Negatiivisuus ruokkii negatiivisuutta ja positiivisuus taas positiivisuutta. Mutta niin tekee myös motivaatiopula.

Mitä tehdä, kun kollegan motivaatiopula omaa työtään kohtaan alkaa vaikuttaa myös ympärillä oleviin? Tiedättehän, mistään ei jaksa innostua, kaikki on huonosti eikä duuni yksinkertaisesti nappaa. Moni toteaa tässä kohtaa, että mitä sitten, jokainen vaikuttaa lopulta vain omaan työhönsä, joten miksi murehtia kollegan huonosta kaudesta. Nii-in, jos kollegan motivaatiopula ei alkaisi pikkuhiljaa koskettaa yhä enemmän myös omaa työtä. Kaikelle on rajansa, myös toisen pelastamiselle.

Missä kohtaa on ok ihan kunnolla puuttua toisen huonon asenteen aiheuttamaan huonoon fiilikseen työpaikalla, ja erityisesti, kenelle asia kuuluu? Esimiehelle toki, mutta yleensä tällainen ”kantelu” vaatii taakseen jo jonkin verran kunnon perusteita – ihan pelkällä ”mustatuntuu”-perustelulla ei taida päästä kovin pitkälle, omia kasvojaan menettämättä. Miten asian ylipäätään voi ottaa puheeksi esimiehen kanssa ilman, että leimautu juurikin kantelijaksi tai toisen mustamaalaajaksi?

Toki, jos tilanne on äitynyt jo pahaksi, olisi suorastaan kummallista, jos vain yksi työntekijä olisi asian huomannut. Yleensä tällaiset tilanteet aistii herkästi. Pitkän aikaa kollegaa tekisi mieli vain kannustaa ja yrittää pelastaa hankalista tilanteista, mutta kun keinot alkavat loppua eikä valoa näy tunnelin toisessa päässä, alkaa toisen motivoinnista hiipua omakin motivaatio. Mikä siis neuvoksi?

Yleensä suosin suoraa puhetta – parempi pamauttaa asia tiskiin kertalaakista kuin jäädä hautomaan sitä. Mutta tässä kyse ei olekaan niin kovin yksinkertaisesta asiasta. Kollegan motivaatiopulan taustalla voi olla vaikka mitä, eikä muurahaispesää tekisi mieli sohaista.

Mitä te suosittelisitte? Kannustavaa puhetta, kunnon ravistelua tai jotain ihan muuta?

Paula Narkiniemi

Vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina

Kommentit

37

Miten ois vain, kun kysyisi mikä mättää??

Eli miksi ei vain kysy mistä moinen johtuu. Turha neuvoa ja torua, jos ei tiedä taustoja.
43

Konttorityöläinen

Entä kun koko suorittava porras voi todella huonosti ja on ylikuormitettu parin yt-kierroksen jäljiltä? Johto tekee lyhyttä päivää, heittelee kliseitä hyväntuulisena, delegoi kaiken mahdollisen alaspäin ja sulkee silmänsä todellisista kipukohdista. Hyviä johtajia tässä kaivataan eikä mitään muuta. Jengi on dynaamista, mutta johto ja prosessit vielä 80- luvulla...
30

maria

Negatiiviselle työtoveri lomalle. On ylirasittunut ja turhaantunut.
54

Nega

Entäpä jos johdon negatiivinen suhtautuminen alaisiin/alaiseen on johtanut siihen, että alainen on yhä katkerampi ja negatiivisempi? Parempia henkilöitä johtoon myös koulumaailmassa!
35

mieisse

Me tiedämme miksi meidän työpaikkamme musta-aukko käyttäytyy niinkuin käyttäytyy. Vaikka oma elämä olisi kuinka paskaa (osin omilla valinnoilla aiheutettuna), niin jossain menee raja kuinka paljon voi äyskiä, tiuskia ja mokuttaa työkavereita. Yltiöpositiivisetkin ihmiset alkavat ahdistua, naiset juoksevat itkien vessaan? Esimies välillä muistuttaa käyttäytymisestä, mutta siitä hän ottaa enemmän nokkiinsa. Kohta voin sanoa suoraan päin naamaa jotain epäasiallista..
6

Minttu

Kokemus. Ristiriidat aiheutti yllättäviä käänteitä. Kollega hankki uuden työn. Tilanne rauhoittui ja ex-kollega on myös onnellinen ratkaisuistaan. Miksi joskus on niin vaikeaa myöntää muun elämän ongelmat ja tehdä itse ratkaisut. Peffalle potkiminen ja pari riitatilannetta kanteluiden selvittelyssä antoi onnekkaan boostin. Kyseessä oli paikan johtaja kuitenkin. Jokaisen pitäisi nauttia työstään!
24

Kollega

Entäpä,jos kollega on sitä mieltä, että vika on muissa? Esimerkiksi koulumaailmassa lapsissa, heidän vanhemmissaan, muissa opettajissa... ja hän on ainoa ,joka vielä edes uskaltaa vaatia ja pistää lapset töihin= simputtaa, haukkuu, pitää oppimisvaikeuksia laiskuutena, pilkaa avoimesti joitain työyhteisön jäseniä, pilkkaa opettajia lapsille, ei osallistu yhteisiin henkilöstölle kuuluviin kokouksiin.... Onko vika lepsussa johtamisessa vai siiä että kyseinen henkilö on viel ylemmän johtoportaan kaveri,jolle kaveruuden nimissä on annettu epävirallien lupa käyttäytyä,kuten käyttäytyy.
31

Kokija

Ehkä voisi antaa työntekijälle mielekkäämpiä tehtäviä? Ongelmahan yleensä on juuri se, että itse työssä mättää joku. Miksei voi lähteä miettimään työtehtäviä uudestaan? Turhaantumistahan työmotivaation puutos usein on.
30

Pihla

Olen esimies. Olen tehnyt siten, että suorastaan kieltänyt henkilöä levittämästä negatiivisuutta. Sanonut, että tule puhumaan negatiiviset asiat minulle suoraan. Kertonut, että negatiivisuus tarttuu ja siitä syystä työilmapiirin kannalta parempi, ettei valita vaan keksii ratkaisuja. Tämä ainakin toimi, etsittiin syitä miksi oli onneton. Nyt on kaikki hyvin. Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa kannattaa olla hiljaa. Yleensä valittaja jo tietää, kuinka asiat "kuuluisi" tehdä ja rohkaisen tuomaan esiin näitä ratkaisuja.
24

Meitä tulee ja menee

Ei työnantajan velvollisuus ole etsiä työntekijälle kivaa tekemistä. Jos oma työ ei kiinnosta, niin voi voi. Katso peiliin ja tee asialle jotain. Työnantajalla on tavoite saada paras mahdollinen tekijä jokaiselle työtehtävälle. Kun oikeasti panostat omaan tekemiseen ja kannat vastuuta, voit saada "jotain muuta". Oikeita oikoteitä ei ole. Esimiehen on helpompi ottaa asia puheeksi ko henkilön kanssa kun muut ympärillä olevat ovat asiasta sanoneet. Jokainen on vastuussa työilmapiiristä. Puheeksi otto paikallaan. Kannustusta ja rehellistä keskustelua tarvitaan.

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.