"Tää duunihan on yks stressitilanne" - kuulostaako tyypilliseltä rekryletkautukselta? Tiedättehän, että välillä ihmiset puhuvat mitä sylki suuhun tuo, myös rekrytointitilanteessa.

Kukaan ei ole täydellinen ja välillä niin sanotusti lipsahtaa, vaikka aika ja paikka eivät suinkaan olisi ne otollisimmat kun vastapäätä istuu joko rekrytointihaastattelija tai työnhakija. Ikävä kyllä sanottua ei saa enää millään takaisin, ja pahimmillaan muisto kummallisesta letkautuksesta syöpyy kuulijansa mieliin ikuisiksi ajoiksi.

Työnhakijalle epäsopiva lipsautus saattaa maksaa työpaikan, haastattelijalle taas työpaikan maineen haastateltavan – ja myöhemmin ehkä monen muunkin – silmissä.  Vai miten itse olisit reagoinut näihin sutkauksiin työhaastattelussa? Ovat muuten totta joka ikinen, jos jotakuta jäi epäilyttämään.

1. ”No kestätsä painetta, häh? Tää duunihan on yks stressitilanne.”

2. ”Pratar du svenska?” ”Nej, men om jag har Google Translator, det är okej.”

3.  ”Ethän sä tähän tehtävään edes sovellu, mutta jutellaan nyt vähän ennen kun toi seuraava tulee.”

4.  ”Täällä ei sitten saa positiivista palautetta, koskaan, ettäs tiedät.”

5. ”Kyllä me sut halutaan, mutta harkitse nyt vielä haluatko sä oikeasti tänne.”

6. ”Ootko sä humalassa?” Vastaaja ei ollut.

7. ”Toivottavasti sä et kuulu mihinkään liittoon. Ne on saatanasta.”

8. ”Sä oot vähän niin kuin se asunto Westendissä, johon meillä ei ole varaa.”

9. Lapsettomalle työnhakijalle: ”Mun mielestä ihmiset, jotka ei halua lapsia, on epäilyttäviä.”

10. ”Haittaaks sua jos mä otan susta kuvan (omalla kännykällään)?”

Mitä legendaarista sinulle on sanottu työnhakutilanteessa? Jaa toki muillekin.

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

@PoolaKristiina

Kommentit

34

Jukka

Minulle kertoi HR- päällikkö tarinan miehestä, joka kuoltuaan sai valita menisikö Pietarin esittelemään rauhalliseen harpunsoittoidylliin kukkaniityille vai sarvipään esittelemään golf- klubiin, jonka baarissa viehkeät baariemännät tarjoilivat parhaita juomia ja jonka ravintolassa gourmet- ruoat pursuivat pöydillä. Ja- jossa myös kaikki hänen edesmenneet kaverinsa jo olivat-. Mies valitsi golf- klubin, jonka jälkeen hänet ohjattiin hissiin, joka lähti huimaa vauhtia alaspäin saavuttaen rikinkatkuisen, tuskanhuutojen täyttämän Helvetin. Mies tietenkin hämmästelee kauhuissaan saattajalleen huimaa eroa esittelyn ja todellisuuden välillä. Tähän hän saa vastauksena kysymyksen: "Oliko tämä ensimmäinen kerta, kun Sinut rekrytoitiin?"
33

hakija

Nuori rekrytointikonsultti kehui hakemustani: "Sulla on kyllä tosi hyvä hakemus! ...Mutta eihän sitä tiedä ootko sä itse tämän kirjoittanut." (Kyllä hämmentynyt hakija oli ihan itse kirjoittanut hakemuksensa).
28

ZZ

Ehkäpä haastattelija halusi testata miten hakija suhtautuu yllättäviin tilanteisiin. Sekin on aika yleistä.
38

vuonna 2005

Työhaastattelussa haastattelija oli tosi pahantuulinen. Totesi mulle heti aluksi: "Se kenen olisi pitänyt nämä hemmetin haastattelut tulla tekemään on nyt estynyt, joten hän saa luvan tyytyä niihin ketä mä satun valitsemaan." Olin ihan tyytyväinen ettei minua ei valittu!
28

JariLi

Tässä firmassa ainoot ruusut kukki tuol lipputangon juuressa, tämän letkautuksen sain , kun korjaamopäällikkö sano että ei aina asiat kaikkien kesken suju kuin ruusuilla tanssien, johon firman johtaja tokas ton lentävän lauseen ;-) kehuin johtajaa suorasanaisuudesta ja sanoin, että tässä firmassa olis helppo alottaa hommat, koska odotukset ei ton kommentin jälkeen oo enään kummoset, soittivat 2h myöhemmin että paikka on mun :-)
33

N33

Työhaastattelutilanteessa miespuolinen haastattelija töksäytti: "Niin sulla ei ole lapsia...? Toivottavasti et myöskään aio hankkia, ei me jaksettais heti alkaa etsimään sijaista".
17

Mirja

Eräs tuttavani oli haastatellut työnhakijaa ja kysynyt tältä, että missä asioissa hän on hyvä. Vastaus oli kutakuinkin: "No... En oikein missään, mutta mä ajan tosi lujaa kännissä!" Oudointa tässä on, että hakija sai työpaikan - Onneksi työnkuvaan ei sisältynyt autoilua.
35

Anonyymi

Työhaastattelija (keski-ikäinen nainen) kysyi onko minulla poikaystävää. Ilmeisesti ajatus oli, että jos nuorella naisella on poikaystävä, hän ei malta tulla normaalisti töihin. Kysymys oli niin outo, että minulta pääsi suusta: "saatko sinä edes kysyä minulta tässä sitä asiaa?" Minulla oli kyllä tyttöystävä, minkä sanominen varmaan olisi varmaan sekoittanut kysyjän pasmat ihan yhtä tehokkaasti.
33

Anonymous

Hieman yli 50-vuotias miespuolinen haastattelija kysyi "Mitenkäs ne lapsentekosuunnitelmat kun sulla tuota ikääkin jo alkaa olla?". Samainen haastattelija kysyi näenkö märkiä unia isoista maansiirtotyökoneista...
33

SIlmälasit

"Näetkö sä edes mitään kun sulla on nuo rillit?" Tokaisee hieman putte, likaisissa vaatteissa myöhässä rekryyn tullut haastatteliija. Kyse oli elektroniikkateollisuuden latomistehtävästä, kesätyö. Vastasin näkeväni, varsinkin lasit päässä. En saanut paikkaa :D
36

Haastattelija

Itse olen haastatellut lukuisia työpaikanhakijoita... ja olen aina tehnyt yllättäviä ja erikoisia kysymyksiä... mm. Mikä on kengän numero? Tai minkä värinen auto sinulla on?? Tykkäätkö kasvattaa kukkia?? Miehiltä kysyn usein että osaatko leipoa?? Yms. Noiden tarkoitus on yllättää haastateltava... sillä yleensä haastateltavat ovat aina prepattu vastaamaan oikein kysymyksiin... Todellinen henkilö tulee paremmin esille yllättävillä ja älyttömillä kysymyksillä.
26

Marko

Haastattelija kysyi: "Mikäli saisit tämän työpaikan, mitä tekisit ensimmäisenä ja kauanko siihen menisi aikaa?" Teki mieli vastata että: "No v..tu - mieti...", mutta keksin sitten jotain työhön liittyvää.
28

Kuplan ulkopuolella

Hr-päällikkö alkoi täysin yllättäen puhumaan turvapaikanhakijoista. Odotti ilmeisesti, että alan paasaamaan jotain rasistista saarnaa. Olivat googletelleet mun nimellä ja huomanneet, että kuulun Perussuomalaisiin. Mehän ollaan kaikki tietty rasisteja... Eivät saaneet kuulla odottamaansa saarnaa.
26

pingviini

tyohaastattelun eka kysymys:oletko kaapio vai vammainen?
29

Ope

Rekrytointitilanteessa kysyttiin hakijalta: "Onko sulla kokemusta yläasteikäisten nuorten kanssa toimimisesta?" Vastaus oli: "Ei, itse asiassa mä vähän pelkään niitä." Valitettavasti valintamme ei tällä kertaa kohdistunut häneen :D
24

IrmaSeikkula

90-luvun alussa minua haastateltiin kaupunkiimme avattavan vaateketjuliikkeen myyjäksi. Rekrytoija kysyi tuoteasettelusta myymälätilaan, johon en ilmeisesti osannut vastata oikein. Hän oikaisi minua närkästyneellä äänellä, että "asiakkaamme ovat niin tyhmiä, etteivät ymmärrä asukokonaisuuksista, joten asut laitetaan asukokonaisuuksittain esille." En sitten saanut myyjän paikkaa. Vieläkin tulee tuo rekrytoijan kommentti mieleen, kun menen ko. vaateketjuliikkeen myymälöihin "tyhmänä asiakkaana".
31

Äimänä

Mikä sun koiran nimi on???
31

Anonyymi

Mä sitten huudan, ilmoitti haastattelija, josta olisi tullut esimieheni...
27

Johanna T.

Kävin haastattelussa ihan tavallisessa päivittäistavaraketjun myymälässä ja haastikseen meni ehkä puoli tuntia. Sinä aikana aluepäällikkö ehti höpistä firmasta ja sen toiminnasta melkoisen historiikin ja epäillä, että olen edellisessä työpaikassa tottunut aivan liian helpolle. Koko puolituntisen aikana minulle esitettiin yksi ainoa kysymys, ja se kuului: mitä negatiivista oli edellisessä työpaikassasi? (Kyseinen työpaikka oli hakupaikkani kilpailija, ja sijaitsi naapurissa.) Mitään muuta ei kysytty, vaan haastattelija jaaritteli firmasta ja koitin tunkea omia kysymyksiä väliin hänelle. Olisi ilmeisesti pitänyt kysyä haluaako he kysyä minulta vielä jotain.
30

-takku-

Hampurilaisketju avasi kotikaupunkiini ensimmäisen ravintolansa, olin hakemassa esimiehen paikkaa. Haastattelijan ensimmäinen toteamus minulle oli hakupapereita vilkaistuaan "olet kyllä jo vähän vanha" olin 24-vuotias, nousin ylös tuolista ja lähdin sanomatta mitään...arvata saattaa ettei minua valittu :D
31

kippoa

Haastattelija: "miten alkoholin käytön kanssa?" Minä: "silloin tällöin viikonloppuna tulee otettua." Haastattelija: "No hyvä, ei me tänne ketään absolutistia olis haluttukaan." Sain paikan.
30

Juha

Iso kansainvälinen firma haastatteli minua kolmatta kertaa. Kävin Tukholmassa tapaamassa pohjoismaiden johtajaa. Kaikki piti olla selvää , mutta sitten Suomen firman TJ alkoi aprikoimaan että en olisi loppuelämääni heidän yrityksessä. Sanoin että en nyt ainakaan 5 vuoteen ole menossa mihinkään, enkä edes suunnittele pois menoa. Sanoin että jos yrityksen sisäinen henki on hyvä ja palkka on kohtuullinen niin miksi lähtisin pois. Se ei riittänyt. Olisi pitänyt vannoa ikuista suhdetta työnantajaan ilman mitään tietoa firman sisäisistä asioista. Sanoin , että eihän sellaista voi luvata. Jos lupaisin, niin valehtelisin. En saanut työtä, koska he eivät voineet luottaa minuun pitkässä juoksussa....
30

kätevä emäntä

Multa firman hallituksen pj, 60+ v.mies kyseli haastattelussa vain sitä, mitä mun mies tekee työkseen!!! En saanut silloin paikkaa, mutta mut soitettiin ko.paikkaan töihin heti, kun tuo pj oli jäänyt eläkkeelle...
27

veijo

90-luvun puolivälin paikkeilla, opiskelujeni loputtua olin muussa osa-aikatyössä. Lähetin puolen vuoden aikana 187 hakemusta erinäisiin opiskelemallani alalla oleviin työpaikkoihin. Osa hakemuksistani oli kohdistettu avoimiksi ilmotettuihin paikkoihin, osa oli yrityksiin, joissa mahdollisesti avautuisi edes osa-aikainen tai pätkätyöpaikka. Viiteen hakemukseen sain vastauksen. Neljässä pahoiteltiin sitä ettei valinta osunut minuun tai että yrityksellä ei ollut työtä tarjolla. Yhdessä vastauksessa pyydettiin haastatteluun. Kun olin saapunut haastateltavaksi toiselle paikkakunnalle, missä yritys sijaitsi, minulle esiteltiin kolme haastattelijaa. Ja seuraavaksi eräs haastattelijoista sanoi, että " me ei ny kyllä ketään palkata, mutta haluttiin nähdä sut, kun sulla oli niin kiva hakemus". Samaan yritykseen olin edellisen neljän vuoden eli opiskelujeni ajan aikana lähettänyt kuusi hakemusta - ja ainakin nimien perusteella haastattelijat olivat sekä haastattelemassa että päättämässä rekrytoinnista myös aikaisemmin. Liekö saaneet niitä aikaisempia hakemuksiani lainkaan....vieläkään en ole tuolloin opiskelemallani alalla työssä.
32

kuntajohtaja

Luottamushenkilö hakiessani 90-luvulla erään kunnan kunnanjohtajan virkaa kysyi haastattelussa: "Koska olet viimeksi pettänyt tyttöystävääsi?" Vastasin, että kysymyksessä on sama logiikka, kuin jos kysyttäisiin: "Koska olet lakannut lyömästä vaimoasi?" ja jatkoin: "Vastaus on helppo. En edes seurustele."
26

Cubix63

Parhaimpiin omiin möläytyksiini kuuluu seuraava, kun haastattelun lopuksi haastattelijat (3 mieshenkilöä) kysyivät peruskysymyksen: "onko sulla jotain kysyttävää?" Ja kerta kyse oli tupakkatehtaasta meikäläinen möläyttää: "kun tänne pääsee töihin saako halvempaa tupakkaa?" Kysymykseni aiheutti epämääräistä köhimistä ja seinärakenteiden intensiivistä tarkastelua, kunnes korkea arvoisin haastattelijoista sai pokerinsa pitämään ja antoi asiallisen selvityksen menettelytavoista savukkeiden myynnistä ym. käytännöstä. Olisin voinut ulos päästyäni potkia itseäni takalistoon moisesta idiootin kysymyksestä ja ajattelin et se siitä duunipaikasta. Yllätyksekseni pääsin sinne töihin. Pahin möläys työnantajan puolelta oli seuraavanlainen: olin työharjoittelussa eräässä metallifirmassa ja painoin kaksi viikkoa töitä hiki hatussa ja näin johtajan (vastasi myös henkilöpolitiikasta) kierroksella ja ajattelin mennä hiukan pohjustamaan mahdollista jatkoa harjoittelun jälkeen. Menin asiallisesti ja kohteliaasti tiedustelemaan millaiset mahdollisuudet ovat jatkaa harjoittelun jälkeen (jota olisi ollut vielä toiset 2 viikkoa) ja johtaja mulkoili hyvin tylysti mua ja tokaisi: se on loppu sitten kun se on loppu. Häkellyin moisesta epäystävällisestä tyylistä ja menin saman tien soittamaan kouluuni ja kyselemään onko pakko harjoitella paikassa jossa ei anneta edes puolittaista lupausta jatkosta. Opintosihteeri käski mun mennä seuraavana aamuna normaalisti töihin ja hän puhuu asiasta opettajalleni ja rehtorille. Seuraavana päivänä opettajani tuli henkilökohtaisesti hakemaan mut pois, koska ei ollut mitään järkeä jatkaa ks. firmassa. Myös se siitä aiheutui, että ks. oppilaitos ei enää suostunut antamaan oppilaita harjoitteluun siihen metallifirmaan ja firman maine katosi siihen. Lopputuloksena tuohon episodiin oli se, että koulun yksi opettajista järjesti minut toiseen yritykseen harjoitteluun ja siellä "harjoittelussa" vierähtikin sitten 12 vuotta.
25

kuju

Haastattelija "Säähän olet vanha" (hakija 37v haastattelija parikymppinen) Haastattelija "Miksi haet paikkaa, siellä sekava tilanne. Toimitusjohtaja haastettu" Haastattelija " ei me voida sua ottaa, olet liian viisas apinan hommaan" Haastateltava (istuu kädet taskussa ja meinaa valua alas tuolilta, parikymppinen nuorimies. Oikea tulevaisuuden pelastaja) "saaks tässtä duunist hyvää liksaa"

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.