Viimekertaisessa kirjoituksessani ruodin työnhaun paradokseja ja kliseitä, joihin rekrytoijat ja työnantajat syyllistyvät työntekijöitä metsästäessään. Lienee siis paikallaan kääntää katse myös vastapuoleen, ja ottaa käsittelyyn työnhakijoiden "parhaat" kliseet ja mokat.

Viime viikon blogini voit lukea täältä.

1. Huolimattomuus ei kaunista

Tarvitseeko tästä edes sanoa enempää? Etenkin haettaessa henkilöä tarkkuutta vaativaan tehtävään, lienee selvää etteivät kirjoitusvirheet saati tarvittavien liitetiedostojen unohtaminen suoranaisesti paranna hakijan mahdollisuuksia. Että kiitos vaan, mutta selkeästi prioriteettisi ovat jossain aivan muualla kuin tämän työn hakemisessa.

2. Liukuhihnahakemus on liukuhihnahakemus

Liukuhihnahakemuksen haistaa jo kaukaa. On toki ihan ok hyödyntää useammassakin hakemuksessa samantyylisiä osia sisällöistä, jos se vain sopii tilanteeseen, mutta puhdas copy-paste näkyy ja kuuluu kauas, enkä ole vielä toistaiseksi törmännyt rekrytoijaan joka tästä innostuisi. Harvaan tehtävään voi hakea vain vaihtamalla vastaanottajan nimen, joten luikuhihnalta hakemuksia ei kannata suoltaa. Välillä kun törmää tyyppeihin, jotka valittelevat etteivät sadoista (lyhyessä ajassa) lähetetyistä hakemuksista huolimatta pääse edes haastatteluun, on pakko kysyä korvaako määrä laadun työnhaussa – tuskinpa vain.

3. Olemassa on myös tyhmiä kysymyksiä

Nimittäin siinä kohtaa kun hakija soittaa rekry-ilmoituksessa annettuna ”soittoaikana” ja tiedustelee rekrytoijalta vastauksia kysymyksiinsä, joihin löytyy jo suora vastaus itse ilmoituksesta. Jos haluaa ehdottomasti soittaa ja jututtaa rekrytoijaa, kannattaa niitä kysymyksiä miettiä edes hitusen, muuten vastaajalle jää varmasti paha maku suuhun ennen kuin on edes ehtinyt nähdä itse hakemusta.

4. Rehti valehtelu

Toiset värittävät osaamistaan enemmän kuin toiset, mutta yleensä puhtaasta valehtelusta jää kyllä kiinni työnhaussa(kin). Sen sijaan, että toisi esiin niitä ominaisuuksia itsestään, joita ei ole olemassakaan, kannattaisi ennemminkin keskittyä niihin, joita on ja joita on mahdollista jopa korostaa. Harva rekrytoija jättää hakijoiden taustat tarkistamatta ja näin some-ajassa jäljitys onnistuu varsin näppärästi muutamalla klikillä.

Kerro toki oma suosikkisi työnhakijoiden mokista – vaikka omasi, josta olet ottanut opiksi?

Paula Narkiniemi

Vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina

Kommentit

36

Haperopää

Minä sain työpaikan, vaikka olin laittanut väärän puhelinnumeron yhteystietoihin ja haastattelukutsu meinasi jäädä saamatta. Ilmeisesti luovuus korvasi tarkkuuden ko. rekryssä ja hyvin pärjäsin työssäni. :)
55

Putkimies

Edellisessä työssä putkimiehenä sattui aika hauska tapaus. Kaveri oli edellisellä viikolla soittanut yhteen urakointifirmaan ja olivat sopineet, että työt alkavat seuraavan viikon maanantaina. No maanantai tuli ja kaveri ei enää muistanu firman nimeä mutta kadun missä firma sijaitsee kuitenki. Samalla kadulla sijaitsi kuitenki toinenkin lvi-urakointi liike ja ovella vielä muisteli, että ''lvi jotaki se oli, tämä se on!''. Ovesta sisään ja omistajan puheille ilmottaan et hän tuli nyt töihin tänne. Pomo oli vaan miettiny et kyllähän noita töitä on ja ojensi kaverille haalarit, työkalut ja ohjasi työmaalle. Viikon verran meni niin tää ensimmäisen firman pomo soitteli perään ja kysy et mihin se mies on jääny. Vasta siinä vaiheessa kaveri huomas virheensä mutta ei enää kehannu vaihtaakaan!
51

Sain työpaikan

HR-alan ihmisenä. Työnkuvaani kuului rekrytointi sekä muu turha toimistotyöskentely. Kirjoittelin vastaavia asioita nettiin, enkä tiennyt asioista oikeasti mitään. Tämä ala on helppo suojatyöpaikka kailtaisilleni ihmisille, joille on helppo arvostella muita ihmisiä pelkän epäolennaisen tekstin mukaan. Tämän takia vaihdoin alaani oikeaan työhön, jossa ei tarvitse kiinnittää huomiota vastaaviin epätärkeisiin yksityiskohtiin. Terveisin. Oikeassa työssä oleva ihminen, ei HR-alan ihminen.
56

Anonyymi

"Harva rekrytoija jättää hakijoiden taustat tarkistamatta ja näin some-ajassa jäljitys onnistuu varsin näppärästi muutamalla klikillä." Kannattaa kuitenkin rekrytoijan muistaa, että työnhakijam googlettaminen on laitonta... :)
35

Aiai

Toivottavasti tämä Paula Narkiniemi saa huutia työnhakijan googlettamisesta, niin ei saa tehdä!!
31

Aiai

Lisäys: "Mikäli työnantaja tai tämän edustaja ainoastaan etsii ja saattaa omaan tietoonsa tietoverkoissa olevaa tietoa ilman että työnantaja kerää, tallettaa tai muutoin käyttää näitä tietoverkosta hankkimiaan tietoja työntekijää tai työnhakijaa koskevassa päätöksenteossa, jää tällainen käsittely henkilötietolain ja työelämän tietosuojalain soveltamisen ulkopuolelle”, todetaan tietosuojavaltuutetun ratkaisussa vuodelta 2006 (626/452/2006). Työnhakijan googlaaminen ei siis varsinaisesti ole kielletty, mutta tietoja ei saa kerätä tai käyttää hyväksi päätöksenteossa."
31

Sarjahakemuksia

Parhaat sarjatuotantona tehdyt hakemukset ovat sisältäneet tarkentavia kysymyksiä väärästä firmasta. Varmasti halutaan siis juuri meille töihin, eikä niinkään siihen toiseen yritykseen.
35

Mokasin

Hain työtä sähköpostilla ja valitsin "Lähetä edelleen" vanhasta lähettämästäni hakemuksesta jota muokkasin. Aiherivi ei ollut tällöin näkyvissä joten en kiinnittänyt siihen huomiota. Aiheena olikin sitten fw: toimistotyöntekijä tms ja kyseessä oli vielä eri työnimike. Virheeni huomasin tietysti vasta lähetettyäni viestin. Hävetti jumalattomasti enkä tiennyt pitäisikö pokkana lähettää vain hakemus uudestaan vai pahoitella virhettäni mutta ajattelin että peli on jo menetetty ja annoin olla. Yllätys yllätys firmasta ei kuulunut mitään.

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.