Työhakemus tekoälyllä – top 5 -munaukset (ja kuinka ne vältetään)
Työhakemuksen tekeminen tekoälyllä – helppo nakki vai työllistymisen este? Lue tämä, jotta vältät pahimmat tekoälymokat!
Työhakemuksen tekeminen tekoälyllä kuulostaa helpolta ja nopealta hommalta. Kukapa ei haluaisi vetää lonkkaa riippukeinussa sillä aikaa, kun tekoäly paiskii raskaat työt? Oikotie Työpaikkojen Customer Success Manager, Nina van der Giessen ei kuitenkaan lähtisi luottamaan tekoälyyn sokeasti. Useiden työnantajien ja HR-alan ammattilaisten kanssa päivittäin keskustellessa on nimittäin käynyt ilmi, että tekoälyllä tuotetut hakemukset usein tunnistetaan tai jäävät kovin geneerisiksi.
Helppoa ratkaisua tekoäly ei siis valitettavasti työhakemuksen kirjoittajalle tarjoa. Tekoälyä voisikin kuvailla hyväksi rengiksi, mutta huonoksi isännäksi: se on oiva apukäsi, mutta kaikkea valtaa sille ei kannata antaa. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka voit munata työhakemuksen tekoälyllä – mutta myös, miten vältät pahimmat tekoälymokat työhakemuksessa.
1. Puuta heinää työhakemuksessa
Tekoäly on hyvä apukäsi, mutta erehtymätön se ei ole. Se tekee virheitä, sotkee asioita keskenään ja ilmaisee asioita hassusti. Se voi suoltaa mitä tahansa soopaa, mutta onnistuu silti kuulostamaan vakuuttavalta. Älä siis anna tekoälyn hämätä itseäsi, vaan lue sen tuotokset aina läpi kriittisesti. Muuten työhakemukseesi saattaa päätyä pahimmillaan jopa suoranaisia valheita.
– Tekoälyssä on äärettömät mahdollisuudet työhakemustekstien ideointiin ja miten pystyy kristallisoimaan omat tärkeimmät kyvyt ja vahvuudet kirjallisessa muodossa, mutta kokonaista hakemuskirjettä tai CV:tä en lähtisi automatisoimaan tekoälyllä, van der Giessen, pohtii.
Tekoäly on toimelias apulainen, joka pystyy tuottamaan loputtoman määrän tekstiä työhakemuksesi tueksi. Tämä helpottaa erityisesti niitä työnhakijoita, joiden on vaikeaa päästä alkuun työhakemuksen kirjoittamisessa. Suuri osa tekoälyn tuottamasta tekstistä saattaa kuitenkin olla työhakemuksen lukijan näkökulmasta jonninjoutavaa jutustelua.
Tekoäly on työnhaussa hyvä renki, muttei isännäksi siitä vielä ole
Olennaisempaa kuin suuri määrä tekstiä onkin työhakemuksen nasevuus – se, että työhakemuksesta selviää kaikki olennainen, mutta vain olennainen. Jos mietit, mikä on työnantajan kannalta olennaista, tästä rekrytointikonsultti Heidi Tuomikorven haastattelusta voit lukea, mitä seikkoja rekrytoijat haluavat lukea hakemuksesta ja mikä on turhaa tietoa.
2. Liian geneerinen työhakemus tekoälyllä
Kohdenna, kohdenna, kohdenna!
Jos saisimme antaa työhakemuksen kirjoittamiseen vain yhden ainoan vinkin, kehottaisimme kohdentamaan hakemuksen kunnolla. Mikään ei näet vesitä työhakemusta yhtä kiitettävästi kuin sen suuntaaminen ei-kenellekään. Työhakemus on pilalla, jos työnantaja ei vakuutu siitä, että haluat työskennellä juuri sen leivissä. Pyydä siis tekoälyä kohdentamaan työhakemuksesi sille työnantajalle, jonka palvelukseen haet.
– Tekoälyllä täysin kirjoitetut hakemukset ovat hyvin geneerisiä ja erityisesti suomeksi hieman tönkösti kirjoitettuja, joten riskinä on, ettet erotu hakijamassasta yleisellä hakemuskirjeellä. Lisäksi riskinä on se, ettet korosta tarpeeksi omaa uniikkia osaamistaustaasi, van der Giessen painottaa.
Muista, että toisinaan tekoäly pistelee pokkana omiaan, joten kaikki tekoälyn luettelemat asiat eivät välttämättä ole faktoja. Siksi sinun pitää itsekin paneutua yritykseen ennen kuin laitat työhakemuksesi matkaan. Mikä voisikaan olla nolompaa, kuin esittää työnantajalle sitä itseään koskevaa virheellistä tietoa?
Lue myös: Soitto rekrytoijalle
3. Tekoälyllä tehty työhakemus ei vastaa kysymykseen
Työhakemusta voi ajatella vastineena työnantajan laatimaan työpaikkailmoitukseen. Työnantaja hakee ilmoituksella tietynlaista osaamista, ja hakijana sinun tehtäväsi on vakuuttaa, että juuri tällaista osaamista sinulta löytyy. Riskinä tekoälyn laatimassa työhakemuksessa on, ettei osaamisesi nouse esiin riittävän kirkkaasti ja vakuuttavalla tavalla.
– Tekoälyä voi kuitenkin käyttää ideointikaverina. Tekoäly on erinomainen tekstin analysjoija, eli voit esimerkiksi kysyä siltä, mitä tärkeimpiä taitoja tai kykyjä tulisi painottaa työpaikkailmoituksen tekstin perusteella, van der Giessen vinkkaa.
Rekrytoija ei saa paljonkaan irti siitä, että kerrot osaamisestasi luettelemalla liudan adjektiiveja. Jos työnantaja peräänkuuluttaa ilmoituksessa ”reipasta työotetta”, unohda heti alkuunsa ”olen reipas” -tyyppiset ympäripyöreät väitteet. Lisää tekoälyn luonnostelemaan työhakemukseen elämänmakuisia esimerkkejä, joiden avulla kerrot konkreettisesti motivaatiostasi ja siitä, millainen olet työntekijänä.
Tekoälyä voi kuitenkin käyttää ideointikaverina.
Kuinka suoriudut kiperästä tilanteesta hankalassa projektissa? Miten autoit työkaveria pulassa? Miten pidit hermosi kurissa ja onnistuit esiintymisessä, joka tupsahti työpöydällesi lyhyellä varoitusajalla? Tällaiset esimerkit kertovat sinusta osuvasti ja mieleenpainuvalla tavalla. Vaikka käytät tekoälyä apuna työhakemuksen kirjoittamisessa, valmistaudu myös kaivelemaan tietoja omasta muististasi.
Työnhaun oppaastamme löydät vinkit työnhaun kaikkiin vaiheisiin.
4. Työhakemus ei kuulosta sinulta
Työhakemusta lukiessaan rekrytoija haluaa paitsi tietää osaamisestasi myös tutustua sinuun työntekijänä. Tekoälyllä laadittu teksti ei automaattisesti anna työnantajalle riittävää kuvaa siitä, kuka juuri sinä olet ja millainen persoonasi on. Varmista siis, että persoonasi välittyy työhakemuksestasi silloinkin, kun käytät hakemuksen kirjoittamisen apuna tekoälyä.
Työnhakijoita kehotetaan usein olemaan omaperäisiä – ja aivan yhtä usein työnhakijat kysyvät, miten hakemuksesta saa tehtyä omaperäisen. HR-asiantuntija Minna Peltomaa on todennut, että työhakemuksen teksti on omaperäinen, jos hakija on itse kirjoittanut sen. Tekoälyllä tehdystä työhakemuksesta omaperäisyys ei siis huou automaattisesti, vaan tekstistä on erikseen muokattava oman näköistä ja kuuloista. Laita siis rohkeasti persoonaa peliin!
5. Tekoälyllä tehty työhakemus ei herätä tunteita
Työhakemusta voi ajatella mainoksena, jonka tavoitteena on myydä oma osaaminen työnantajalle. Kuten tiedät, parhaat mainokset herättävät tunteita: koskettavat kyyneliin, naurattavat tai saavat innostumaan tuotteesta niin paljon, että sen haluaa saada omakseen.
Työhakemusta tekoälyllä kirjoittaessa kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, millaisen tunteen teksti herättää. Innostuuko rekrytoija osaamisestasi? Herääkö hänen uteliaisuutensa persoonaasi kohtaan? Vakuuttaako hakemus hänet siitä, että olet motivoitunut ryhtymään hommiin?
Tekoäly ei luo hakemukseen automaattisesti haluttua tunnelmaa, joten sinun on itse tietoisesti tilattava sitä siltä. Lue siis tämä kokeneen kirjoittamisen kouluttajan Anja Alasillan haastattelu työhakemuksen tunnelman luomisesta ja hyödynnä oppeja, kun seuraavan kerran pyydät tekoälyä avuksi työhakemuksen kirjoittamiseen.