Kirjoitin pari viikkoa takaperin kehumisen tärkeydestä työyhteisössä, ja lupasin kehua vähintään yhden kollegan päivässä seuraavan viikon ajan – näin niin kuin alkajaisiksi nyt ainakin.

Miten sitten kävi? Hyvin, lopulta. Pariin asiaan en kuitenkaan voinut olla kiinnittämättä huomiota kehumisvaihteen kytkeydyttyä päälle:

Ei se helppoa ole, ei – mutta kannattaa

Vaikka kehuttavia kollegoita pyörii ympärillä ja ihmettelen monta kertaa päivässä itsekseni, kuinka taitavia työkavereita minulla onkaan, on kehujen ymmärrettäviksi lauseiksi muotoileminen ja suusta ulos saaminen yllättävän haastavaa – vaikken mikään tuppisuu olekaan. Tuntuu jotenkin lipevältä kehaista kollegaa ääneen hyvästä työstä,  etenkin jos sitä ei ole harrastanut juuri kyseisen kollegan kohdalla ennen juurikaan. Ja sitten kun kehun saa lopulta ilmoille – voi sitä riemua! Kollegan aidosti iloinen ilme hyvästä palautteesta hautaa välittömästi kehua edeltäneet epäilyksen tunteet, syystäkin.

Alun käynnistymisvaikeuksien jälkeen kehuminen helpottuu, takaan sen. Ensin huomaat kuumeisesti pohtivasi, mistä ihmeestä kehuisit tätä ja tätä kollegaa (sillä ihan tyhjästä en minäkään viitsi kehumaan ryhtyä) ja yhtäkkiä ”se vain tapahtuu” ja spontaanit kehut ikään kuin lennähtelevät ilmoille sen kummemmin pohtimatta. Vinkkinä muille alkukankeudesta kärsiville: kannattaa aloittaa hyvinkin pienestä, vaikka jostain, mikä ei suoraan edes liity töihin – ”lämmitellä” voi kehumalla kollegan tyylikästä asua tai vaikka uutta kampausta ja pikku hiljaa siirtyä työhön liittyviin aiheisiin.

Negatiivisesta kehästä poistuminen haastaa

Etenkin kiireen keskellä ja töiden kasautuessa on ikään kuin helpompi ja luvallistakin vaipua voivottelemaan työn tuskaa ja keskittyä napisemaan niistä asioista, jotka juuri sillä hetkellä eivät suju toivotulla tavalla. Töiden kanssa ääneen tuskailulle on ajoittain ihan tilaustakin ja se auttaa jotenkin kierolla tavalla jaksamaan kun asioita voi puida samassa veneessä olevien kanssa, mutta pitkässä juoksussa voivottelu voi ottaa vallan ja suorastaan vyöryä eteenpäin.

Jos kehujen kehä on se positiivisen hengen luova kierre, pyörähtää negatiivinen kehä hurjan paljon helpommin päälle ja on reippaasti hankalampi pysäyttää. Paradoksaalisesti positiivista kehää pitää ruokkia reilulla kädellä ja systemaattisesti, jotta se käynnistyy kunnolla, ja negatiivisen kohdalla pienikin makupala riittää. Kun muutenkin on huono päivä, vaatii todellista henkistä tsemppiä kääntää kelkka positiiviseen, kyllähän te sen tiedätte. Mutta se tsemppi kantaa vaan niin paljon pidemmälle – joka kerta.

Kokeilitteko itse kehumisen kehää? Miten meni ja tuntuvatko edellä mainitsemani asiat tutuilta?

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina

Lue edellinen Paulan blogikirjoitus: Kehujen kehä

Kommentit

36

Iloinen

Mielenkiintoinen artikkeli Paula, kiitos siitä! Aiheellisia kehuja ei kyllä voi koskaan saada liikaa :)
41

Suski

Miksi suomalaisten on niiiiin vaikea antaa ja ottaa vastaan kehuja ??! Heti kuvitellaan että joku yrittää mielistellä eikä tarkoita sanojaan.Olen varmaankin erillainen koska en koe ongelmaa kehua esim. vierasta ihmistä vaikka metrossa. Ei ole montaa päivää aikaa kun kehuin nuoren somalintaustaisen naisen kauniita silmiä ! Hän otti kommenttini hymyssäsuin vastaan:) Luulen , että meidän suomalaisten pitäisi oppia olemaan enemmän spontaaneja eikä jotain kalevalaisia jurmuja. Jakelen kommentteja , siis nimenomaan positiivisia :) jatkossakin kanssamatkustajien kauhuksi :D
18

Mussu

Ihan samaa mieltä. Olen asunut Englannissa ja tottunut ystävälliseen kanssakäymiseen, hyvään palveluun ja positiiviseen palautteeseen. Yllä olevassa kommentissa ja kuullut ennenkin "aiheellista positiivista palautetta". Onko aiheetonta positiivista palautetta? Onko meidän niin vaikeaa sanoa jotakin kaunista, hyvää toiselle. Vaikka se olisi vain minun mielipiteeni? Juuri niin! Kehu kauniita silmiä! Kaunis huivi, kaunis hymy, kaunis mekko - mitä vain! Onko se minulta pois jos kehun toista? Ja vielä, jos joku tekee hyvin työpaikalla tai missä vain - kehu, huomioi! Tee hyvä mieli toiselle! Pitääkö kehu jotenkin ansaita?
40

boss

Hyvä kirjoitus ja tärkeä aihe. Olen kehunut alaisia aina kun vähänkin on aihetta. Se tuottaa positiivista energiaa ja motivoi koko työyhteisöä.
25

Yttynen

Itse annan positiivista palautetta aina kun vain vähänkin on tilaisuus; vieläpä osin itsekkäistä syistä. Siitä tulee itsellekin Niin hyvä mieli. Esim kaupassa, töissä, asiakkaille, naapureille, ystäville. Kannattaa.
25

Kissa kiitoksella elää

En ymmärrä tätä nykyistä "positiivisuuden" ihannetta. Ovatko ihmiset toisiaan henkisesti niin epätasapainoisia, että tarvitsevat kehuja päästäkseen tavoitteisiinsa? Eiköhän tällaisten ihmisten olisi paras keskittyä yksinkertaisimpiin töihin, kun polla ei kestä realismia.
30

täääääh

Sulla on sit ilmeisesti sellanen duuni jossa ei tuu positiivista eikä negatiivistä palautetta. Tottakai ihminen mieluummin kuulee sen Positiivisen palautteen kun Negatiivisen, mitä P.....keleen väärää siinä Positiivisessa on, kysyn vaan? Palautettavaa annetaan oli se sitten huoboa tai hyvää, se on otettava vastaan.
28

täääääh

Sulla on sit ilmeisesti sellanen duuni jossa ei tuu positiivista eikä negatiivistä palautetta. Tottakai ihminen mieluummin kuulee sen Positiivisen palautteen kun Negatiivisen, mitä P.....keleen väärää siinä Positiivisessa on, kysyn vaan? Palautetta annetaan oli se sitten huoboa tai hyvää, se on otettava vastaan.
13

Mixu tietää

Kyse ei ole siitä, että ihmiset "tarvitsevat" kehuja tai siitä, etteivät he "kestä realismia". Mikäli realismi sulkee mielestäsi pois positiivisuuden ja kehumisen, olen itse mielummin surrealisti. Suomen jalkapallomaajoukkueen ylin strateginen linjaus Mixu Paatelaisen aikana oli "onni matkassa ja positiivisuus palkitaan". Ei ihan samaa sarjaa kuin vaikkapa Espanjan ym. jalkapallon suurmaiden "keskitytään omaan peliin" tms., mutta yllättäen Suomen Huuhkajien slogania pystyy soveltamaan myös arkielämässä erinomaisin tuloksin.
31

Ph

Meillä on tapana porukan kanssa kehua toisiamme, varsinkin jos meinaa olla vähän kurja päivä. Tämä "hännännosto" aloitettiin joku vuosi sitten ihan siitä syystä, että pomoilta niitä kehuja niin harvon tulee. Homma toimii - riittää että joku aloittaa "hyvä me", ja joku toinen keksii siihen jotain sopivaa lisäystä, ja pian kaikki ovat kehumassa ja fiilis vaan nousee.
29

Päivi

Mulla sattuu olemaan työkaverina ainainen valittaja ja narisija. On tosi haastavaa pysyä positiivisena, kun kaikki asiat kääntyy hänen päässään negatiiviseksi. Silti pyrin aina löytämään kaikista asioista jotain positiivista ja näin pysyvät työpäivät mukavina.
16

Doris

Miksi asiallinen ja reilu palaute ei riitä? Kehuminen kehumisen vuoksi ei ole vaan meidän juttu. Toki voi kehua jos osaa ja on aihetta. Itse iloitsen siitä, että tekemäni hyvä työ huomataan ja siitä kiitetään. Kehuja en kaipaa.
17

Doris

Miksi asiallinen ja reilu palaute ei riitä? Kehuminen kehumisen vuoksi ei ole vaan meidän juttu. Toki voi kehua jos osaa ja on aihetta. Itse iloitsen siitä, että tekemäni hyvä työ huomataan ja siitä kiitetään. Kehuja en kaipaa.

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.