TEMin vetämä työryhmä valmistelee esitystä työaikalain uudistamiseksi. Yksi taustatekijä on muuttuva työelämä. Tavoitteena on laki, joka vastaa tuleviinkin haasteisiin.

Suomen Yrittäjien lainsäädäntöpäällikkö Atte Rytkösen mukaan liitto näe mitään syytä, että sunnuntain tulisi nyky-yhteiskunnassa olla erityinen ja korvattava työpäivä. Myös vuorokautisen työn ylärajasta voisi luopua kokonaan, jolloin rajoituksena olisi vain lepoaikalainsäädäntö. Viikoittainen työaika voisi kasvaa 48 tuntiin.

Myös vuorotyö on tarkastelussa. TEMin hallitusneuvos Tarja Kröger toteaa, että nykylainsäädännössä on yksityiskohtaiset luettelot siitä, millä aloilla ja tehtävissä työ voidaan jakaa jaksoihin ja tehdä yötyönä.

Rytkösen mukaan työnantajapuolella nähdään asia niin, että jaksotyön tekemistä tulisi arvioida tehtävä- ja tarvekohtaisesti. SAK katsoo myös, että laki on jäänyt jälkeen.

Lähde: Taloussanomat

 

Kommentit

13

Keittäjä

On sitä keittiöissä joskus tehty yli sataa tuntia viikossa ja sitten vielä jälkikäteen saanut tapella, että saa ylityökorvaukset. Sitten ihmetellään jos ihmisillä hajoo paikat ja tulee sairaslomia.
18

Älytöntä

Herrat ja narrit viikonlopuiks töihin palkatta ensin. Sitten kun on nähty että työ heille maistuu muutaman vuoden, niin harkitaan uudelleen.
17

Hoitaja

Ja herrat töihin myös juhannuksena, jouluna,vappuna ja uutena vuotena iltakymmeneen asti. En ikinä vapaa-ehtoisesti noita vuoroja tekisi ilman tuota pientä lisäkorvausta.
10

Rita

Kyllä sen sunnuntailisän tulee säilyttää, kuin myös iltalisän. Ei ole mitään mieltä olla sunnuntaina töissä, jos saa saman korvauksen kuin viikollakin. Myyjillä on muutenkin niin pienet palkat, että ei voi ottaa pois noita pieniä lisiä. Tulkoot herrat töihin iitse samalla rahalla niin katotaan kauanko ovat.
7

Vuorotyöläinen

En kyllä minäkään menisi yhteenkään juhlapäivävuoroon ilman erillistä lisämaksua. Muutenkin palkka niin pieni että hyvä kun saa pakolliset menot maksettua. Lisät välttämättömiä, että pärjää jotenkin palkallaan!Välillä ei näe perhettään päiväkausiin kuin parin minuutin ajan, kiitos vuorotyön.
7

Toi aika?!

Tuon uudistuksen mukaan ihmisille ei tartte jäädä minkäänlaista omaa aikaa ja siitä maksettaisiin vielä huonompaa palkkaa. Joo ei käy. Kohta ollaan kaikki mielenterveystoimistossa ylikuormituksesta jos viikossa aletaan tekemään ihan päättömiä tunteja ja elämä pyörii vaan työn ympärillä... nää valmistelijat voi mun puolesta olla töissä vaikka 24h päivässä jos siltä tuntuu mutta kiitos, mä haluan säilyttää perheen, ystävät ja harrastukset koska näinollen pysyy myös se työmotivaatio kun kaikki on balanssissa!!!
3

Tomppa

Juurikin näin. Elämässä on hyvinkin paljon tärkeempiä asioita kuin työssäkäynti. Ja vielä jos työstä revitään motivaatio sekä jaksaminen pois, ei hyvä heilu. Sairaaksi menee Suomessa touhu näitten herrojen järjenjuoksulla.
2

Ritu

Täysin samaa mieltä. Meiltä vietiin jo ( kunta-työnantaja) lomarahat ja lisättiin työaikaa ilman palkkaa. ..mrrr
2

Kipa

Aivan samaa mieltä! Itsellä kun on jo mielenterveys ongelmia nii ei hirveesti innosta lähteä työelämään jos toi menee läpi.
2

30 vuotta vuorotyötä

Käsittämätöntä! Niillä aloilla missä ollaan vkl töissä on jo valmiiksi heikot palkat. Nyt halutaan taas kurjistaa pienituloisia entisestään!!! Puhutaan, että sunnuntai on samanlainen päivä kuin muutkin. Miksi sitten lähes kukaan ei halua työskennellä viikonloppuisin??? Alkaa jo kuulostamaan, että halutaan pienipalkkainen orjatyövoima kansanosa Suomeen. Valmisteleeko tämä työryhmä itse näitä esityksiä SUNNUNTAISIN!!
2

Heli

On totta että maailma muuttuu. Esim IT-alalla tehdään töitä vuorokauden ajasta riippumatta. Mutta heillä lienee palkatkin eri luokkaa kuin sairaanhoitajajilla, poliiseilla, ravintola-alalla. Kyllä varmasti kuka tahansa vuorotyöläinen haluaisi mielummin näpytellä kotisohvalta etänä työtehtäviään sunnuntaina, hyvällä liksalla, kuin olla raatamassa työpaikallaan ilman sunnuntailisää. Kaikki ei vain voi työkennellä hyväpalkkaisella IT-alalla. Jonkun on tehtävä nämä ikävät pienipalkkaiset viikonlopputyötkin..
2

Oudot luulot

Juu tehdään saamatta mitään korvauksia tehdystä lisätyöstä. Työmatkat menevät omaan piikkiin. Jos täytyy ulkomaille matkustaa, lento kohteeseen ja hotellissa vietetty aika menee omaan piikkiin. Sama on kotimaan matkojen kanssa. Kaikki matkat, jotka menevät normaalin työajan ulkopuolelle, menevät omaan piikkiin. Ei ne palkat ole niin isoja, että tuntipalkka olisi järin suuria. Suurin osa IT-yrityksistä ei maksa minkäänlaisia ylityökorvauksia. Saldoja saat kerättyä toki, mutta yhden suhde yhteen. Mikä tekee etätyöstä yhtään sen helpompaa, jos joudut koko ajan ponnistella aivoillasi saadaksesi tiukoissa aikarajoissa sovitun tuloksen aikaiseksi?
3

Heli

Tervetuloa töihin ravintola-alalle. Peruspalkka 1650€ + lisät ja nekin halutaan poistaa. Saat tehdä viikonloput töitä. Kokemuksella voin kertoa, että työ on fyysisesti ja henkisesti melkoisen raskasta. Eikä taida hoitajilla olla juurikaan paremmin asiat.
2

maza

saispa noin paljon peruspalkkaa, tai edes lisiä, tai vaikka puhtaan työympäristön. Lisäks joutuu kantaa kaikkea äärimmäisen raskasta jatkuvasti, hengittää kaiken näköistä paskaa, ilman kaffepausseja. Noh oma oli valintani kun en ruvennut mieluummin vaikka kansanedustajaksi t:raksajorma
2

Anonyymi

Ravintola-alalla huutava pula tekijöistä. Hae ihmeessä, niin pääset nauttimaan tuosta kuukausipalkasta. Monet paikat ottavat ihan kokemattomia ja kouluttavat itse alalle, koska tosiaan työntekijöitä ei meinaa saada.
3

Tässä!

Vuorotyön vaikutukset: 1. Viikonloppu ei tarkoita vapaata Viikonloput ovat harvoin juhlimisen aihe, sillä ne vietetään usein töissä. Vapaata sinulla taas on, kun kaikki muut ovat töissä. 2. Et tiedä, mitä perjantaitunne tarkoittaa Perjantaina ei ystävien kanssa suunnata töiden jälkeen juhlimaan, sillä on paljon mahdollista, että vuorotyöläisenä työt alkavat lauantaina jo aikaisin aamulla. 3. Et voi tehdä suunnitelmia enempää kuin viikkoa etukäteen Pomosi voi luvata, että saat tietää vuorosi kolme viikkoa etukäteen. Joudut vastaamaan kaikkiin tapahtumakutsuihin ”ehkä”, sillä on paljon mahdollista, että sinulla onkin työvuoro yllättäen tapahtuma-aikana. 4. Ystäväsi eivät ymmärrä, että työvuorojen vaihtaminen ei ole helppoa Työkavereiden kanssa työvuorojen vaihtaminen voi olla vaikeaa, sillä esimerkiksi viikonloppuvapaat voivat olla kultaakin arvokkaampia. 5. Sinulla pitää olla kunnon tuuri, ettet joudu jouluaattona töihin Joulu on monille yrityksille kiireistä aikaa. Vuorotyöläisille se voi tarkoittaa myös joulua töissä. 6. Unirytmisi vaikuttaa kuuluvan toiselle mantereelle Vuorotyöläinen voi nukkua silloin kun muut valvovat, ja valvoa kun muut nukkuvat. 7. Et näe ystäviäsi kuukausiin Ystävät käyvät töissä silloin, kun itse nukut ja sinun työskennellessäsi tapaavat toisiaan. Aikataulujen asettaminen yhteen on melkein mahdoton tehtävä. 8. Unohdat usein, mikä päivä on kyseessä Unirytmisi ollessa pielessä, myös päivät menevät sekaisin. 9. Sinua ärsyttävät ihmiset, jotka valittavat heräämisestä ennen kello kymmentä Aikaisin aamulla herääminen ei tarkoita, että nousisit kahdeksan aikaan ylös. Sinulle aikainen aamu tarkoittaa aamuyötä. 10. Et ikinä voi osallistua perheillallisille Kaikilla muilla ympärilläsi on aikaa tavata perheitään viikonloppuisin ja viettää heidän kanssaan aikaa. 11. Olisit hukassa ilman nettitelevisiota Aikoina, jolloin olet kotona, televisiosta ei tule mitään katsottavaa. Onneksi ohjelmia voi katsoa milloin haluaa netistä. 12. ”Hyvää päivänjatkoa” ärsyttää sinua Vaikka asiakkaat tarkoittaisivat hyvää toivottamalla sinulle ”hyvää päivänjatkoa”, ei se lämmitä paljon mieltäsi, sillä ”päivänjatko” tarkoittaa usein kahdeksaa samanlaista tuntia kassakoneen takana. 13. Et syö normaaliin aikaan Sinulle on normaalia, että illallinen venyy iltakymmeneen. Aamupalan hotkit neljältä aamulla ja lounaan jo yhdeksältä. 14. Silmäpussisi kasvavat Unenpuute alkaa näkyä suurina silmäpusseina ja tummina silmänalusina. 15. Näet kumppaniasi harvoin hereillä Vuorotyö voi aiheuttaa ongelmia parisuhteessa, kun työvuorot poikkeavat paljon toisistaan
2

Lähihoitsu

Todentotta,välillä tuntuu pahalta kun lapsetkin on oppineet siihen,että jos on äiti aikaa tai jos et ole töissä..rakastan työtäni,mutta en silti vaihtaisi sunnuntaita lasten kanssa työpäivään ilman pyhälisiä
2

Make

Ihan vaan tiedoksi, että ennemmin saa tulle kenkää, kun teen sunnuntaita arkipalkalla.
2

Ilona

Köyhät kyykkyyn meininkiä. Olen hoitoalalla ja palkka muutenkin "mitätön" työmäärään nähden. Taukoja ei ehditä pitää ja sitten jos pienet lisät otetaan pois on työmotivaatio täysin nollassa. Hyvä on suuripalkkaisten päättää miten saadaan pienipalkkaisilta ne vähätkin lisät pois. Täysin järjetöntä touhua.
3

Kokki

Koitappa olla vielä pieni tuloisempi kiireellisessä työssä ja ilman taukoja..vieläpä osaaikaisena n 30h/vko ja olet töissä joka perhanan viikonloppu joulut yms ja sitte ku sulta vielä revitään palkasta 1/3osa pois...
2

Emeritussuntio

Tavoitteenahan on pikkuhiljaa totuttaa ihmisiä ajatukseen, notta hyö on vaan koneenosia, mitä sitä palkkaa ja muita lisiä maksamaan, sehän huonontaisi kikyä, tätä herrojen aivopierua, ahneutta, jolle on annettu ihan yhteiskuntakelponen nimikin.
2

Mummu savosta

Ei ku lisää vaa herroille ja narreille liksaa, boonusta, millä nimellä ne nyt niitä kuhtukaan, ja tämä kaikki otetaan työntekijöiltä. Kohtahan ne tiettättää ilimasiks. Ee oo ihme kun perheet voepi huonosti, oo yötä päevee töissä, nykyään ku kaapatki suapi olla aaki puoleen yöhö, ja pienellä palakalla kaeken kukkuraks. Aevan järetön tää meeninki. eekö nuita heekennöksii oo jo ihan riittämii tullunna.Ku ee muuten totella, ni luajitaanpa uus laki
3

Anonyymi

Joillekin pyhä on vielä pyhä. Kyllä siitä pitää saada korvaus.
2

Eh

Oliskohan mei ihmistenkin syytä muuttua...jos kukaan ei kävisi yöllä kaupassa tai sunnuntaisin ei olisi kannattavaa myöskään pitää mitään auki. Tämä vain yksi esimerkki!! muutenkin olisi paljon muutettavaa!! nykymaailma pyörii sillä asenteella että, KAIKKI MULLE NYT JA HETI suurimmaksi osaksi oman navan tuojotusta!! Somen myötä ihmisistä on tullut ihan kuspäitä.. poliisien ja sairaanhoitajien/ lääkärien tulisi olla kaikkein hyvätuloisimpia täällä maailmassa!!
2

ärrr

Mitä säästöä siitä tulee kun sairaslomat lisääntyy eikä siaisiakaan saa ja väsyy nekin ja entä sitten. Lapset yksin ja taas menee yhteiskunnalta rahaa .... Kalikka kalahtaa omaan nilkkaan ja lujaa. Ei ihmisistä saa robotteja kun paperilla.
3

Hanna

Jos lopettavat sunnuntailisien maksut niin minä ainaki otan lopputilin siinävaiheesa..palkat tippuu n 300-400€/kk ja muutenki pienipalkkanen ala n 1500€jää käteen tällähetkellä niin en todellakaan ala uhraamaan perheen yhteistä aikaa enään viikonloppuisin jos siitä ei makseta...
2

Nostra

Suoraan sanottuna vituiks menee. Päättäjät pikkuhiljaa kiristää linjaa eikä tajuta, että jossain kohtaa sr pinna katkeaa. Ei mene montaa vuotta kun taas laitetaan käsivarsinauhaa käteen. Sitten ei tapellakkaan aatteesta vaan leivästä. Kummallekkohan pienipalkkaiset poliisit, palomiehet, armeija jne. asettuu?
2

Nostra

Suoraan sanottuna vituiks menee. Päättäjät pikkuhiljaa kiristää linjaa eikä tajuta, että jossain kohtaa sr pinna katkeaa. Ei mene montaa vuotta kun taas laitetaan käsivarsinauhaa käteen. Sitten ei tapellakkaan aatteesta vaan leivästä. Kummallekkohan pienipalkkaiset poliisit, palomiehet, armeija jne. asettuu?
2

42 vuotta raatamista

Jos tuo ihmisen kyykyttäminen todella yritetään toteuttaa, niin on tasan sata varma että sunnuntain tekijät lopettavat työt ja iltaisin ei löydy extraajia. Aika lyhyt näköisesti ajetaan ihmisten koko elämä rahan markkinoille. Eikö millään ole enää mitään merkitystä. Jo nyt on nähtävissä kuinka huonosti nuoret ja lapset voivat, kun vanhemmilla ei enää ole yhteistä aikaa viettää perheen kesken. Olen sitä mieltä, että suomen kansan on aika laittaa perseet penkkiin, ja kattoa kuinka kauan tämä yhteiskunta pyörii ilman tekijöitä. Herrat ja narrit ei niissä hommissa pärjää päivääkään, ja hukkkuisivat paskaan alle puolen vuoden. Kuka kannattaa ?
2

yötyöläinen

olen aivan samaa mieltä !!!
3

hoitsu 20vuotta jo..

Todellakin... Juuri lisät tekevät sen että olen töissä viikonloppuisinkin. Ja kunnalla on pakko olla ... Lapset kotona yksin,kun yh-äiti yrittää elättää perheen. Se on fakta,että jos tämä aivopieru toteutuu ksiken muun riiston mitä ovat jo tehneet mm terv.huollon työntekijöille.. Porukka ottaa lopputilin mieluummin....
2

Etana

Suomalainen ei saa alistua ihan mihin vaan. Tästä täytyy tehdä loppu. Meidän kyykytetään kohta loppuun kokonaan.
2

ilmo

Onkohan noi veijarit tehneet koskaan vuorotöitä 3 tai 5 vuoroa.
2

Sydämistynyt

Ei herrat osaa ajatella työläisten Sioita. Heillä on paksu rahakirstu ja alamaiset hoitamas sen likasen työn. Herrat porskuttelee vaan.... leikattais heiänki miljoonia ja jaettais vähäosaisille. Eläkkeellä ei tarvi miljoonatuloja. Pienemmälläkin tulee toimeen.
3

Himpula

Lisät vaan pois ja lisää pienituloisia sossun luukulle! Kai nyt herratkin älyävät että pois otettava on jossain annettava takaisin!
2

Kyykyttäkää vaan..

Otetaan sitte saikkua ku ei motivaatio riitä paskapalkalla tehä joulunpyhiä enää. Säästönne on taattu. Typerykset.
2

Anonyymi

Näin siinä tulisi käymään. Sitten ihmetellään kun viikonloppuisin mikään ei pelaa kunnolla:o
2

yötyöläinen

Mulla saattaa nyt jo olla viikottainen työaika yli 55 tuntia, + että teen kahta työtä, sivubisneksiin saattaa samalla viikolla kulua aikaa yli 10 tuntia. Mutta mikäli iltalisät poistuu ja pyhäkorvaukset, ...loppuu meikäläisen vuorotyökin, sitten VAAN max 5 päivää viikossa ARKENA ! saa joku muu hoitaa mielenterveyspotilaat kuinka huvittaa ! Teen sivubisneksestä päätyön ja päätän itse työajat !!!!! Kuinka ne voi kuvitella että joku raskaan raataja joka on aina ollut vuorotyössä, ja saanut siitä Huom! suht koht kohtuullisen korvauksen, tekisi saman nyt " ilmaiseksi" ??? Kaikki pyhät, Joulut , juhannukset, vaput ollut aina työssä. Itsellä 4 lasta, meidän perheessä ei ole ollut sellaisia juhlia joissa äitikin olisi ollut mukana, ei olla ollu vappulounaalla, ei äitienpäivälounailla. Juhannus on ollut vaan normi viikonloppu muiden joukossa. Jouluaattona äiti nukkunut että jaksaa valvoa työssään.....Uskon että sitten kun sen aika tulee että jo saaatuja lisiä otetaan pois, aika moni irtisanoutuu !!!!! Meillä töissä paljon nuoria sairaanhoitajia jotka miettivät tilannettaan, viesti oli monen kohdalla se että irtisanoutuminen, alan vaihto takaisin koulun penkille, ja päivätöihin .
2

yötyöläinen

...kukas sitten perseet pesee etteivät huku paskaan ???
3

Anonyymi

Eniten ärsyttää se että tietyt tahot haluavat antaa kuvan ihan kuin viikonloput olisi päiviä muiden joukossa. Kuitenkin yhteiskunta pyöriin arkitöiden ympärillä. Ollaan ma-pe 8-16 ja sitten viikonlopun viettoon. Vietetään perheen kanssa juhannukset, joulut ym. Tästä joutuvat vuorotyöläiset luopumaan. Sen tähden maksetaan pyhälisät, että siitä aiheutuvasta haitasta saa edes rahallisen korvauksen. Tuskin työnantajat ovat valmiita siihenkään, että nostaisivat peruspalkkaa sen verran että lisiä ei enää tarvittaisi. Tietävät että kukaan ei halua olla viikonloppuisin töissä kuitenkaan ja sairaslomat räjähtäisivät käsiin. Nykyinen työterveyshuolto yksityisillä lääkäriasemilla takaa sen, että saikkuja kirjoitellaan kernaasti. Sillähän saa " asiakkaat " palaamaan ja bisnes voi hyvin! Ja tämän lystin maksaa työnantajat. Että ihan omaan nilkkaan ovat itseään ampumassa!
2

Vuorotyössä 30v

Sopii tulla töihin teholle. Katsotaan sitten päättäjät, kuka jää kuka lähtee.
2

Vuorotyössä 30v

Sopii tulla töihin teholle. Katsotaan sitten päättäjät, kuka jää kuka lähtee.
2

Työaika päinvastoin lyhyemmäksi

Vuosi sitten kävimme Espoossa Laatukeskuksessa opintoretkellä ja siellä eräänä keskustelun aiheena oli työaika. Esimerkkinä keskustelussa nousi autovalmistaja Porschen toimet työajan suhteen. Tehtaassa lyhennettiin työaikaa ja kuinka kävikään? Työajan lyhentämisellä tehokkuus kasvoi. Nyt täytyy ihmetellä, miksi pitää tehdä päätöksiä, joilla on negatiivinen vaikutus. Eikö voitaisi kerrankin tehdä jotain tavallisuudesta poikkeavaa ja katsoa minkälaisia ovat tällöin tulokset,,? Näin ei meillä Suomessa varmasti ikinä tapahdu, herran pitää olla vain ja ainoastaan riistäjän osassa. http://www.is.fi/autot/art-2000000671807.html
2

Muumi

Onko elämäntarkoitus tehdä töitä. Maa on jo täynnä porukkaa jotka ajattelee, että ihminen elää tehdäkseen työtä ja voittoa, eikä tee työtä elääkseen. Juu ei muuta, kuin vanhemmat aina töihin, niin ihmetellään sitten taas, miksi lapset oirehtii.
3

.

Virastotyöaika loppuisi varmaan kanssa, eli asiointi KELAssa, TE-toimistossa ja muuallakin ilmeisesti onnistuisi yömyöhällä ja olisi auki viikonloppuisinkin?
2

Anonyymi

Juurikin näin!
2

Sairaanhoitaja

Joo jos lisät viedään niin mulle voi antaa potkut samantien. Jos eivät ymmärrä antaa niin otan.
2

Täyttä skeidaa!

Jos suomi menee viel lisää paskempaa suuntaa nii muutan japaniin kokonaa pois eu maast! Täytyy olla tosi mielenvikane jos joku hullu haluu tehä vkonlopun töitä ilman lisiä ja kokeilisivat ite nuo pukupellet vuorotyötä et ei se nii helppoo oo ku unirytmi o aina päi helvettii et aina en ees tiiä onko aamu vai yö ku herää!!
2

Ihminen pelinappulana

Kylläpä työläistä arvostetaan. Mikä hemmetti se on, kun koko ajan päättäjät räkyttää työaikojen pitentämisen puolesta, kun kumminkin työttömiä on paljon. Työajan pitennykset ajavat ihmiset uupumukseen ja sitämyöten sairauslomille, ennenaikaiseen työelämästä poistumiseen ja pahimmillaan koko elämän päätökseen. Iso ei millekkään työajan pitennykselle. Ihminen ei ole mikään kone.
2

einäin

Jos mun työaikaa pidennettäisiin niin eihän siitä hyötyisi ketään, ei ainakaa työnantaja. Työni on ns. ajatustyötä, työtä tehdessä en voi ajatella mitään muuta kuin sitä työtehtävää, eli vaatii 100% keskittymistä. Huomaan etten ole tehokkaana kuin n. 5-6h työajasta, välillä ei sitäkään jos on esim. nukkunut huonosti. Loppupäivä menee yleensä vähemmän tehokkaasti ja huomaa että ajatus ei kulje enää yhtä hyvin kun aamun ja aamupäivän tunteina. Välillä päivän viimeinen homma pitää aamulla vielä tarkistaa että onko se nyt tehty ihan oikein. Eli jos mun työaikaa pidennetään olen vain töissä kauemmin mutta tuskin saan sen enempää tehtyä kuin nyt. Aamulla ei myöskään ole sitten niin tehokas kun säästelee paukkuja loppupäivään. Näin se vaan menee näissä ajatushommissa.

Sivut

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.