Työnhaku

Työelämän uuden vuoden lupaukset

20.12.2018 klo 14:20

Uusi vuosi on perinteisesti uudistumisen aikaa. Mitä sinä toivot uuden vuoden työelämältä?

Moni työnhakija toivoo saavansa sekä työnhakijana että työssä ollessaan arvostusta ja kunnioitusta. Näitä on pohtinut myös Nina Strang, joka eksyi seuraamaan televisiosta MasterChef Australiaa, ja sen antamaa erittäin myönteistä työelämän mallia.

– Se miten kilpailijoita kohdellaan kun he tippuvat yksi toisensa jälkeen todella tiukassa kilpailussa, sai minut yllättymään. Tuomareilta ei kuulu käskyä "sinä olit huonoin, kerää kamasi ja häivy", vaan lähtijän saavutukset ja hänen loihtimansa taidonnäytteet palautetaan mieliin, ja muistutetaan hänelle miten hän on kasvanut, tsempannut, yllättänyt odotukset ja loistanut. Lähtijä ei lähde lyötynä, maansa myyneenä häviäjänä, vaan todella paljon oppineena ja mahtavia kokemuksia keränneenä, omat rajansa haastaneena ja ylittäneenä onnistujana, Nina Strang kiittelee.

Eikö näin voisi toimia myös tavallisessa työelämässä? Voisimmeko uuden vuoden lupauksena luvata, että kunnioitamme ja arvostamme toistemme työtä silloinkin kun on ikävä tilanne. Irtisanomisissa, työnkuvan muutoksissa, rekrytoinnissa?

– Kun jonkun pitää lähteä tai tulla hylätyksi uudessa tilanteessa tai kilpailussa, tehdään se arvostaen ja toisen itsetuntoa tukien. Etsitään siitä lähtijästä niitä puolia ja asioita, missä hän on hyvä, pärjää ja osaa, ja kerrotaan ne hänelle. Kunnioitetaan työnhakijan työtä; hän on käyttänyt tunteja, ehkä päiviä hakemuksen tekemiseen, panostanut siihen ja asettanut toiveensa ja toivonsa siihen. Arvostetaan sitä vähintään viestimällä hakijalle hakuprosessin aikana reilusti, avoimesti, aikaa hukkaamatta, Strang sanoo.

Harva meistä saa liikaa kehuja ja positiivista palautetta. Toivottavasti uudesta vuodesta tulee hyvä mahdollisimman monelle työnhakijalle ja työssä olevalle. Kyllä ikävistäkin asioista voidaan löytää hyviä puolia ja uusia mahdollisuuksia, kun vain halutaan tehdä niin.

Hyvää työelämää ja työnhaun vuotta 2019!