Blogi

Työharjoittelusta vakiduuniin

Työharjoittelu on monelle se ensikosketus ”oikeisiin” töihin eli omaan alaan, ja usein myös väylä vakituiseen työsuhteeseen. Miten sitten maksimoida työharjoittelun hyödyt ja mahdollisuudet saada se ”oikea työpaikka” harjoittelun päätyttyä?

Ensinnäkin, niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, asenne ratkaisee. Nykytyöelämä on sen verran hektistä ja kiireistä, että harvalla on mahdollisuus pitää sinua kädestä kiinni koko harjoittelurupeamaa. Toki ohjaus kuuluu asiaan, mutta ole itse aktiivinen ja kysy, kysy, kysy! Kysymisen lisäksi oma-aloitteisuutta arvostetaan joka työpaikalla ja sitä, että erilaisiin hommiin ollaan valmiita tarttumaan.

Osoita kiinnostuksesi sekä työtä että alaa kohtaan – teoilla. Pelkkä oman kiinnostuksen esiin tuominen sanoin ei vie kovin pitkälle jos et tue sanojasi teoin. Voisitko tehdä oma-aloitteisesti jotain ekstraa työhösi liiittyen – tuoda opinnäytetyösi osaksi työtä tai tutkia jotain työpaikkaan tai alaan liittyvää ilmiötä? Jos seuraat alaa aktiivisesti vaikkapa somessa, kerro pomollesi löydöksistäsi – vaikkapa siitä, mistä alalla juuri nyt kohistaan eniten.

Älä erehdy kuvittelemaan, että nyt kun olet opiskellut alaa ja kenties valmistunutkin, että osaisit kaiken. Teoriassa osaamisesi ehkä on jo ihan hyvä, mutta käytäntö on joka työssä aina eri. Vaikka pomosi ei olisi yhtä kouluttautunut kuin sinä, ei se tarkoita oman osaamisesi olevan pomoasi korkeammalla – hänellä lienee jo vuosien ja taas vuosien käytännön osaamista, joka sinulta vielä puuttuu. Tietty nöyryys ja kollegoiden kunnioitus on siis aina plussaa. Tämä ei toki tarkoita, että sinun tulisi vaieta huomatessasi epäkohtia tai löydettyäsi kenties paremman tavan toimia. Josta päästäänkin sopivasti seuraavaan kohtaan.

Kerro mielipiteesi ja perustele ne. Jokainen työpaikka kaipaa uusia tuulia ja raikkaita ajatuksia, ja usein niitä nimenomaan odotetaan sekä uusilta työntekijöiltä että nuorilta sellaisilta. Katsot maailmaa hiukan eri vinkkelistä kuin monet vanhemmat kollegasi, ja mielipiteelläsi on väliä. Vanhoja käytäntöjä ei kuitenkaan kannata lähteä ykskantaan teilaamaan, vaan tuoda omat ideat pöytään perusteiden kera: miten sinä tekisit asiat eri tavalla ja miksi? Sen sijaan että haukut vanhat toimintamallit surkeiksi, keskity oman ideasi perusteluun – näin vältyt pahimmillaan kolhaisemasta vanhan toimintamallin suunnittelijan egoa.

Muista myös selkeästi  ilmaista kiinnostuksesi jatkaa harjoittelupaikassasi harjoittelun päätyttyä. Toki aiheesta varmasti keskustellaan osana harjoitteluasi, mutta jos näin ei tapahdu, tuo toiveesi ilmi – kukaan ei ole ajatustenlukija. Ja jos sattuu käymään niin ikävästi, ettei jatkosopimusta irtoa, vaadi perusteet sille miksei. Näin voit ottaa mahdollisesti ottaa opiksesi seuraavaa paikkaa silmällä pitäen ja tiedät, oliko syy joku muu kuin ettei juuri nyt ole mahdollista rekrytoida lisäväkeä.

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina