Työmarkkinoilla on haettu viime aikona hyvää tyyppiä. "Hyvätyyppiys" on kuitenkin katsojan silmässä, siinä missä kauneuskin, joten mistä voi tietää olevansa juuri tämän työnantajan määrittelyn mukainen hyvä tyyppi?

"Hyvä tyyppi” ei toki ole ainoa työnhaun klisee tai suorastaan paradoksi – niitähän suorastaan vilisee työpaikkajahdissa. Tässä omat suosikkini.

1. Ole oma itsesi

Vaikka tätä ilmausta ei työpaikkailmoituksissa koskaan näekään, kehottavat rekrytoijat lähes poikkeuksetta hakijoita olemaan ”oma itsensä” haastattelutilanteessa. Noh, rooli päällä ei ehkä kannatakaan lähteä työnhakuun, se nimittäin useimmiten paljastuu, mutta harva kuitenkaan käyttäytyy haastattelutilanteessa estoitta omana itsenään, vaikka vakaa aikomus olisikin. Jos haluaa duunin, lienee pieni henkinen ”ehostus” paikallaan. Itse en ainakaan lähtisi heittämään niitä härskeimpiä vitsejäni kehiin, vaikka hermostuttavat tilanteet saavatkin minut turvautumaan huumoriin. Ehkä parempi kehotus haastattelutilanteeseen voisikin olla: ”ole oma, hivenen sensuroitu itsesi”.

2. Oletko tiimi- vai yksilöpelaaja?

No voi herranjestas. Harvassa ovat tänä päivänä työt, joissa voisi huoletta määritellä itsensä jompaankumpaan kastiin ja kylmästi pysytellä siellä hamaan työuran loppuun saakka. Ehkä ennen pimeisiin kammioihinsa työrauhan perässä paenneet koodarinörtitkin ovat päässeet projektitöiden myötä tiimityöskentelyn makuun ja nykyään lähes jokaiselta työrooliin katsomatta odotetaan esiintymistaitoja. Miten siis edelleenkin rekrytoijat edes haluavat lajitella hakijat noihin kahteen ääripään vaihtoehtoon? Eikö jokaisen pitäisi pystyä molempiin työskentelymuotoihin?

3. Kerro heikkouksistasi

Miksi? En kuitenkaan paljastaisi todellisia heikkouksiani, sillä pelkäisin teidän käyttävän niitä itseäni vastaan, joten ehkäpä kerron sellaisen ”heikkouden”, joka sopii juurikin tähän hakemaani työhön? Ja tuskin olen ainoa, heh. Ehkä kliseisin kaikista työhaastattelukysymyksistä ansaitsee myös kliseisimmän vastauksen: tunnistan kyllä heikkouteni ja teen jatkuvasti töitä niiden korjaamiseksi. Tässähän olisi melkein aineista poliitikoksi – vastaa niin, ettet vastaa mitään.

4. Tuo meille kuu taivaalta, niin saat kivat työkaverit

Ymmärrän, että työpaikkailmoituksen tarkoitus on kuvata mahdollisimman hyvin haettavan henkilön ominaisuudet, jotta sopivat kandidaatit tarttuisivat syöttiin. En kuitenkaan edelleenkään voi olla ihmettelemättä, miten ilmoituksissa tunnutaan etsivän suorastaan superihmisiä, joille kuitenkin ollaan työnantajan puolelta lakonisesti tarjoamassa korkeintaan ”kivoja työkavereita” tai ehkä jopa ”moderneja työtiloja” tai ”haastavia työtehtäviä”. Miten olisi vaikka ”aidosti kilpailukykyinen palkka”, ”hyvät etenemismahdollisuudet” tai ne kuuluisat hyvät työsuhde-edut, mutta auki kuvattuina?

Mikä on oma suosikkisi tai inhokkisi työnhakurumban vaatimuksista, kysymyksistä tai muuten vaan outous, joka kerta toisensa jälkeen jää ihmetyttämään?

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina

Kommentit

23

3000 hakenusta 1 haastattelu saldona

Vaitiolokyky ja yksipuolinen joustavuus. Siihen en edes hakenut. Lopulta eniten ihmetyttää että joku valittaa huonoista työntekijöistä sillä onhan mahdotonta että työntekijä on työssään huonompi kuin hänet siihen valinnut henkilö omassa työssään sillä muuten olisi valinnut jonkun muun
25

Myötäeläjä

10,5 kk:n aikana itsekin lähettänyt 20 hakemusta sekä vakituisiin- että määräaikaisiin paikkoiihin ja kaikki olleet oman alani ulkopuolisia työpaikkoja. Yhtään yhteydenottoa ei ole tullut. Erääseenkin toimistosihteerin paikkaan hakijoita oli 247 kpl ja valituksi tuli koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri. Taitaa mennä aika pitkälti suhteilla ja jo ennalta valituilla työntekijöillä paikat, jotka laitetaan ikäänkuin varalta julkiseen hakuun. Päätökset on tehty jo etukäteen tietyn henkilön suhteen.
26

2 hakemusta kuukaudessa?

Eipä ole kovin suuri kiinnostus päästä töihin
27

S

Itse laittanut kuukaudessa samaisen määrän hakemuksia. Perjantaina ensimmäinen haastattelu.
33

Oma inhokkini

Työnhakurumban ehdoton inhokkini on tuo työnhakurumba itsessään. Joka päivä eikä edes joka viikko tai kuukausi tule yhtään haettavaa työpaikkaa auki, johon sinulla olisi edes vaadittava koulutus. Työtön työnhakija ei noin vain voi hakea eläinlääkäriksi merkonomin tutkinnolla, puhelinmyyjäksi kokin koulutuksella tai astiahuoltajaksi julkishallinnon koulutuksella. Vaatimukset ja tutkinnot eivät työtehtäviin nähden ole enää realistisia. Montako ns. tavallisen ihmisen koulutuksen omaavaa työpaikkaa enää edes on. Asikaspalvelualat ovat hävittäneet ns. moniosaajat ja tilalle tullut pelkkiä puhelinmyynti- ja tutkimushaastattelupaikkoja, joissa myydään joka tapauksessa sitä D-vitamiinia tai Soneran liittymiä. Nimikkeet naamioitu samoilta tehtäviltää raflaaville työpaikoille.
25

pekka ja pätkätyöläinen

Kysymys: "Millainen olet paineen alla". Mitä siihen voi vastata? "Paineen alla olen tehokkaimmillani" tai muuta yhtä kliseistä.
25

Anonyymi

Hehheh, nämähän ovat kuin treffaillessa
19

Masa

" Viiden vuoden aukoton työhistoria "

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.