Työhyvinvointi

(Työ)elämä on valintoja

22.3.2016 klo 7:00

Mitä jos voisit palata ajassa taaksepäin? Mitä jos voisit valita ammattisi uudelleen? Haluaisitko valita uudelleen?

Helpottavaa on, että niinhän sinä voitkin – jos nyt et palata ajassa taaksepäin, niin ainakin voit valita uudelleen.

Tuntuuko sinusta siltä, että työsi ei ole ihan sitä mitä haluaisit? Oletko ajatellut, mitä voisit asialle tehdä? Koskaan ei ole liian myöhäistä hakeutua uudelle uralle. Usko pois – koskaan ei ole liian myöhäistä vaihtaa suuntaa.

Uuden mahdollisuuden kartoittaminen alkaa aina itsetutkiskelulla. Pohdi, mitkä ovat mielenkiinnon kohteitasi, mitkä ovat asioita joista nautit. Onko se harrastukseen liittyvää toimintaa; voisiko siitä tehdä ammatin?

Kuuntele itseäsi. Kysy rohkeasti mahdollisuuksista, joita sinulla voisi olla nykyisessä työpaikassasi. Koskaan et voi tietää mikä mahdollisuus lymyää kulman takana. Ole rohkea uudistumaan, usko itseesi ja mahdollisuuksiisi.

Maailma täynnä mahdollisuuksia

Kansallisteatterissa nähtävä Paavo Westerbergin käsikirjoittama ja ohjaama Mahdolliset maailmat sivuaa näitä elämän moninaisia valintoja ja kipupisteitä. Näytelmä antoi todella ajattelemisen aihetta.

Mahdolliset maailmat on lämminhenkinen ja moderni draama keski-ikäisestä miehestä, joka työpaineiden ja perhekriisin kurimuksessa etsii yhteyttä aikuiseen tyttäreensä ja menneisyytensä valintoihin. Antti voisi olla kuka tahansa meistä.

Näytelmässä eletään 1980-luvun alkupuolta, kun lahjakas nuori Antti Tähtinen saa merkittävän teatteriroolin, ja tulee tempaistuksi aikuisten maailmaan. Vanhempiensa avioeron keskellä hän löytää uuden kodin teatterista, jonka kiehtovaan maailmaan uudet teatteriystävät hänet johdattavat.

Nykyhetkessä entinen lapsitähti onkin yhtä äkkiä keski-ikäinen mies, joka etsii tarkoitusta elämäänsä. Avioero uhkaa, ja uusin näyttämöteos ajautuu kriisiin. Ihmisten välillä on seiniä, eivätkä kohtaamiset onnistu. Samaan aikaan oman teatteriuransa nousukiidossa liitää tytär, joka on kirjoittanut tunnustuksellisen draaman omasta lapsuudenperheestään.

Mahdolliset maailmat on nerokas ja oivaltava muistutus siitä, että koskaan ei ole liian myöhäistä. Se on samaan aikaan myös hilpeänhaikea rakkaudentunnustus teatterille, jossa lapsuus ei milloinkaan kuole. Ja tarvitseeko sen kuolla muutenkaan?

Olkoon kyseessä alanvaihto tai uuden suunnan ottaminen elämässä, viesti on selkeä: aina on toivoa.

Paavo Westerberg: Mahdolliset maailmat, Suomen Kansallisteatteri.

Lue myös miten persoonasi määrittyy