Mitä muistaa kun työhaastattelu kolkuttelee ovella? Ensinnäkin, onnittele itseäsi hienosta saavutuksesta! Sen jälkeen voit lukea kokoamani neljä perusohjetta, joita noudattamalla et voi mennä kovin vikaan haastattelun aikana.

1. Tee taustatyöt huolella

Mikään ei ole nolompaa kuin naama punaisena yrittää keksiä lennosta vastausta haastattelijan (helppoihin, jos olet tehnyt taustayösi hyvin) kysymyksiin rekrytoivasta yrityksestä. Epävarmuus nimittäin myös näkyy – ja kauas. Kannattaa siis tutustua yrityksen verkkosivuihin, some-läsnäoloon ja vaikkapa vähän ihmetellä LinkedIn:ssäkin nykyisia työntekijöitä – voit saada yllättäviäkin vinkkejä sekä tietenkin arvokasta tietoa noita ”helppoja" kysymyksiä silmällä pitäen. 

2. Kerro tarina osaamisestasi

Aivan kuten hyvässä CV:ssäkin, haastattelussa kannattaa kertoa osaamisestaan konkreettisten esimerkkien kautta – tarinat jäävät mieleen. Moni osaa luetella vaikka kuinka hienosti strategiat, visiot ja missiot, mutta jos ei pysty viemään niitä käytäntöön millään lailla, jää vastapuoli auttamatta kylmäksi ja tarinasta tulee luettelo. Sen sijaan, että kertoisit että olet hyvä myymään jäätelöä, kerro mieluummin miten tehostit jäätelökioskisi myyntiä itse tekemilläsi mainosplakaateilla tai jalkautumalla asiakkaiden pariin ja maistattamalla uutuusmakuja.

3. Vaadi vuoropuhelua eli kysy, kysy ja kysy

Omia kysymyksiä ei kannata jättää viime hetken ”Onko sulla jotain kysyttävää meiltä?” -rakoon vaan tiputella luontevasti pitkin haastattelua sopiviin paikkoihin – näin ”pakotat” haastattelijan vuoropuheluun kanssasi ja osoitat kiinnostusta. Kysyä ei tietenkään kannata vain kysymisen ilosta, vaan sopivia ja omaa mieltä muutenkin tulevassa työssä askarruttavia asioita kannattaa miettiä etukäteen. Paras skenaariohan oikeastaan on, että voit tuohon klassiseen haastattelun loppukysymykseen aidosti vastata, että ”ei tähän hätään ole, sain jo hyvin vastauksia haastattelun aikana”. Vinkkejä hyvien ja erottuvien haastattelukysymysten miettimiseen löydät esimerkiksi täältä: http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-koulutus/2014/05/31/haluatko-jaada-mieleen-tyohaastattelussa-kysy-ainakin-nama/20147704/139 

4. Älä unohda perusasioita

Kohteliasta käytöstä haastattelutilanteessa ei oikeastaan voi turhaan korostaa, sillä se vie jo pitkälle niin kuin perusasiat elämässä yleensäkin. Hymyile, tervehdi, kättele, puhuttele kunnioittavasti ja käyttäydy muutenkin kuin järjellinen ihminen – ja muista edellä mainitut asiat niin olet jo varsin hyvissä asemissa.

Paula Narkiniemi
vapaa kirjoittaja
Twitter: @PoolaKristiina

Kommentit

137

Ärsyyntynyt

Ei noilla mihinkään pääse, koska nykyisin vallitsee pärstäkertoimen suureellinen vaikutus tai toinen on joojoo-tyypit, jotka tekevät pomojen mielihalujen mukaan!
109

htöttörll

Kannattaa kohteliaasti ilmoittaa tuollaisessa tilanteessa, ettei ole tulossa työhaastatteluunlaisinkaan. Kas kun ensimmäinen ja tärkein valmistautuminen on omassa päässä. Asenne...
115

Oikein

Näin juuri! Aina ne kuitenkin valitsee sen komeimman tai kauneimman. Todellista diskriminointia meitä normaalinnäköisiä kohtaan. Kauniiden euro on rumien 50 senttiä!
110

pärstäkerroin joojoo

no itsellä ainakin juuri noi asiat on ollut niitä tärkeimpiä asioita haastatteluissa. nykyisessäkin työpaikassa haastattelun piti toimitusjohtaja, ja hän on sokea. siinä ei auttanut hienot vaatteet tai pärstä, vaan ihan vaan omat tiedot ja taidot.
127

Anna

No sit kun kaikilla kuudella haastateltavalla on nämä yllä olevat asiat kunnossa (ainakin normaalisti) niin sittenhän sitä tosiaan valitaan pärstäkertoimen mukaan kuten yllä jo todettiinkin....
124

Hulttio nuori

Riippuu paikasta tuo pärstäkertoimella valitseminen. Itse olen ain akin tätä "hulttio" sukupolvea, joka on lävistetty, tatuoitu ja hiukset huutavat kilometrin päähän, että hyypiö kävelee täällä näin. Silti olen opiskeluaikoinani joka kesä ollut töissä ja nyt olen neljättä vuotta samalla työnantajalla. Ja voin olla 90% varma, että hakijoissa on ollut minua siistimmän näköisiä janttereita. Minä vain ilmeisesti olen ollut soveliain, kun ei ole oikeanlaisia tuttujakaan ollut.
117

Huihao

eiköhän se perussiisteys riitä kertoimiksi. Tarvii olla vaan pätevä eikä olla epävarma itestä. Siitäkai te pärstäkertoimenki keksitte. Luottakaa itseenne! Epävarmuus kun loistaa. Jos luotatte itteenne niin siinä häviää jo muu merkitys, ellei malliksi oo hakusessa
114

nst

Parhaat näyttelijät, keimailijat ja kaunopuhujat valitaan. Varsinainen ammattitaito ei kiinnosta ketään. Työvoimaviranomainen kouluttaa työnhakijoita pitämään päätä ja käsiä oikeassa asennossa ja opettelemaan korulauseita, kun sen sijaan pitäisi kouluttaa työnantajia seulomaan todelliset osaajat kaikenlaisista teeskentelijöistä.
110

Työnantaja

Itseäni kiinnostaa pelkästään hyvät tyypit, ihmisenä henkisesti terveet eli ne joilla on itsetunto kunnossa. Sivuasia on koulutus. Koulunpenkiltä kun ei valmistuta työntekkoon, vaan työ opettaa tekijänsä erittäin monellakin alalla. Ei kannata seistä "naamakerroin tekosyyn" takana, sillä se kertoo teistä itsestänne, että teillä ei ole itsetunto kunnossa. Ole oma itsesi ja opettele tykkäämään itsestäsi sellaisena kuin olet ja unohtamaan sen mitä muut sinusta ajattelevat, Kun he eivät sinusta mitään ajattele kun he ajattelevat sitä mitä muut heistä ajattelevat. Älä siis ole heidän kaltainen, vaan ole oma itsesi. Ole iloinen, itseäsi rakastava hyvä tyyppi ja kaikki on mahdollista.
115

Seppo Sepon Sepon Seppo

No kyllä meillä ainakin naiset kun pääsee valitsemaan, niin valitsevat juuri pärstäkertoimen mukaan. Mutta sellasella twistillä ettei ainakaan kaunista naista oteta töihin, vaikka olis esimerkiksi työharjoittelussa osoittautunut juurikin erittäin päteväksi työntekijäksi...
119

Muutaman pätevän työntekijän palkannut.

Yrittäjyyteni alkutaipaleella otin työntekijät papereiden ja haastattelun perusteella ja huonosti kävi, onneksi on olemassa käsite koeaika. Seuraaviin hakuihin kehitin hyvän työtehtävätestin ja kaikki hakijat pääsivät sen tekemään. Tulos oli seuraavanlainen: 50% hakijoista ei edes alkanut koetta tekemään. 40% hakijoista tuhersi tunnin saamatta mitään merkittävää aikaiseksi. Loput on täällä tai jossain muualla töissä ja vaihtuvuus on ollut todella pientä.
122

Töitä olis mutta kokemusta ei riittävästi

Muistan aikoinaan kun haastattelussa olin niin sanoivat vain että kokemusta puuttuu. Jäin hetkeksi sitä miettimään kunnes sanoin "mietitään tälläin olen hakemassa oman alan töitä mutta kokemusta puuttuu. Eikö sitä kokemusta tulisi jos saisin töitä?" Ja seuraavana päivänä menin sit työmaalle.
120

Haastattelija

Viimeiset kaksi viikkoa työhaastatteluita tehneenä sanoisin, että kyllä nuo vinkit täyttäneet henkilöt olivat ne, jotka nousivat valintakelpisiksi. Öö tota vastauksilla ei pitkälle pötkitty. Ne jotka kyselivät työstä aidosti kiinnostuneina tulivat valituiksi. Siinä ei katsottu ikää eikä ulkonäköä, vaan näkemystä ja kokemusta.
115

Anonyymi

Mutta miten pääsisi haastatteluun asti? Yleensä pyydetään vain tuttuja.
110

Katkeraa naputusta

Mielestäni hyvä vinkkilista.. ja sitten pisti vihaksi nuo jotkin valitukset.. helpotti kun luin viimeisimmät kommentit... oma asenne ratkaisee eniten.. jos tuolla asenteella lähtee työnhakuun, että en kuitenkaa pääse ja kuitenkin valitaan pärstäkertoimella tai sukulainen tai tuttava tai tutun selänpesijän kaima, niin takuuvarmaa on, ettei mihinkään pääsekään... marmatusasenne paistaa läpi, enkä itse ainakaan valitsisi tälläistä...

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.