Blogi

Työhaastattelu etänä – näin onnistut

4.5.2020 klo 7:55

Aina työhaastattelua ei voida järjestää kasvotusten, kuten nyt poikkeusoloissa – vaan rekrytointi hoidetaan kokonaan videon välityksellä. Miten onnistua etähaastattelussa ja antaa itsestään paras mahdollinen vaikutelma tapaamatta työnantajaa?

Yhä useampi työnantaja hyödyntää jo videohaastattelua osana rekrytointiprosessia. Yleensä videovastauksia haetaan rekrytointiprosessin alkuvaiheessa, kun karsitaan hakijoista parhaita ehdokkaita tapaamiseen kasvotusten. Poikkeusolojen aikana tapaamiset kasvotusten on minimoitu, joten moni hakee ja myös saa työpaikan täysin etänä, tapaamatta fyysisesti tulevaa esihenkilöään ja kollegoitaan. Tilanne voi olla uusi ja jännittäväkin.

Panosta ilmaisuun ja läsnäoloon

Toki aiemminkin hyvä vaikutelma on pitänyt tehdä aina hakemuksesta lähtien läpi videohaastattelun ja lopulta kasvokkain tapaamisessa, mutta mitä erityisesti kannattaa huomioida, kun koko rekrytointiprosessi tehdään etänä?

  1. Luo fyysinen läheisyys etänä. Video häivyttää persoonaasi väkisinkin kun elekielesi ei näy kokonaisuudessaan vastapuolelle. Kiinnitä siis huomiota siihen, mitä videolla sinusta näkyy: asemoi kamera näyttämään sinusta muutakin kuin kasvot, mutta älä mene liian kauas, jotta ilmeesi eivät katoa etäisyyden mukana. Hyvä etäisyys on sellainen, jossa esimerkiksi käsiesi liikkuminen näkyy.
  2. Muista hymyillä. Ilmeiden merkitys korostuu, kun vastapuolesta näkyy videolla vain osa. Kiinnitä siis huomiota ilmeisiisi ja etenkin hymyilyyn, sillä niiden vaikutus hälvenee sekin videolla helposti.
  3. Hyödynnä muistiinpanoja. Kasvokkain tapahtuvissa haastatteluissa harvemmin näkee haastateltavilla muistiinpanoja, mutta videon rajatessa osan sinusta pois, kannattaa miettiä olisiko silmän ulottuvilla olevista tukikysymyksistä tai muistiinpanoista apua. Älä kuitenkaan missään nimessä jää lukemaan vastauksia paperilta vaan käytä muutamia avainsanoja tukena lapulla koneesi vieressä, jos epäilet ettet välttämättä muista jännitykseltäsi korostaa joitakin pointteja tarpeeksi.
  4. Valmistaudu hyvin. Kuten tavallisessakin työhaastattelussa, hyvä valmistautuminen on kaiken a ja o, älä skippaa tätä etänäkään.

Tsemppiä etänä työnhakuun!