Työhyvinvointi

Työhyvinvointi alkaa jo kotiovelta

23.11.2016 klo 7:00

Järkevä liikkuminen on osa työhyvinvointia. Kodin ja työpaikan väliset matkat vaikuttavat arjen sujuvuuteen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, tyytyväisyyteen ja työssä jaksamiseen.

Monipuoliset liikuntamahdollisuudet auttavat sitouttamaan työntekijöitä. Epäkohtien korjaaminen parantaa ilmapiiriä ja työtyytyväisyyttä. Työmatkaliikunta on helppoa arkiliikuntaa, johon työnantajan kannattaa panostaa.

Liikenneviraston tuoreen tutkimuksen mukaan yritys- ja kuntapäättäjät kokevat terveyttä edistävät liikkumismuodot tärkeäksi. Kestävässä liikkumisessa päättäjiä kiinnostavat eniten työntekijöiden työhyvinvoinnin ja terveyden paraneminen. Todellisuus on kuitenkin vielä toinen. Suomalaiset ovat edelleen autoilevaa kansaa, ja lyhyitäkin työmatkoja kuljetaan autolla. Työnantaja voi vaikuttaa henkilöstönsä kulkutavan valintaan innostamalla, kannustamalla ja mahdollistamalla sekä tarvittaessa myös ohjaamalla. Esimerkiksi maksuton pysäköinti, joka on merkittävä etu autoilijoille, voidaan muuttaa osittain maksulliseksi ja ohjata tuotto kestävien kulkumuotojen tukemiseen. Samalla ruuhka parkkihallissa helpottuu.

Autoilijasta hyötyliikkujaksi

HSL tarjoaa työpaikoille Matkakorttikokeilua, jossa nykyiset autoilijat saavat ilmaiset matkakortit käyttöönsä kahdeksi viikoksi. Omakohtainen kokemus auttaa työmatkarutiinin muutoksessa.

Liikkumistapojen muutos on hyvä aloittaa kartoittamalla yrityksen nykytilanne. HSL:n Työmatkalaskurin avulla yritys saa konkreettista tietoa työntekijöiden työmatkoista ja niihin liittyvistä tarpeista sekä keinoista, joilla niitä voi muuttaa kestävämmiksi. Työmatkalaskuri tuottaa tietoa henkilöstön työmatkojen kulkumuotojakaumasta ja sen muutospotentiaalista sekä hiilidioksidipäästöistä.

Lue lisää: www.hsl.fi/yrityksille

Lähde: Editori.fi ja HSL