Se on lämpöä ja kotoisuutta, sitä että tunnet kuuluvasi joukkoon. Se on keskinäistä yhteyttä ja hyvää oloa. Asiat ovat yksinkertaisia ja selkeitä, harmoniassa keskenään. Kuulostaa hyvän olon utopialta. Kyseessä on hygge, tanskalaisten nimeämä elämäntapa, jota on käsitelty mediassa viime aikoina ahkerasti.

Vahvana muotoilumaana Tanska on onnistunut paketoimaan viileänkauniit skandi-interiöörit, läsnäolon voiman ja hyvien ihmisten juhlat niin voimallisesti lämmittäväksi mielikuvakääreeksi, että tämän taikapiirin ulkopuolelle jäävä alkaa kokea suorastaan pakottavaa tarvetta hapuilla kohti samaa.

Koska some jo pursuilee hyggeä, suurella todennäköisyydellä sitä sovelletaan pian myös työelämään. Mistä tunnistat, joko sinunkin työpaikallasi hyggeillään?

Tässä yksinkertaiset vinkit tunnistamiseen:

1. Villasukat

Työpaikkasi eteisessä on kenkäparkki, jossa kalossit vaihdetaan villasukkiin. Vai saitteko pikkujouluissa nimikoidut reinot vai vallan Mahabis-tossut? Hygge supsuttelee sukkasillaan kesät sekä talvet.

2.  Takkatuli

Aulassanne on kaasutakka tai infotiskin screenillä pyörii takkavideo. Hehkulamppusarjat tuikkivat fiilinkitunnelmaa. Hyggen ytimessä on kotoisa tunnelma, joten lampaantaljat ja viltit kielivät siitä että kyllä, hygge on asettunut taloksi.

3. Yhteinen ateria

Työpaikallanne on kerran viikossa yhteinen ateria. Aamuisin tarjoatte asiakkaillenne puuroa. Toisinaan toimitusjohtaja kokkaa. Jälkimmäisin vihje kertoo jo suhteellisen vakavasta hyggeilyn asteesta.

4. Mindfulness-tunnit

Työpaikallanne on ilmaista mielenhallintakoulutusta. Tarjolla on mindfulnessia, joogaa tai mentaalivalmentaja. Hygge toivoo, että olisitte toinen toisillenne läsnä ja itsellenne tietysti myös.

Hyggen väärinkäyttö naamioi ongelmat

Piilaaksossa on jo pitkään ollut käytössä sitouttamisstrategia, jossa työpaikat on muutettu niin kodinomaisiksi, ettei niistä halua lähteä kotiin edes yöksi. Tällä tavalla buustattu työn imu nostattaa esiin myös rumemmat puolensa. Uupuneet työnarkomaanit on kärrättävä mindfulness-tunneille, jotta elpyisivät aamunkoittoon mennessä taas työkuntoon.

Tämä on kaukana todellisesta hyvinvoinnista. Ongelmaksi hyggeily muodostuukin silloin, jos sen motiivina on tosiasioiden silottelu tai suoranainen haluttomuus puuttua epäkohtiin.

Hygge ei siis paranna huonoa johtamista, toimimatonta työnjakoa tai hähmyisten arvojen pohjalta tapahtuvaa hapuilua. Niiden korjaamiseen tarvitaan järeämpiä työkaluja.

Hygge pintaa syvemmältä

Väitänkin, että aito hyggeily on vähemmän pintaa ja enemmän sisäistä tilaa. Pohjimmiltaan se on se tunne, joka toivottaa sinut tervetulleeksi, kun astut kynnyksen yli.

Tuo tunne kiteyttää ne arvot, joihin organisaatio toimintansa perustaa. Se tiivistää paikan ilmapiirin, toimintakulttuurin ja ihmiskuvan. Se uskaltaa olla läsnä.

Niinpä todellinen hygge onkin kenties sitä, että kuka tahansa sisään astuukin, hänet kohdataan sellaisena kuin on, tarjotaan kuppi kuumaa ja sitten ehkä tuumataan, miten rakennettaisiin yhdessä hyvää.

Lisätietoa:

Thomsen Brits, Louisa. The Book of Hygge. The Danish Art of Living Well. 2016.

Tourell Soderberg, Marie. Hygge. The Danish Art of Happiness. 2016.

Wiking, Meik. The Little Book of Hygge. The Danish Way To Live Well. 2016.

 

MAARETTA TUKIAINEN

Maaretta Tukiainen on tietokirjailija ja muutosvalmentaja, joka auttaa organisaatioita ja yksityishenkilöitä valjastamaan voimavaransa oman potentiaalinsa täysimittaiseen hyödyntämiseen. Maaretta uskoo myönteisen ajattelun voimaan ja yhdessä tekemisen iloon. Hänen mottonsa on Small wonders make a big difference!

 

Twitter @Maaretta

Instagram @maaru

http://www.maaretta.com/

http://www.hyvanmielentaidot.fi/

 

 

Kommentit

29

Nimimerkki

Mikä vitun hygge? Vittu mitä paskaa oikotiekin on alkanut suoltamaan. Otsikoksi paremmin sopisi "Tässä on mitä me luulemme hyväksi työpaikaksi, mutta olemme väärässä koska emme ei ymmärrä maailman moninaisuutta"
28

Sakke

Sama tuli mieleen, vittu mitä paskaa. Mä teen töissä töitä, siihen ei nämä yliopistorunkut pysty. Pää ei kestä jos ei koti ja äiti ole duunissakin. Pian tulee aika, jolloin alfauros nousee ravintoketjussa omalle paikalleen ja kylmyys tappaa hygget ja vegaanit.
28

Matti

Kai sä nyt tajuut, että tää hygge-kulttuuri on syntynyt just sen takia, että sun tapaset idiootti-alfaurokset on aikoinaan kyynärpäätaktiikalla pusertaen nousseet "omalle paikalleen" työpaikkojen pomoiksi, ja kaikki on levinny käsiin sen takia? :D
28

Villasukkaaja

Olen jo aikaa sitten tullut 'ulos kaapista' ja neulon sukkia, jos on pitkä palsu. Ja kyllä, pidän neulomiani sukkia duunissa, sattui ihan tarkoittamatta, että sukassa on myös firman värit. Arvostan sitä, ettei minua kielletä neulomasta, jos hommani on kuuntelu...muuten tuhlaisin yhden kuulakärkikynän ja rutosti ruutupaperia.
25

Maria

Voisiko työpaikalla tehdä töitä kaiken tämän turhan sijaan? Hyggeillään kotona ken haluaa
27

Maria

Voisiko työpaikalla tehdä töitä kaiken tämän turhan sijaan? Hyggeillään kotona ken haluaa
5

insure my gadget

this image is without a doubt the top rated. https://www.quotesdaddy.com/user/jatindraimon146
27

Joonas

Poimin johdantotekstistä seuraavat asiasanat: "lämpöä ja kotoisuutta", "tunnet kuuluvasi joukkoon", "keskinäistäyhteyttä ja hyvää oloa", "asiat ovat yksinkertaisia ja selkeitä ja harmoniassa keskenään". Minulla on ollut monta työpaikkaa. Olen nähnyt ja kokenut niin hyvää kuin huonoa johtamista, elämäänsä kyllästyneitä ihmisiä, joille työ on vain rahanhankintakeino- ei osa tervettä itsensä toteuttamista, josta vielä saa palkkaakin ja jonka tekemisestä nauttii aidosti. No, jokainen valitsee, miten paskan omasta elämästään tekee. Ihan se on itsestä kiinni. Olen nähnyt myös sen, miten suomalainen syntipukkikulttuuri hakee aina syyllisen, kun omaa vastuuta ei kanneta. Enkä tarkoita tällä sitä, että itse kuuluisin tuohon porukkaan. Olen kova tekemään töitä, ja yleensä olen valinnut työni omien intressieni mukaan. Sen lisäksi, että töissä tehdään työt- niin kyllä siellä pitää voida viihtyä ja tuntea kuuluvansa porukkaan. Tiedän kyllä, että on suomalaisia, jotka eivät näin ajattele. Sitten kun elämän pääasiat on pielessä- niin pitää pää käydä tyhjentämässä paskasta aina välillä. Epätervettä toimintaa. Vastuu omasta elämästä on ihan hukassa. Vai onko niin, ettei sitä edes haluta ottaa? "Paskaa tää koko elämä on ja kerran täältä vain lähdetään". - asenteellako? Tekstin loppupuolelta nappaan sanat johtamisesta, arvoista ja toimivasta työnjaosta. Ne ovat johdantotekstistä poimimieni avainsanojen taustalla.

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.