Blogi

Työhaastattelun toinen olomuoto

Mitä, jos työhaastattelu ei olisikaan neuvotteluhuoneessa tai jossain muussa perinteisessä – yleensä toimiston – tilassa?

Palavereita, kehityskeskusteluita ja muita työelämän tapaamisia saatetaan hyvinkin pitää kahviloissa, ravintoiloissa, kuntosalilla tai vaikkapa lenkkipolulla, mutta työhaastattelujen osalta pitäydytään pitkälti perinteisesti toimistotiloissa. Varmasti löytyy niitäkin, jotka mielellään ravistelevat perinteistä mallia ja vievät haastattelunsa jonnekin aivan muualle kuin yleensä kuivakkaan neukkariin. Harmillisesti heitä on vain kovin vähän.

Mitä iloa työhaastattelupaikan vaihdosta sitten voisi olla, tai onko sillä nyt ylipäätään väliä missä haastattelut pitää kunhan pitää? Itse kun kannatan rekrytoinnissa nimenomaan periteisten käytäntöjen kyseenalaistamista, uskon toimistotiloista poistumisen kannattavan sekä rekrytoijan että työnhakijan näkökulmasta. Esimerkiksi seuraavilla neljällä tapaa.

1. Askel ulos mukavuusalueelta

Kaikki, mikä ei tapahdu mukavuusalueellamme, kehittää, eikö? Miksei siis työhaastattelutilannekin? Neuvotteluhuoneessa haastateltavan hiillostaminen on monelle rutiininomaista puuhaa, jossa helposti sorrutaan toistamaan samaa kaavaa. Fyysisen paikan vaihtaminen voi toimia hyvänä potkuna rekrytoijan persuksille tarkastella rutiineitaan niin sanotuin uusin silmin ja ehkä huomata jotkut rutiinit turhiksi tai jopa huonoiksi.

2. Mitä pinnan alla kytee?

Jos työhaastattelun vaikkapa puistoon vieminen valpastaa rekrytoijaa, saa se haastateltavastikin varmasti jotain uutta irti. Mitä jos haastattelisit toisen kierroksen jossain toimiston ulkopuolella ja ottaisit selvää, miten haastateltavien käytös eroaa kun ei ollakaan enää tutussa ja turvallisessa toimistotilassa? Ulkosalla ärsykkeet ovat erilaiset ja vastaan voi yllättäen kävellä tuttuja tai haastattelutilanne saattaa saada arvaamattoman käänteen vaikkapa sadekuurosta – koskaan et tiedä mitä tulee eteen, jolloin haastateltavan reaktiot ympäristöön pysyvät aitoina ja pääset aitiopaikalle tarkastelemaan näitä.

3. Asetelma muuttuu

Toimiston ulkopuolella tapahtuva työhaastattelu riisuu tilanteelle yleensä tyypillisen vastakkain asetelman, jossa haastattelija on perinteisesti niin sanotusti kotonaan. ”Ulkosalla” ei enää ollakaan haastattelijan omalla tutulla työpaikalla vaan parhaassa tapauksessa molemmille uudessa paikassa, jolloin perinteinen sosiaalinen asetelma muuttuu ja tuloksena voi olla yllättävänkin tasapuolinen tilanne.

4. Vaihtelu virkistää

Tarvitseeko tätä edes selittää sen kummemmin: vaihtelu virkistää työhaastattelutilanteessakin – molempia osapuolia.

Oletko sinä ollut haastateltavana jossain erikoisessa paikassa tai vastavuoroisesti pitänyt haastattelun tarkoituksella toimiston ulkopuolella? Miltä tuntui ja mitä erilaista jäi käteen?

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina