Blogi

Työhaastattelun tiukat klassikot

Työhaastatteluissa vuodesta toiseen pintansa pitävät muutamat klassikkokysymykset – miten niihin voisi valmistautua?

Liekö tottumisasia vai nerokkuus näiden  ikivihreiden haastattelukysymysten takana? Oli miten oli, voit varautua klassikoihin miettimällä seuraavia asioita etukäteen.

1. Kerro itsestäsi

Tämä on vakio avaus haastattelussa, eikä oikeastaan edes kysymys. Mieti, miten tiivistät urasi ja osaamisesi muutamaan minuuttiin: ajattele esittelyäsi tarinana, joka alkaa koulutuksestasi tai urasi alusta ja huipentuu nykyosaamiseesi. Mieti myös, mitä voit tuoda persoonastasi esiin tässä kohtaa.

2. Mitkä ovat vahvuutesi?

Mieti, mitä vahvuuksia persoonastasi ja osaamisestasi haluat korostaa, ja miten ne tukevat rekrytoivan yrityksen hakemia ominaisuuksia. Tue näitä ominaisuuksia esimerkein: jos olet luotettava, kerro miten tämä näkyy työssäsi.

3. Mitkä ovat heikkoutesi?

Tämä piinaava kysymys nousee lähes poikkeuksetta esiin haastattelussa tavalla tai toisella, joten varaudu tähän jos johonkin. Heikkous ei tarkoita välttämättä sellaista asiaa, jota et voisi kehittää. Jos siis olet vaikkapa huono yksityiskohdissa, kerro sen lisäksi, mitä teet heikkoutesi selättämiseksi.

4. Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?

Mieti, miten haluat tulevaisuudessa kehittää osaamistasi ja miten suunnitelmasi ja tavoitteesi voisivat istua rekrytoivan yrityksen tavoitteisiin ja tilanteeseen.

5. Miksi sinun pitäisi saada tämä työ?

Tee taustatyösi yrityksestä ja mieti, mitkä ominaisuutesi ja osaamisesi tukevat yrityksen tavoitteita. Käy työpaikkailmoitus vielä kerran läpi ja mieti miten osaamisesi vastaa yrityksen tarpeisiin.

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina

Lue aiempia Työkyöpeli-blogeja