Vastaa kyselyyn

Hei työnhakija, haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Siksi olemme kiitollisia, jos vastaat kyselyymme. Osallistu kyselyyn tästä ›

Oikotie Työpaikat
Blogi

Työelämänhallinta on taito, jonka voi opetella

9.7.2018 klo 7:00

Elämme elämänhallintakurssien, -oppaiden, life coachien ja ylipäätään itsensä kehittämisen kulta-aikaa, joten ei ole lainkaan ihme, että nyt puhutaan myös työelämänhallinnasta.

Moni on viime aikoina julistautunut kiireen boikotoijaksi vastalauseena ikuiselle työelämän kiireen ihannoinnille. Ja tottahan se on, jos kysyt keneltä vain töissä, että mitä kuuluu, vastaus pitää taatusti sisällään jotain kiireen tuskailuun liittyvää. Kiire on huono, mutta hyväksytty tekosyy huonosti hoidetuille töille, myöhästymisille ja huonoille päätöksille - mutta koska oli kiire, se on ihan ok. Entäpä jos ei ole? Siis kiirettä, eikä näin ollen tekosyytäkään.

Siinä missä elämäntaparemontti on ihmismielissä täysin mahdollinen, toteutettavissa oleva ja tavoiteltukin asia, miksei työelämäntaparemontti ole? Miten ainaisesta kiireestä ei muka voisi päästä eroon ja saada työtä balanssiin siinä missä elopainonsakin?

Elämäntaparemontti vaatii päättäväisyyttä, tavoitteen ja tuloksia, jotka pitävät kurssissa ja kannustavat matkan varrella. Ei se ole helppoa, ei, mutta täysin mahdollista, jos nämä kolme löytyy. Aivan samoin työelämänsäkin voi laittaa remonttiin jos niin päättää.

Alkuun pitää toki miettiä tavoitteet: niiden tulisi olla konkreettisia, mutta haastavia. Pitkän tähtäimen tavoite voisi olla vaikkapa ”en enää tee jatkuvasti ylitöitä”, jonka voi pilkkoa pienempiin osatavoitteisiin kuten ”otan kontrollin sähköpostin käytöstäni”, ”tehostan työskentelyäni” ja ”suunnittelen työni ja ajankäyttöni paremmin”. Näistä taas pitäisi miettiä konkreettiset askeleet muutokseen.

Jos oma työelämä tuntuu kaoottiselta ja siltä, ettei se ole omissa käsissä, kannattaa miettiä miten tilanteesta voisi päästä ulos. Jos reitti on olemassa, sen kulkemiseenkin on keinot, mutta yhdessä yössä se tuskin tapahtuu. Kuitenkin jos motivaatio oman työelämän parempaan hallintaan löytyy, löytyy myös keinot hallinnan saavuttamiseksi. Usein homma on ennemminkin päätöksestä ja siinä pitäytymisestä kiinni kuin että hallinta olisi mahdotonta. Jos et osaa sanoa töille ei, tiedät, että siitä sinun pitäisi aloittaa.

Mahdollista, eikö vain?

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina