Kerroin aiemmin urallani kerran täydellisesti putkeen menneestä työnhakijakokemuksesta, ja tuumasin, että nyt voisi olla sen kummallisimman rekrytointikokemuksen vuoro.

En ollut työnhaussa, joten en ehkä lopulta odottanutkaan, että prosessi menisi kaikkien taiteen sääntöjen mukaan, mutta sen voin jo nyt paljastaa, ettei tämä(kään) kokemus lukeudu suosikkeihini. Tapaus muistutti ehkä enemmän hyviä ensitreffejä, jotka lopulta päättyivät mitäänsanomattomaan teiden erkanemiseen.

Kaikki lähti siitä, kun lupauduin suosittelijaksi entiselle kollegalleni, minkä ansiosta päädyin juttelemaan pitkät pätkät kyseistä rekryä hoitavan johtajan kanssa. Huomasin suosittelupuhelun aikana kiinnostuneeni tästä rekrytoivasta yrityksestä - sen verran kiintoisasti johtaja työpaikastaan puhui - joten otin tyypin seurantaan Twitterissä. Ilmeisesti kiinnostus oli molemminpuoleista, sillä paria päivää keskusteluamme myöhemmin sain tekstarin ja kyselyn työtilanteestani. Noh, ainahan voidaan jutella. Ja niinpä me juttelimme taas pitkät tovit puhelimessa ja lopulta sovimme treffit ihan kasvotusten.

Tässä kohtaa homma alkoi mennä metsään. Itse olin liikenteessä leppoisin aikein ja lähinnä kiinnostunut keskustelemaan rennosti mahdollisista työtoiveidemme yhtymäkohdista ja halukas selvittämään, voisimmeko olla toisillemme potentiaalinen match - jos emme niin sehän olisi täysin ok, emmehän olleet varta vasten edes hakeutuneet tähän tilanteeseen. Vastassani tässä "haastattelussa" olikin yllätyksekseni toinenkin tyyppi - eikä siinä mitään - mutta keskustelusta ei voitu enää hyvällä tahdollakaan puhua. Haastattelijat olivat ilmeisesti ottaneet taktiikakseen kuulustelumoodin, joten hämmentyneenä koitin vastailla heidän tiukalla tahdilla pommittamiinsa kysymyksiin. Koin ajautuvani nurkkaan tilanteessa, jossa kuvittelin meidän olevan tasavertaisia.

Kuulustelun päätyttyä olin lähinnä ihmeissäni ja ehkä vielä enemmän, kun kutsu kävi uuteen tapaamiseen. Ajattelin, että no olkoon, ehkä sain vain väärän kuvan, ja suostuin jatkoon. Sama meininki jatkui kuitenkin toisellakin kertaa ja sanoessani hyvästejä tiesin, että ne tosiaan olisivat hyvästit. Ja niinhän se meni, että viestintä välillämme lopahti täysin, enkä lupauksista huolimatta kuullut heistä enää. Eipä tuo nyt mitenkään poikkeavaa tunnu rekrytoinneissa olevan, ettei tieto kulje, mutta koska kyseessä oli näinkin "random" ja poikkeuksellinen rekrytointiprosessi, olisihan se ollut kiva kuulla edes jotain. Käytinhän reilusti omaa aikaani tähän prosessiin.

Vai mitä mieltä olet? Entä onko sinulla tullut vastaan kummallisia rekryprosesseja? Kerro toki alle kommentteihin.

 

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina

 

p.s. Jos jäit miettimään, mitä kävi sille entiselle kollegalle, jota suosittelin - hän lopulta sai pestin suositteluni perusteella. Kyse ei muuten ollut samasta tehtävästä, josta itse kävin keskusteluita.

 

Kommentit

8

RL

Kummallisin työhaastattelu on videohaastattelu. Se toimii, jos haetaan mannekiinia, mutta muuten ei. Yhteenkään insinööritehtävän videohaastatteluun en enää osallistu.
5

hulda

Olin jo reilusti päälle kolmekymppinen, naimisissa, kahden lapsen äiti ja ollut jo vuosia oman alani töissä. Haastattelija halusi tietää, mikä isäni oli ammatiltaan. Äitini ammatti ei sentään kiinnostanut. Erääseen toiseen paikkaan hakiessa muutama hakija kutsuttiin heti alkajaisiksi kaksipäiväisiin testeihin, jotka teki joku ulkopuolinen rekryfirma. Osaltani testit menivät ihan hyvin (myös raportin mukaan), mutten tullut rekryfirman taholta suositelluksi, koska "en ollut riittävän sitoutunut yritykseen". Siis siihen, johon ketään meistä ei vielä ollut valittu, jonka johtoa ei ollut tavattu ja jonka kanssa ei ollut vielä keskusteltu työnkuvasta - palkasta puhumattakaan. Olisi ollut mielenkiintoista tietää tarkemmin, millaista sitoutumista edellytettiin jo hakuvaiheessa ja oliko tehtävään valittu tehnyt odotetulla tavalla. Ehkä irtisanoutunut entisestä työstä jo silloin kun lähetti hakemuksen ja nukkunut siitä lähtien uuden firman portin pielessä makuupussissa? Siis mitä hittoa? Minusta oli ihan tarpeeksi vaadittu, että töistä piti ottaa kaksi palkatonta päivää palikkatestejä varten.
2

Ilmaiskonsultti

Sain osana rekrytointiprosessia kutsun työhaastatteluun ja kutsun mukana pari dokumenttia sekä powerpoint-esityksen organisaatiosta ja sen toimintamalleista. Haastatteluun minun piti laatia powerpoint-esitys siitä, miten kehittäisin organisaation toimintaa ja ratkaisisin pari ongelmaa. Kyseessä oli päällikkötehtävä, jossa vaadittiin myös erikoisasiantuntemusta. Työtä asiaan perehtyminen ja valmistelu kuitenkin vaati useita tunteja, passiivinen pohdiskelu huomioiden tehtävään meni pari päivää. Itse haastattelu oli outo: rekrytoiva esimies haukkui organisaation käyttämät konsultit ja suhtautui myös minuun vihamielisesti. Kysymykset olivat tykitystä ja hän kommentoi osaa vastauksistani ivallisen "vitsikkäästi". Ennakkotehtävään tekemäni ratkaisuehdotukseni hän sentään kuunteli keskittyneesti ja halusi materiaalin itselleen. En tullut valituksi enkä haastattelun jälkeen itsekään olisi enää halunnut tehtävään.
1

Kissa-allerginen

Ihmisten hoitamiseen hakiessani on kysytty pianonsoiton koulutustasosta, kissojen hoidosta, kuntokoulun nimestä, työmatkan pituudesta, auton merkistä ja vuosimallista yms. Varsinaisesti ammatillisesta osaamisesta ei yhtään kysymystä. Olen oivaltanut, että näillä kysymyksillä on jo päätetty, kuka hakijoista valitaan tehtävään. Muita on muodon vuoksi haastateltu.
3

Työtön moniosaaja

En jaksa käsittää vuokratyöfirmojen haastatteluja. Haet työtä, josta epämääräisesti kerrotaan työtehtävä. Vielä haastattelussakaan et saa selville missä päin halkaisijaltaan lähes satakilometrisessä kunnassa työpaikka olisi. Ei oikein motivaatio riitä haastattelun loppuun saakka kun autoa ei ole ja julkinen liikenne ei toimi kunnan reunamille. Jos tulisin valituksi, kertoisivatko he sittenkään firman nimeä tai osoitetta vai vietäisiinkö minut paikalle silmät sidottuina?
1

Työnantaja

Aika karmeita kokemuksia täällä. Itse kun olen järjestänyt työhaastatteluja, olen yrittänyt olla mahdollisimman reilu ja rento ja välttää uhkaavaa fiilistä.
1

Terttu

5 kierrosta puhelin ja videohaastatteluita, 2 esitehtävää. Lennätäminen face-to-face haastatteluun toiseen maahan ja majoitus siellä. Haastattelu paikan päälläkin meni hyvin ja sujuvasti lukuunottamatta lähiesimiestä, joka ei vaivautunut tulemaan paikalle vaan haastatteli jälleen videon välityksellä kotitoimistolta. Tuhahtelu välittyi hyvin senkin välityksellä ja silmien pyörittely ja väheksyvät ilmeet myös. Herra taisi unohtaa, että tällä kertä se kamera toimi... Lopputulemana en tullut palkatuksi, koska lapseni on liian pieni ja äidin pitää hoitaa häntä kotona...muuten kai olisin ollut hyvä tyyppi.
1

Anonyymi

Vaimo oli hakuprosessissa ja menestyi ilmeisesti aika pitkälle kun (seisoin vieressä ja kuulin keskustelun) saikin sitten puhelun tulevalta esimieheltään kotiin, jossa ensin oli pientä small talkia ja siten kysyttiin suorasukaisesti, että Sinullahan ei ole lapsia, aiotko hankkia lähiaikoina. Vaimo katsoi vähän hämillään minua ja totesi että ei ole suunnitelmissa lähiaikoina. Langan päästä kuului: Hienoa, voitko tulla huomenna allekirjoittamaan työsopimuksen. Raskaustesti näytti plussaa 6 kuukauden kuluttua :) Siinä työpaikassa hän olikin sitten 20 vuotta!
1

insinööri

Ennen rekry-yrityksissä toimivista oli suuri osa psykologeja, nykyisin tradenomeja. Huomisen rekrytoijat ovat merkonomeja. Ylihuomennna he vastaavat puhelimeen Kauko-Idästä.
1

Honduras

Auton merkkiä ja vuosimallia on kysytty, tupakka-askin hintaa, olenko uskossa jne.
1

Työnhakija

Hain kiinnostavaa työpaikkaa vuokratyöfirman kautta. Vaikka kyseisellä vuokrafirmalla on toimisto kivenheiton päässä kotoani, minun piti matkustaa 100km päähän toiseen toimistoon haastattelua varten. No, ei siellä haastattelua ollutkaan, sain vain hakupaperit täytettäväksi, ja siinä se. Ko. yrityksestä ei sen jälkeen tullut enää mitään yhteydenottoa, mutta yllätys oli suuri, kun kuukausia myöhemmin toinen vuokrafirma, josta en ollut ikinä kuullutkaan, soitti minulle "hakemukseni johdosta" ja pyysi haastatteluun. Sitä kautta sainkin sen hakemani paikan. Miten lie paperini ajelehtineet kilpailevan yrityksen haltuun.

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.