Työnhaku on intensiivistä puuhaa ja siihen liittyy paljon odotuksia, päätöksiä ja jopa malttamattomuutta – hinku uuteen työhön voi olla melkoinen. Mutta joskus on hyvä myös painaa rohkeasti jarrua.

Ystäväni oli jokin aika sitten työnhaussa, joka kesti lopulta lähes vuoden. Tänä aikana työtarjouksia tuli useitakin, mutta jokin ”paperilla” lupaavasti alkaneissa rekrytointiprosesseissa mätti. Joku asia itse työpaikassa, rekrytointiprosessissa tai tehtävässä sai ystäväni epäilykset heräämään, eikä hän tarttunut tarjottuihin paikkoihin. Eräästä näistä paikoista hän kuuli myöhemmin, että haku samaan pestiin oli edelleen auki – itse asiassa jo kolmatta kertaa lyhyen ajan sisällä – sillä sinne palkatut työntekijät lähtivät yksi toisensa jälkeen ennen koeajan loppumista.

Joskus sisäisten hälytyskellojen kannattaa antaa soida. Toki virhearvioita sattuu niin hakijoille kuin työnantajillekin, mutta yhtä kaikki ne ovat molemmille todella harmillisia. Tässä pari esimerkkiä tilanteista, joiden osuessa rekrytointitilanteessa kohdalle on syytä hidastaa vähän ja miettiä vielä kerran.

Luota vatsanpohjatuntumaan – hyvässä ja pahassa

Tämähän pätee elämässä aika moneen asiaan, mutta etenkin työnhaussa omaan vatsanpohjatuntumaan kannattaa luottaa: jos jokin haiskahtaa rekrytilanteessa, se todennäköisesti lemuaa kun on tosi kyseessä. Ja toisin päin: paperilla ei niin hyvältä vaikuttanut työ saattaakin yllättää positiivisesti ja tuntua hyvältä vaihtoehdolta. Ihminen harvoin voi tunteilleen mitään, joten niiden kuuntelematta jättäminen voi kostautua itse työssä: jos jokin kaivertaa mieltä rekrytilanteessa, selvitä ensin miksi ja sen jälkeen pohdi onko kyseessä ratkaiseva asia suuntaan tai toiseen.

Et saa suoria vastauksia kysymyksiisi

Työhaastattelu on mainio tilaisuus päästä kysymään kaikkea mieltäsi askarruttavaa työpaikasta, työyhteisöstä ja työnantajasta, joten käytä tilaisuus hyväksesi. Kaikkeen työnantajallakaan ei välttämättä ole suoraa vastausta, mutta jos vastaaminen alkaa muistuttaa enemmän kissa-hiiri-leikkiä etkä tunnu saavan mitään konkreettista irti, kannattaa pohtia miksi näin on. Onko tehtävänkuva epäselvä työnantajallekin eikä vain sinulle? Tuntuuko, että sinulta ei odoteta mitään vai aivan kaikkea? Työtehtävän suorittamisen kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että tiedät mihin olet ryhtymässä ja näihin kysymyksiin työnantajan tulisi voida vastata – tai edes selvittää vastaukset sinulle jälkikäteen.

Ihailin ystäväni sinnikkyyttä työnhaussa ja rohkeutta kieltäytyä hyviltäkin kuulostaneista paikoista – enkä suotta, lopulta hän päätyi unelmiensa työpaikkaan, sellaiseen jonne mennessä kaikki tuntuu olevan kohdillaan.

 

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina

Kommentit

3

Jarmo

2008 olin saanut lisäkoulutukseni (YAMK) suoritettua ja mielin jotain uutta työtä konesuunnittelijan työni sijaan. Hain toiseen firmaan projektipäällikön hommaan ja haastattelun jälkeen sainkin paikan. Heti työsopimuksen allekirjoittamisen jälkeen aloin kuitenkin epäröimään uuden työn aloittamista. En tiennyt, mikä siinä oli vikana, eikä siltä ollut tuntunut niin vahvasti aikaisemmin, hakuvaiheessa. Olin ollut vain tyytyväinen, että pääsisin vaihtelevampiin tehtäviin. Viikon asiaa mietin, jonka jälkeen lähetin syvästi pahoittelevan meilin 'uudelle pomolleni', etten tulekaan heille töihin (huom. koeaika 4kk). Käymään en uskaltanut mennä tai edes soittaakaan, koska tiesin, ettei siellä ainakaan riemusta hypitä, mutta itselläni olo helpottui huomattavasti tuon päätöksen jälkeen. Useita kertoja olen asiaa miettinyt, mutta vieläkään en tiedä, mikä aiheutti sen epäilyksen mieleeni. Kertaakaan en ole katunut tuota päätöstäni.
4

Anna

Löysin mielenkiintoisen myyntityön, johon minulla oli juuri sopiva kokemus. Soitin yritykseen, mahdolliselle uudelle esimiehelleni. Hän oli erittäin kiinnostunut kuullessaan työkokemukseni ja kehui kovasti yritystä. Samalla hän tuli myös haukkuneeksi edeltäjän laiskaksi ja naureskeli edelliselle kyselijälle, jolla oli hänen mielestään tähtitieteelliset palkkatoivomukset. Hetken harkittuani jätin hakemuksen lähettämättä, koska en pystynyt näkemään itseäni hänen alaisenaan. Harmitti vietävästi, koska tuote ja työ olivat juuri sitä mitä olin hakemassa.
3

Työtön

Juu, siis valitahan voi jos ei karenssi tunnu missään ja on varaa valita. Toisilla on, toisilla ei. Ja 9€ päiväpalkkakaan ei riitä syyksi kieltäytyä...:(
4

San

Juuri olin aikeissa kirjoittaa, että hyvähän se on sanoa. Pitkä karenssi pamahtaa päälle saman tien, jos vain vilkaiseekin jonkin työpaikan suuntaan ja sitten jättää ottamatta sen vastaan. Kirjoittajalla ei ole oikein käsitystä todellisuudesta.
3

Rohkeasti kokeilemaan

Kun työn sisällön osaa, on oikeastaan ihan sama, mitä ja missä tekee. Kun kysymys on uuden oppimisesta ja haasteista, esimiehen tuella on iso merkitys. Aina kannattaa kokeilla, useimmin kuin usein itselläni on esim esimies ja työkaverit vaihtuneet.
6

Uskomatonta

Mie oon menny aina mihin oon sattunu pääsemään. Joka paikassa kehuttu ja sitte kohta potkastu pihalle. Että semmosta. Työnhakuun menee yleensä viikon jokainen arkipäivä. Siitä pitäs maksaa liksaa.
4

Huono työpaikka

Työ alkoi todellakin haiskahtaa, kun työsopimuksen kyljessä piti allekirjoittaa liite, jossa luvattiin työnantajalle sitä ja tätä. Myöhemmin tarkistettaessa liite oli laiton. Yrityksen luottamusmiehet eivät olleet asiaan puuttuneet eikä hr:ssä ollut riittävän osaavaa väkeä. Jos ennakkoasenne vaikuttaa huonolta se tulee olemaan sitä myöhemminkin.
4

Työnantajakokemus

Kävin eräässä tunnetussa työpaikassa haastattelussa ja esimiehekseni olisi tullut henkilö, josta olin kuullut erittäin paljon huonoa palautetta aiemmilta asiakkailtani. Mies tokaisi, että olet sitten hänelle tulossa töihin. Meinasin siihen sanoa, että en tosiaankaan vaan yritykseen, jonka palkkalistoilla sinäkin olet :). Asenne oli ylimielinen enkä olisi moista esimiehekseni huolinut, joten ilmoitin rektytoijalle etten jatka prosessia. Miksi suotta ajaa itseään huonoon paikkaan. Nauratti, kun ko. yritys mainostaa noudattavansa kaikelanlaista syrjimättömyyttä, mutta sitten heidän palkkalistoilla onkin tuollainen kummajainen, joka vesittää totaalisesti kaikki hyvät tarkoitukset :).

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.