Sain eräässä työhaastattelussa neuvon olla sanomatta heikkoudekseni kärsimättömyyttä, sillä HR-asiantuntijan mukaan saman sanoo yhdeksän kymmenestä työhaastateltavasta. Neuvo herätti ristiriitaisia ajatuksia.

Ensinnäkin hämmennyin, sillä koen aidosti suurimmaksi heikkoudekseni työelämässä liiallisen kärsimättömyyden. Sille, että moni muukin kokee näin, en voi mitään ja tuntuisi hassulta taktikoida haastattelussa niin, että kertoisinkin jotain aivan muuta. Samaisessa haastattelutilanteessa minua kehotettiin sanomaan mieluummin heikkoudeksi vaikka aamu-unisuuden tai huonon deadlineissa pysymisen. Kumpikaan ei tuota minulle haastetta, päinvastoin, olen aamuihminen ja pidän mielelläni kiinni sovituista aikatauluista, joten nämäkin neuvot tuntuivat hassuilta.

Haastattelun jälkeen jäin pohtimaan kahta asiaa: mitä muuta voisin kertoa työhaastatteluiden klassikkokysymykseen totuudenmukaisena vastauksena ja toisaalta, jos noin moni kertoo heikkoudekseen saman kärsimättömyyden, mitä se kertoo tämän päivän työelämästä. Ovatko työpaikat niin hitaita liikkeissään, että suurin osa työntekijöistä turhautuu vai sattuuko kärsimättömyys olemaan juuri se sopivan positiivinen mutta kuitenkin negatiivinen heikkous, jolla on hyvä sivuuttaa haastattelutilanteen haastava kysymys? Veikkaan jälkimmäistä.

Kärsimättömäksi itseään tituleeraava kertoo heikkouden kuitenkaan paljastamatta merkittäviä puutteita itsessään työntekijänä. On täysin eri asia kuvailla itseään kärsimättömäksi kuin vaikkapa laiskaksi – kärsimätön on ikään kuin olosuhteiden pakosta roolissaan (muut eivät pysy vauhdissa) ja syy heikkoudelle kaatuu ikään kuin ympäristön niskaan. Kyllä minä tekisin, mutta kun nuo muut. Vaikka kärsimättömyyteen voikin liittää jatkokysymyksiä, kuten huolellisuuteen ja pitkäjänteisyyteen, eivät ne lopulta sulje toisiaan täysin pois. Plussalle on helppo jäädä.

Ehkä tämä HR-asiantuntija oli tosiaan oikeassa ja minunkin kannattaisi taktikoida paremmin, jotta en vaikuttaisi siltä, että taktikoin. Mutta miten? Onko parempi kehitellä totuudenvastainen vastaus kuin pysyä ruodussa ja hyväksyä se fakta, että aika moni muukin vastaa samalla tavalla? Ehkäpä se aamu-unisuus voisi olla ratkaisu sittenkin.

Mitä itse kerrot työhaastattelussa heikkoudeksesi ja onko vastauksesi taktikoitu vai kerrotko ihan vaan totuuden sen kummemmin miettimättä?

 

Paula Narkiniemi

Vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina

 

Kommentit

8

Anonyymi

Kerron olevani joskus hieman itsepäinen, mikä on ihan totta. Se on sellainen "huono puoli", josta on usein hyötyäkin - ei anna helposti periksi.
5

Möykky

Kerroin suoraan etten aina ole maailman tarkin tai järjestelmällisin, mutta minulla on paljon muita hyvä ominaisuuksia. Sain paikan.
26

Jaha

Jos itse olisin rekrytoija niin antaisin kyllä hakijoille ankarasti miinusta näistä "heikkouteni on oikeasti yksi vahvuuksistani". Perfektionisti, kärsimättömyys, itsepäisyys... Kertomalla jonkin oikeasti puhtaasti negatiivisen ominaisuuden, osoitat rekrytoijalle tuntevasi itsesi ja kykysi työntekijänä. Aina voi kehittyä. Arvostan enemmän hakijaa, joka kertoo olevansa vaikka luonteeltaan laiska, kuin sitä taktikoivaa ja juonittelevaa idioottia.
6

Perfektionisti

Ei perfektionismi välttämättä ole mikään naamioitu hyve. Minulla perfektionismi vaikeuttaa asioiden tekemistä huomattavasti, jos tunnen etten saa niitä tehtyä täydellisesti. Saatan jumittua samaan tehtävään tekemään uudelleen ja uudelleen vaikka se olisi jo ihan hyvä. Perfektionistin voi olla vaikea tehdä ryhmätöitä, koska muut eivät tee yhtä hyvää jälkeä, kaikki pitäisi tehdä itse. Perfektionisti hakkaa päätä seinään monesti turhaan. Ei mikään hyvä piirre.
3

Anotherperfektionisti

Samaa mieltä! Itse kerroin suoraan että olen perfektionisti ja että olen siitä myös elämässä hyötynyt, mutta suurimmaks osaks se on aiheuttanut stressiä juurikin noista syistä. Lisäks se että olen ollut mielummin tekemättä jotain kuin että tekisin huonosti. Hyväkö?! 😂 Kerroin myös että olen oppinut elämään sen kanssa vähän paremmin ja ottamaan vähän rennommin. Joissain asioissa se on plussaa, nykyään kun handlaa sen paremmin.
10

Rekryyni

Teen työhaastatteluja työssäni vuosittain useita. En ole kohdannut täydellistä hakijaa, en ole ollut sellainen itsekään tehtävääni hakiessa. Kaikissa on jotakin "heikkoa ominaisuutta". Arvostankin huomattavasti enemmän hakijaa, joka tunnistaa ja kykenee rehellisesti toteamaan omaavansa heikkouksia, sillä silloin ko. ominaisuudelleen voi yrittää mahdollisesti tehdä tarvittaessa jotakin. Myös esimies voi paremmin omalla toiminnallaan pyrkiä auttamaan itsensäkehittäjää, mikäli ominaisuuden kehittäminen tehtävän hoidon kannalta olisi tarpeen. Jos ei, niin kyllä maailmaan kärsimättömiä ja laiskoja mahtuu. Ps. Ottaisin sen kärsimättömän ennen sitä joka kokee lähtökohtaisesti ominaisuudekseen laiskuuden...
20

Nykyisin pöydän toisella puolella

Tunnustin aina työhaastattelussa olevani laiska. Selvennän kysyttäessä että pystyn käyttämään valtavasti energiaa parantaakseni työtapoja ja välttyäkseni toistuvilta työtehtäviltä.
4

Kaitsu

Tuo oli kuin minun suustani 😀
10

Ole sanojesi mittainen.

Luulenpa että kun sinua kehotettiin vastaamaan jotakin muuta, niin oikeasti sinua testattiin, että kuinka vahvasti pysyt omien sanojesi takana. Jos aloit heti empiä, että joo no jos mää sanoisin sitten jotakin muuta, niin se kertoo, että sinut on helppo taivutella. Tietyissä töissä täytyy perustella vastauksensa ja pysyä sanojensa takana, vaikka vastapuoli mitä inttäisi. Itse valmistelen aina etukäteen vastauksen heikkous-kysymykseen, koska se on kaikista vaikein, eikä siihen yleensä keksi sopivaa vastausta siinä tilanteessa. Yritän muodostaa vastauksen haettavan tehtävän pohjalta etukäteen. Esim. jos työssä matkustellaan ulkomailla, voin sanoa, että englanninkieleni vaatii hiomista, mutta olen valmis panostamaan siihen. Eli kannattaa miettiä, mitä työssä pitää tehdä ja miten hyvin osaa tässä vaiheessa niitä asioita tehdä. Jos joka haastattelussa vastaa aina saman "olen kärsimätön, harkitsematon" tms., kertoo se vain siitä, että ei ole viitsinyt perehtyä tehtävän kannalta olennaisiin seikkoihin.
7

Huhhuh

Miksi ihmeessä sanoisit englannin kielen olevan heikkoutesi jos haet työhön, jossa matkustetaan eli tarvitaan englantia! Melkein kuin kirjanpitäjäksi hakija sanoisi heikkoudeksi kirjanpidon...
7

Liibalaaba

Must jos kirjanpitäjän heikkous on kirjanpito niin hänhän on silloin varmasti hyvä kirjanpitäjä koska hairahtuu pitämään kirjaa jatkuvasti. Ei voi olla ilman. On suorastaan kirjanpitoaddikti. Vähän kuin lihavan ihmisen heikkous on vaikka lohtusyöminen.
3

Anne

Miten voi pehmentää sitä, että on liian nopea, sählää ja tekee virheitä? En voi hakea mitään työtä, jonka kuvauksessa lukee "olet tarkka ja huolellinen", joten millaisia töitä jää jäljelle?
11

Näin?

Innostut herkästi joten joskus joudut palaamaan tehtyihin asioihin uudelleen saadaksesi aikaiseksi parhaan mahdollisen lopputuloksen.
15

Työpöytä

Työpöytäni saattaa olla välillä kiireisinä aikoina kaoottisen näköinen. Priorisoin aikataulut ja ihmiset, siivous sitten kun sen aika on. Tästä tullut työkavereilta kuittailua. Vastaan yksin isoista kokonaisuuksista.
32

Sanna

Kirjoittajan heikkous näyttäisi olevan vahvat aloitukset mutta kesken jättäminen(artikkeli juostu loppuun vaikka hyvä aloitus ja idea).
6

Työnhakija

No mitä sitten pitäisi vastata, jos ei OIKEASTI keksi itsestään huonoja puolia? Se perfektionismi on ainoa "huono" asia, jonka koen vaikuttavan työhöni, sillä saatan jäädä sen takia yhteen epätäydelliseen asiaan liian tarkasti kiinni ja unohdan muut. Mutta jos sekin on nyt sitten poissuljettu, enkä haluaisi mitään huuhaata siellä itsestäni kertoa, mikä ei ole totta.
23

Peris

Kommenttisi perusteella vaikutat narsistilta.
8

Katse peiliin..

Jos tulee fiilis että olet täydellinen niin suosittelen ymmärtämään että sussa saattaa olla enemmän kehitettävää kuin uskoisitkaan. Valitettavasti ne ihmiset ketkä luulevat olevansa täydellisiä ovat ainoastaan helvetin itsekeskeisiä ihmisiä
6

Kari

Oletko koskaan kysynyt esim kolleegoilta tai asiakkailta minkälaista on tehdä yhteityötä kanssasi tai lähettänyt vaikka meilin joillekin valituille ja pyytänyt heiltä palutetta esim esittämällä pari olennaista kysymystä 1. Mitä teet hyvin, Mitä kehitettävää sinussa on ? Valmistaudu että totuus voi olla aivan toinen mitä itse kuvittellit!
0

Toinen työnhakija

Tätä olen itsekin miettinyt! Mulla ei töitä hakiessa oikeasti ole suoranaisia heikkouksia, muuten kuin juuri nämä perfektionismi ja kärsimättömyys. En ole missään nimessä täydellinen, mutta mun heikkoudet löytyvät enemmän henkilökohtaisesta elämästä. Työntekijänä (ja esim. opiskelijana) en ole ikinä saanut oikeasti negatiivista palautetta mistään. Tuntemani ihmisetkin ovat monesti sanoneet mulle, ettei mulla taida pahemmin heikkouksia olla työntekijänä. Mutta jos sanoo työhaastattelussa, että työntekijänä ei ole suoranaisia heikkouksia, vaikuttaa narsistilta. Mitä ihmettä pitäisi tehdä, väkisin keksiä tai jopa valehdella heikkous?
3

Tunnistan!

Itse olen törmännyt vastaavaan ongelmaan toisen klassikkokysymyksen kohdalla: mitkä ovat vahvuutesi? Nähtävästi kaikki vastaavat olevansa ahkeria, täsmällisiä ja organisoituneita. Olen kuullut rekrytoijien sanovan etteivät nämä ominaisuudet ole erottuvia eikä kukaan oikeasti ole ahkera ja täsmällinen vaikka niin väittäisivät. Itse kuitenkin olen. Rakastan asioiden aikatauluttamista ja olen hyvin organisoitunut, päivä aikataulut ja kaikki.. olen ahkera, en koskaan missaa deadlinea ja ennemminkin teen työt mahdollisuuksien mukaan pari päivää ennen valmiiksi, ettei ressi yllätä.. kuitenkaan rekrytoijat eivät minua usko ja ajattelevat että valehtelen kuten muutkin jotta saisin töitä..
13

Niih...

Miten sinne haastatteluun pääsee...
3

Maria

Tekemällä hyvän hakemuksen, ei sen kummempaa
3

En vaan osaa

Mulla on paha tapa kerätä hommia tehtäväksi, lupaan vaikka mitä mutta en tunnista rajaani ennenkuin se tulee vastaan. Sitten burnoutin rajalla keikkuen stressaan ja pakerran ylitöissä että saan hommat tehtyä. Kun tuli luvattua...
4

Lide

Kerron heikkoudekseni herkkyyden, esim. jään murehtimaan virheitä ja ikäviä kohtaamisia, mutta käyn ne läpi vasta työajan ulkopuolella. Myönnän että herkkyys kuormittaa, mutta osoitan myös miten tulen asian kanssa toimeen. Ni.
0

Nykyinen yrittäjä

Huonot puoleni: ADHD - työnarkomania. Ero työn ja kodin välillä hämärän rajamailla. Puhun liikaa ja välillä ylimyyn oikein innostuessani. Joskus unohdan myös ajatella ennenkö avaan suuni.

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.