Työelämässä parhaiten tuntuvat pärjäävän sanavalmiit luontaiset esiintyjät, ekstrovertit, jotka osaavat tehdä sekä itsestään että osaamisestaan numeron. Introverteille taas ei juuri tunnu olevan tilausta – miksi?

Tämän päivän työelämässä valokeilaan hakeutuvat ja sen reippaasti myös itse ottavat ekstrovertit saavat osakseen ihailua ja tuntuvat etenevän urallaan mallikkaasti – osaavathan he yleensä aktiivisesti tuoda omaa osaamistaan esiin ja hakeutua tilanteisiin, joissa tästä on heille hyötyä. Vaikka samaan aikaan introvertti karttaa parrasvaloja, ei se tarkoita etteikö hänkin ansaitsisi niiden loisteen – omalla tavallaan.

Viehätymme usein luontaisesti vastakohdistamme, tyypeistä, jollaisia itsekin soisimme olla. Tyypilliseen suomalaiseen luonteenlaatuun istuukin kuin nakutettu ekstroverttien ihannointi työelämässä, edustavathan he usein juurikin sitä mitä moni meistä ei luontaisesti ole. Mutta vaikka osaa pitää itsestään meteliä, ei se tarkoita sitä että olisi välttämättä paras tekijä; walk the talk ja niin poispäin. Kuitenkin yleensä työpaikoilla juurikin ekstrovertit saavat suurimman huomion, koska osaavat sitä itselleen luontevasti vaatia ja onhan heidän seuraansa yleensä helppo liittyä juurikin tämän ulospäin suuntautuneen luonteenlaadun takia.

Totuus kuitenkin on, että molempia ja kaikkea näiden kahden välistä, tarvitaan työpaikoilla. On meistä itsestämme kiinni, miten suhtaudumme toisiimme ja eroavaisuuksiimme. Se, että joku ei pidä itsestään meteliä, vaikka ehkä muiden mielestä pitäisi, ei tarkoita etteikö hän yhtä lailla ansaitsisi arvostusta saati kokisi itse olevansa huonommassa asemassa ekstroverttiin kollegaan verrattuna. Introvertille suurieleiset huomionosoitukset ja parrasvaloihin työntäminen saattavat olla kiusallisinta ikinä: tilanne, josta on nautinto hyvin kaukana. Molemmat luonteenlaadut rikastavat työyhteisöä ja tuovat siihen tarvittua monimuotoisuutta – omalla uniikilla tavallaan.

Esimiehiksi usein päätyvät nimenomaan ekstrovertit, mikä ehkä osaltaan aiheuttaa eriarvoisuutta työpaikoilla: ekstrovertin esimiehen voi joskus olla vaikeaa ymmärtää introverttia alaistaan ja päinvastoin. Useampikin introvertti ystäväni on kertonut pomonsa suoraan toivoneen heidän ”olevan enemmän kuin he”, ekstroverttejä. Luonteelleen kukaan ei voi mitään, joten on esimiehen tehtävä ymmärtää ja opetella johtamaan erilaisia alaisia eri tavalla. Yksi oman työurani empaattisimmista esimiehistä on ollut introvertti, tyyppi joka ei merkittävästä urastaan huolimatta koskaan tehnyt itsestään numeroa, vaan päinvastoin nosti alaisensa esiin ja taisteli puolestamme. ”Kaikki mulle heti nyt” –maailmassa tällaista arvostaa jatkuvasti enemmän ja enemmän.

Ja kuten todettua, ekstroverttiydessä ja introverttiydessä kyse on luonteesta, ei osaamisesta. Tämä jos mikä pitäisi pitää mielessä erilaisten ihmisten kanssa työskennellessä ja heitä palkittaessa.

 

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina

 

Kommentit

3

saaga66

Hyvä kirjoitus. Itse pidän itseäni introverttinä ja osaan kyllä asioita toivottavasti sitä osattaisiin hyödyntää.
3

Jarmo

Olen töissä isossa insinööritoimistossa, jossa suurin osa porukasta on mielestäni jonkun sortin introverttejä. Itse olen kyllä reilusti ekstroverttiyden puolella. Ainakin tässä firmassa ihmiset pärjäävät juurikin osaamisensa perusteella, koska esimiehinä on hyvinkin erilaisia persoonia. Onhan tietysti selvää, että esimiehen, tai muuten vastaavassa asiantuntija-asemassa olevan, täytyy pystyä kommunikoimaan asiansa muille ihmisille, tutuille ja tuntemattomille. En tunnista omalta työpaikaltani (>200 hlöä) ainuttakaan ekstroverttiä, joka tekisi itsestään tai osaamisestaan numeroa. Tietysti on selvää, että ekstro- ja introverttejäkin on monen tasoisia. En kuitenkaan usko, että esimiestehtävissä pärjäisi tai olisi muuten sopiva sellainen henkilö, joka kuuluu jomman kumman ryhmän äärilaitaan. Mielestäni tämä ekstroverttien 'ihailu' johtuu siitä, että näistä ihmisistä media on tehnyt sankareita. Ja varmasti onkin niin, että joillain aloilla myynti- yms. hommissa työskentelevät kuvailemasi kaltaiset 'ääri'ekstrovertit menestyvät hiljaisempia ihmisiä paremmin. Samalla tavalla introvertitkin voisivat olla sankareita esim. insinöörialoilla - ja minun mielestä ovatkin - mutta kun ko. alat eivät ole mediaseksikkäitä, niin niistä ei kirjoiteta valtalehdissä.
3

Böllis

Höh
4

Super ekstrovertti

Ainakin Hämeessä ekstrovertit supistetaan nurkkaan ja painetaan alas. Ihan helvettiä olla ekstro Hämeessä.
4

Intro

Ja sama toisin päin Uudellamaalla. Täällä taas extrovertit jyrää ja pitää sekä näyttää kiireiseltä, että osata höpistä koko ajan jotain. Hissipuhe sitä ja small talk tätä.... aivan hirveätä piinaa...
3

Ceskari

Yritysten palkitsemisjärjestelmät tuntuvat suosivan ekstroverttejä uraraketteja. Jos insentiivejä jaetaan mitattavien tulosten lisäksi arvopohjaisesti, parempien arvosanojen kuvauksiin on liitetty attribuutteja jotka sopivat paremmin ekstrovertteihin: "verkostoituu luontevasti", "hakee haasteita mukavuusalueensa ulkopuolelta" jne. Introverttityyppisiä kuvauksia olisi vastaavasti kehitettävä!
4

Niin se vaan on

Työelämässä parhaiten pärjää puhumalla, ei töitä tekemällä. Hyvä puhuja puhuu velat saatavaksi.
3

Täh

Tässä kirjoituksessa ei ollut juurikaan asiaa, vain tunnetut faktat asian takana. Mitä tälle asialle voitaisiin oikeasti tehdä, kiinnostaa minua.
3

Lapin ekstrovertti

Lapissa ei siedetä työntekijöinä, kuin esimiehinäkään saati sitten naapureina ekstrovertteja. Ekstroverttia ainakin täällä kaehitaan ja pidetään työpaikan pahimpana uhkana.
4

Lappilainen introvertti

Lappilaisena mie en kadehdi ekstrovertteja vaan yritän introverttina tehdä työni ekstroverttikollegoiden touhotuksesta huolimatta. Ekstrovertit, joilla on lisäksi sosiaalista silmää, ovat huikeita ja inspiroivia ystäviä, kollegoja ja johtajia introvertillekin. Itsekeskeiset puusilmäekstrovertit ovat taas rasite. He tuppaavat viemään kunnian yhteisestä työstä ja joskus toistenkin ideoista, työaika kuluu parrasvaloissa jeesusteluun.

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.