Työllisyysnäkymät

Työelämä on jatkuvaa oppimista

24.10.2018 klo 15:28

Tiedon Learning as a Lifestyle -aloitteessa hyödynnetään talon sisällä olevaa tietoa ja ammattitaitoa kaikkien työntekijöiden oppimisen tehostamiseen.

Yrityksissä on tarjolla hyvin monenlaista tietoa, taitoa ja osaamista. Tiedon Learning as a Lifestyle -aloitteessa yrityksessä työskentelevät oman alansa huippuasiantuntijat saavat äänensä kuuluviin – ja samalla koko organisaatio oppii.

– Idea henkilöstön oppimisen tehostamiseen lähti työntekijöiltä. Teknologia-alalla työskentelevät haluavat aktiivisesti kehittää ja buustata omaa oppimistaan ja mietimme tapoja tukea sitä. Tiedolla työskentelee 15 000 oman alansa asiantuntijaa, joten talon sisältä löytyy monia joiden osaaminen hyödyttää myös kollegoita. Valitsimme ensimmäisiksi aiheiksi tekoälyn, Design Thinkingin, DevOps-metodologian sekä robotiikan, Tiedon henkilöstön kehittämisestä vastaava johtaja Inna Lindqvist kertoo.

Teknologia-alalla työskentelevät ovat tyypillisesti kiinnostuneita myös aiheista, jotka eivät välttämättä juuri tällä hetkellä liity omaan työnkuvaan. Moni käyttää myös vapaa-aikaansa oppiakseen uutta pitääkseen oman työmarkkina-arvonsa korkealla. Yrityksen omien asiantuntijoiden hyödyntäminen oppimisessa innostaa myös muita matalalla kynnyksellä mukaan.

– Teimme tietoisen valinnan siitä, että oppimissisällön tuottavat asiantuntijamme, eivät esim. ääninäyttelijät tai natiivipuhujat. Työntekijämme arvostavat aitoutta ja asiantuntijuutta. Asiantuntijamme valitsevat myös relevanteimmat näkökulmat mukaan maailmalta, Inna Lindqvist sanoo.

Oppimiselle on vaikea löytää aikaa

Koska nykypäivän työelämä on hyvin hektistä ja aika rajallista, omaehtoiselle oppimiselle voi olla vaikea löytää aikaa. Omien asiantuntijoiden tekemiä oppimispolkuja voi katsoa / kuunnella missä ja milloin tahansa.

– Haluamme tehdä oppimisen helpoksi ja käyttää teknologioita jotka mahdollistavat, että olemme osa työntekijöiden digitaalista elämää. Oppimateriaalia voi kuunnella vaikka autossa tai metrossa, kun siirtyy paikasta toiseen. Oppimissisältöä voi tuottaa kuka tahansa tietolainen – mikä tekee konseptistamme moniulotteisen ja kiinnostavan. Myös toimitusjohtajamme Kimmo Alkio on opiskellut eri aiheita samalla osoittaen, että elinikäinen oppiminen ei riipu kokemusvuosista tai uratasosta vaan enemmänkin uteliaisuudesta uutta kohtaan, Lindqvist summaa.

Työelämän muutos vaatii jatkuvaa paneutumista. Ihmisten tulee kehittyä ja oppia jatkuvasti uutta. Tulevaisuuden kyvykkyydet ja uramahdollisuudet löytyvät juuri kehittymisen kautta.

Uudistuminen ja vanhojen kaavojen unohtaminen kannattaa

Uudistuminen ja vanhoista kaavoista pois oppiminen vaativat rohkeutta niin yritysjohdolta kuin henkilöstöltäkin.

– Asiantuntijatyössä ollaan enää hyvin harvoin samassa tehtävässä työuran alusta loppuun saakka. Teknologian kehityksen myötä uuden oppiminen on jatkuvasti läsnä. Digitalisaatio lävistää kaikki toimialat ja se tuo mukanaan uusia haasteita ja mahdollisuuksia työn uudelleen järjestämiseen sekä uusien urien luomiseen, sidosryhmäsuhteista vastaava johtaja Päivi Huuhtanen sanoo.

Oman osaamisen kehittäminen ja uuden oppiminen on myös sitä, että henkilö pitää itsensä työmarkkinarelevanttina. Jos on tyytyväinen vain siihen mitä on, mahdollisuudet uudelleentyöllistymiseen tai uralla etenemiseen vähenevät. Riskit kannattaa siis minimoida kehittämällä itseään ja osaamistaan aina kun mahdollista.

Mikäli tekoäly kiinnostaa, opi lisää Tiedon Artificial Intelligence-alueen vetäjän, Christian Guttmannin kanssa:

Part 1: Artificial Intelligence and Business Transformation

Part 2: Benefits and Trends in Artificial Intelligence

Part 3: State of Affairs in Artificial Intelligence