen siihen sovitusta ajasta riippumatta, hän päätti haukkua minut niin paskaksi ihmissaastaksi kuin voi vain kuvitella koska hän joutuu nyt tehdä työlistat uusiksi (työkokeiluun osallistujan työaika ei saa vaikuttaa työntekijöiden työaikaan) Sain kyllä hyvän opetuksen ettei työkokeilu kannata kun ei siitä edes vaivauduta infota yrityksiä ja selvästi vie mahdollisuuden edes palkkaukseen jos ei osallistujalta itseltään ni ainakin muilta.
18

Täällä tämmöstä

Olen eräässä yökerhossa töissä ja pilkun jälkeen meillä on 45 minuuttia aikaa tehdä loppusiivous ja tilitys ja ylitöistä ei suostuta maksamaan. No kaikillahan laskee siinä työmotivaatio ja jos baari ei ole tiptop siisti vaikka ylitöitä on tehtykin jo yli tunninajan per naama ja niskalimassa painettu niin aletaan uhkailemaan potkuilla. Sitten hos erehtyy mainitsemaan ylitöistä nii n huudetaan vaan ja käsketään tehostamaan jo ennalta huippuunsa tehostettua toimintaa.
15

Järjen ääni

Tuo muuten on niin laitonta kuin olla ja saattaa. Saanko kysyä, että et ole ajatellut työpaikkaa vaihtaa?
19

Harrastus

Kysyin pomolta voinko olla yhden päivän viikosta joko aamuvuorossa tai vapaalla, jotta voisin aloittaa harrastuksen niin vastaus "tällä alalla ei voi harrastaa. Ymmärrön kolmivuorotyön, mutta ketä kiinnostaa enää lähteä alalle kun kuulee ettei voi harrastaa säännöllisesti jotakin tiettyä lajia.
17

Idioottiko?

Ravintolan päällikön kommentti oli jostain toisesta maailmasta kun useampi kauemmin yksikössä ollut esimies lopetti; "Tännehä ei jää enää ketään järkeviä minun ja Markun (nimi muutettu suojelu tarkoituksessa:)) lisäksi." hämmentävintä siinä oli että loput esimiehet seisoivat vieressä monttu auki että tapahtuiko tämä juuri. :D
13

Kotihoito

Soitin esimiehelleni kesken työpäivän että olen tullut kipeäksi. Sain vastaukseksi ota burana niin ne muutkin tekevät. Enkä saanut lähteä töistä, vaan jatkoin aamu kierrostani normaalisti mutta hitaasti.
14

Tälläistäkö on työelämä

Kehityskeskustelussa pomo kysyi, olenko jo laittanut työhakemuksia muihin työpaikkoihin ja pälätti kehityskeskustelun ajan lähinnä omista ärtymyksen kohteistaan omassa työssään. Samainen pomo perehdytti uuteen työtehtävään ja kysyessäni tarkentavia kysymyksiä ymmärtääkseni asioita paremmin hän vastasi, ettei ole aikaa kysymyksille, jotta keretään perehdytys käymään lävitse. Hätäistä menoa.
13

Pöyristynyt, tunnollinen työntekijä

Soitin pomolleni kysyäkseni, voinko laittaa hänet suosittelijakseni cv:hen. Vastaus oli vaivalloinen "no tuota kun asiahan on niin että enhän minä oikeastaan sinua tunne" (johtaa työtämme toiselta puolelta Suomea). Suostui kuitenkin vastahakoisesti ("no kai mä voin jotain sanoa") kun sanoin, että olen kyllä tehnyt parhaani tämän yrityksen eteen. Olen ollut ko puljussa 3vuotta, joten kannattaisikohan vähän tutustua työntekijöihinsä ja ottaa selvää, kenelle maksaa palkkaa!?
16

-

Tein tarkentavia kysymyksiä ajankohtaisista asioista ja toin ruohonjuuri tason näkökannan esiin.. pomon vastaus ajatuksiini: "Älä ajattele. Tee niinkuin käsketään."
19

Vähän vähemmä raaka

Vaikka onkin huonoja pomoja maailmassa, tarvitaan tähän jutun jatkoksi ehkä vähän sellaista humorististakin kommenttia. Lounaskeittiössä töissä, minä, esimies ja yksi työkaveri. Täydentäjä tulisi ruuhka-aikaan että saataisiin koko homma pyörimään. Valkokastiketta keittäessä lasgnea varten sattui naispuolinen pomoni huutamaan minulle (miespuoliselle työntekijälle), että "vatkaatko nyt sitä satsia kun hän ei pysty, pitää nopeasti tulla" (pomollani siis oli rannetuki kädessä ja ei voinut tehdä raskasta pyörivää liikettä, oli enemmän kassassa ja pitämässä linjaa käynnissä). Häneltä meni melkein vartti tajuta miksi pari aamupäivän kahviasiakasta ja me muut työntekijät räkätettiin täyttä päätä. Kyllä sille viikkokin sen jälkeen työporukalla naureskeltiin.
13

e

Valitin ulkomaisten alihankkijoiden käytöksestä. Pomon mukaan virhettä ei ole voinut tapahtua, koska heillä on kulttuuri jossa "valkoinen mies käskee ja ruskea mies tekee." Se työsuhde oli jo lopuillaan, eikä työttömyys harmittanut enää yhtään.

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.