Työnhaku

Tuskastuttaako työnhaku? Tässä 8 vinkkiä työnhakuun

8.8.2019 klo 7:00

Pitkään jatkunut työnhaku voi olla toisinaan kuin tervanjuontia. Tässä muutama kannustusvinkki työnhakurumbaan.

1. Tarkkaile alasi työtilannetta koko ajan

Vaikka olisit töissä, älä tuudittaudu siihen, että työ kestää ikuisesti. Hae töitä jo ennen kuin olet työtön. Jos sen sijaan olet työtön, tee uuden työn etsimisestä työ itsellesi. Pidä silmät auki ja ole valpas; tilanteet yrityksissä muuttuvat nopeasti ja työtilanteen seuraaminen auttaa ennakoimaan.

2. Tee töiden etsimisestä työ

Työttömyyden kohdatessa, älä jää rypemään murheen suohon, vaan tee töiden etsimisestä itsellesi työ. Laadi itsellesi realistinen päiväsuunnitelma, jonka mukaan etenet työnhaussa.

Työnhaku käy todellakin työstä. Sen tietää jokainen, joka hakee työtä työllistymättä.

3. Opiskele ja kouluttaudu

Vaikka työnhaku haukkaa suuren osan päiväohjelmastasi, älä unohda kehittää itseäsi ja ammattitaitoasi myös työttömänä ollessa. Kouluttaudu, opiskele ja syvennä osaamistasi. Voit opintojen myötä löytää myös uusia työpaikkoja ja urasuunnitelmia. Muista, että koskaan ei voi kouluttautua liikaa.

4. Muista työhaussa myös piilotyöpaikat

Työmarkkinoilla pätevät samat ehdot kuin asuntomarkkinoilla; parhaat paikat eivät ikinä päädy julkiseen hakuun. Rekrytointitoimistojen sivuilla ja ilmoittelupalveluissa on siten vain murto-osa tarjolla olevista työpaikoista. Töitä kannattaa etsiä laajalla haulla, myös sellaisista paikoista, jotka eivät aktiivisesti hae uutta työvoimaa.

5. Sosiaalinen verkosto auttaa työhaussa

Älä vähättele sosiaalisia verkostojasi. Työpaikka voi löytyä yllättävästäkin yhteydestä. Kysele ystäviltäsi avoimista työpaikoista, ja kerro, että olet käytettävissä.

6. Ole oma-aloitteinen

Oma-aloitteellisuus on tärkeää työnhaussa. Vaikka enää ei ole tapana marssia suoraan yrityksen konttoriin kysymään töitä, voi tämä persoonallinen tapa jäädä juuri sen vuoksi mieleen. Kokeile!

7. CV kuntoon

Laadi kunnollinen CV eli ansioluettelo. Pidä aina mukanasi muutama kopio ansioluettelosta, sillä et voi koskaan tietää, milloin sopiva työnhakutilanne osuu kohdallesi. Henkilökohtainen ansioluettelon ojentaminen parantaa myös esiintymiskykyäsi ja valmentaa sinua mahdollisia työhaastatteluja varten.

8. Erotu eduksesi työhaussa

Työnhakijan on osattava erottua massasta. Koska hakijoita on paljon, ja olet vain yksi monista, persoonallisuudella on merkitystä. Lähesty potentiaalisia työnantajia monin erilaisin tavoin; sosiaalisessa mediassa, videohakemuksin, -esittelyin jne.

Onnea työnhakuun!