Työllisyysnäkymät

Työelämän uudistaja avasi Uusimaa-viikon

10.5.2016 klo 13:23

Tanskalainen Uffe Elbæk avasi Uusimaa-viikon maanantaina 9.5. Musiikkitalon Camerata-salissa. Kansainvälistä mainetta niittänyt huippupuhuja kyseenalaisti perinteiset ajattelumallit työelämästä ja koulutuksesta.

Uusimaa-viikon lukuisissa tapahtumissa on luvassa luovia ideoita työelämästä perjantaihin 13.5. asti. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia.

Elbækin ajatukset antoivat ajattelemisen aihetta täydelle salille. Elbæk korosti, että työssä pärjätäkseen on hallittava ammatillisen osaamisen lisäksi iso liuta muita taitoja. Hänen kehittämänsä yliopistotason KaosPilots-koulutuksen vapaista paikoista kilpaillaan ympäri Eurooppaa. Elbæk sanoo kouluttavansa paitsi työn tekijöitä, myös tulevaisuuden työn luojia.

Uudenlainen työkulttuuri

Uffe Elbækin ajatusmallista on nousussa uudenlainen työkulttuuri, josta hän käyttää nimitystä neljäs sektori. Hänen mukaansa Tanskassa on yhä enemmän yrityksiä, jotka eivät lukeudu mihinkään kolmesta perinteisestä sektorista. Uffe Elbækin mukaan yritykset ja organisaatiot voivat ottaa parhaat piirteet kolmelta perinteiseltä sektorilta. Julkiselta puolelta ne saavat yleisen hyvän periaatteen, yrityksistä kannattavuuden periaatteen ja kansalaisjärjestöistä niiden työn tekemisen tavan.

Monia neljännen sektorin yrityksiä yhdistää yhteisen hyvän ajatus ja usein myös voitot käytetään toiminnan kehittämiseen. Elbaekin mukaan työntekijät etsivät tänä päivänä merkityksellisyyttä ja arvojaan peilaavaa työtä. Tällainen maaperä synnyttää sosiaalisia innovaatioita, joista kansalaiset pääsevät hyötymään.

”Uusi työ” inspiroi

Uusimaa-viikon ohjelma jatkuu teemalla Uusi työ. Viiden päivän aikana ohjelmassa on yli 20 tapahtumaa eri puolilla Uuttamaata. Mukaan mahtuu seminaareja, luentoja, työpajoja ja teematunteja mutta myös ulkotapahtumia, kuten kaupunkikierroksia, mindfulness-meditaatiota, yrittäjien puistopiknik ja kuntien välinen leikkimielinen uintihaaste.

Viikon aikana luovutetaan myös Uusimaa-palkinto, joka tänä vuonna annetaan työtä ja perhettä innovatiivisesti yhteen sovittavan toimintamallin kehittäjälle. Viidettä kertaa järjestettävä teemaviikko kokoaa yhteen kuntien, oppilaitosten ja muiden uusmaalaisten toimijoiden tapahtumia. Tapahtumakimara pyörähtää käyntiin uudella teemalla aina toukokuun alussa.

Lähde: Uudenmaan liitto