Valtaväylät ruuhkautuvat arkiaamuisin ja iltapäivisin samaan aikaan töihin ja kotiin kiiruhtavista ihmismassoista. Miksi näin on edelleen?

Lähtökohtaisesti kaikkia ruuhkat ahdistavat ja harva niistä nauttii. Kuitenkin työelämä edelleen vaatii meitä kärsimään sekä ruuhkista että varsin kiveen hakatun tuntuisista työajoista, jotka suurimalle osalle tarkoittavat jotain 8–16 hujakoilla. Työelämän työaikavaatimuksen perässä hiihtelevät niin päiväkodit, koulut kuin muidenkin peruspalveluiden aukioloajat. Yhteiskuntamme ikään kuin edelleen rakentuu vanhalle tehdastyöläisille suunnitellun aikataulun mukaan.

Vaikka vuoro- ja kausityöt pätkivät ja muokkaavat perinteistä työaikakäsitystä, istuu etenkin toimistotyötä tekevien maailmassa kasistaneljään-ajatus varsin tiukassa. Huolimatta siitä, että työaika pirstoutuu ja jatkuu yhä useammin myös vapaa-ajalle, elää ajatus toimistossa vietetyistä kahdeksasta tunnista vahvasti mielissä – etenkin työnantajilla. Ja vaikka työvälineet ja yhteydet pelaavatkin nykyään moitteetta käytännössä missä vain, moni työnantaja edelleen haluaa mieluummin nähdä työntekijänsä toimiston seinien sisällä ”oikeaan työaikaan” kuin joustaa yksilöiden tarpeiden mukaan.  Ikään kuin hommia ei tulisi tehtyä, jos niitä ei jatkuvasti fyysisesti valvota. Toki on monta alaa, joissa työtä ei voida viedä kotiin saati tehdä muulloin kuin virka-aikana, mutta jos pohditaan nimenomaan asiantuntija- ja vaikkapa luovan alan työtä tekevien työaikoja, luulisi ”työaikavapauden” koittaneen jo vuosia sitten.

Jokainen työntekijä on erilainen ja vuorokausirytmikin on jokaisella lähtökohtaisesti omanlaisensa, joten miksi kaikkien pitäisi sopeutua aamuvirkkujen aikatauluihin? Yhtä lailla kun jotkut meistä ovat parhaimmillaan aamuisin, toiset tekevät tehokkaimmin hommia myöhemmin päivällä. Eikö iltavirkkujen pakottaminen aikaisiin aamuihin ole karhunpalvelus työnantajaakin kohtaan, kun työntekijöiden tehokkuus laskee? Miksei jokaisen omaa parasta työntekoaikaa voisi joustavasti soveltaa työpaikoilla? En tarkoita, etteivätkö aamu- ja iltavirkut voisi osittain työskennellä samaan aikaan, mutta eihän siihen koko työpäivää tarvita; joustoa voisi olla molemmista päistä päivää.

Siinä missä päällepäsmäröinti ja kyylääminen tappaa tehokkuuden ja luovuuden työpaikoilla, ahdistavat perinteiset työajat työntekijät nurkkaan, jossa ei välttämättä synny mitään kovin hyvää. Kauppojen aukioloajat vapautuivat jo, milloin näin kävisi myös muussa työelämässä?

 

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina

 

Lue aiempia Työkyöpeli-blogeja

 

Kommentit

4

Nanne

Hyvä ja ajankohtainen kirjoitus. Kunpa tämä yhteiskunta muuttuisikin niin, että olisi aamu-päivä-ja iltavuoroja ja jokainen saisi mennä töihin siihen aikaan päivästä, kun haluaisi. Ruuhkat loppuisivat, niinkuin kirjoittaja mainitsikin. Päiväkodit voisivat olla iltaan asti auki ja öisinkin-tarpeen vaatiessa. Kaupat palvelevat jo nyt lähes ympärivuorokautisesti. Moni muukin yritys voisi laajentaa toimiaikaansa. Uskon myös -kuten kirjoittajakin- että työntekijät olisivat oikeasti tehokkaampia ja motivoituneimpia, kun saisivat tehdä työtä aikana, joka heille fyysisesti olisi sopivin. Voin kertoa omasta kokemuksesta, että kärsin yli kymmenen vuotta aikaisesta heräämisestä, kun työt alkoivat aamuseitsemältä. Voin rehellisesti kertoa, että en todellakaan ollut tehokkaimmillani yhtenäkään aamuna, suoritin vain rutiininomaisesti pakollisia tehtäviä. Tilanteeni on nyt toinen ja minulla on mahdollisuus herätä "luonnollisesti" aamuisin. Päivä alkaa aivan eri tavalla ja olisin valmis ajamaan työpaikalle kymmenen maissa ilman ruuhkia ja palaamaan kotiin illemmalla sekä työnantajan että työntekijän ollessa tyytyväisiä päivän suoritukseen. Kaiken tämän muuttamiseen vaaditaan vain päättäjien lujaa tahtoa sekä työntekijöiden aktiivisuutta. Jokuhan voisi luoda vaikka kyselyn siitä, kuinka tyytyväisiä ihmiset ovat työaikoihinsa ja työmatkoihinsa.
4

Toimistotyöläinen

Hyvä kirjoitus! Toivottavasti saa ihmiset ajattelemaan! Ittellä joka aamu toimistoon siihen aikaan kuin ittelle sopii ja lähtö kotiin kun hommat on tehty. Monelle tämän järjestelyn vastuu ei toimi mutta mulla on arki ja työ sovussa keskenään eikä tarvitse pääkaupunkiseudulla ruuhkassa istua. Pitäisi saada lisää tälläisiä työpaikkoja mutta ymmärrettävästi jokaisessa yrityksessä ei yksinkertaisesti kyetä joustamaan mutta monessa kylläkin. Ennen suoritin juurikin tätä 9-17 työaikaa mutta sitten keräsin rohkeutta ja totesin suoraan pomolle että en tahdo tulla klo 9 töihin koska ruuhkat vievät aikaa 2 kertaa enemmän sekä aamuvirkeys menettää merkityksensä jos klo 5 heränneenä pyörittää papereita viiteen asti illalla kun on suurimman osan energiasta kuluttanut harrastuksissa aamulla. Monelle kynnys puhua esimiehen kanssa tästä on hankalaa mutta mun kohdalla rohkeus palkittiin! Sinne vaan suoraan sanomaan mielipide, ei siinä mitään menetä :)

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.