Työhyvinvointi

Työelämän uudet teesit

23.9.2015 klo 15:51

Hyvästi, lasikatto! -tilaisuudessa pohdittiin 22.9.2015, millaisia esimiehiä ja johtajia digitalisoituvassa maailmassa tarvitaan.

Tilaisuus liittyi naisjohtajuutta edistävään Dialogi-hankkeeseen.

Mielenkiintoista keskustelua Elisan tiloissa Helsingin Pasilassa johti psykologi, kouluttaja ja tietokirjailija Ilona Rauhala. Uransa etenemisestä kertoi Keskon Chief Digital Officer Anni Ronkainen, joka on aiemmin toiminut muun muassa Googlen maajohtajana. Tilaisuudessa listattiin osallistujien ja keskustelijoiden toimesta viisi työelämän teesiä.

#1 Hyödynnä data

Mielipide on vain mielipide. Se ei ole fakta. Päätöksenteossa tarvitaan nyt uusia työkaluja. Dataohjatusti teemme parempia päätöksiä nopeammin ja enemmän. Data on kilpailuetu: jos organisaatio ei ota datajohtamista käyttöönsä, muut ajavat ohi.

#2 Johda kulttuuria, älä strategiaa

Kulttuurin johtaminen on olennaisempaa kuin strategian. Ai miksi? Koska culture eats strategies for breakfast. Mitä tahansa muutosta yrität saada aikaan, ensin on vaikutettava ihmisiin.

#3 Ole nopea

Kun idea voi levitä yhdessä yössä ympäri maailman, myös organisaatioiden on kirittävä tahtia. Se tapahtuu muun muassa murtamalla siilot. Ihmisten on toimittava yhdessä. Tulevaisuudessa kaikki organisaatiot ovat matriisiorganisaatioita, jotka rakentuvat datan ja asiakaskokemuksen ympärille.

#4 Ansaitse johtajuus

Digitalisaatio tekee valtarakenteista läpinäkyviä ja dialogista välttämätöntä. Johtajan on osattava kuunnella ja kommunikoida. Digitaalisessa maailmassa seuraajat valitsevat seurattavan: johtajuus ansaitaan, sitä ei anneta. Hierarkkisen johtamisen parasta ennen -päivä meni jo.

#5 Tunne ihmiset

Pelkkä tieto ei ole enää valtaa, sillä se on kaikkien saatavilla. Tänä päivänä pärjää se, joka tuntee ihmiset: sekä omassa organisaatiossa että sen ulkopuolella. Kun tunnet ihmiset ja tiedät, mistä he motivoituvat, saat heidät työskentelemään kanssasi.

+ Kerro mitä osaat

Tee osaamisesi näkyväksi. Kukaan ei tiedä, mitä osaat, jos et itse kerro sitä. Lasikattoon on helppo törmätä, jos asettuu jo valmiiksi sen alle.