Blogi

Turha strategia

On kaksi tilannetta, joissa strategia on turha. Kun se ei toteudu tai asiat toteutuvat ilman sitäkin. Useimmiten taustalla on johtajilta kuulemani, ”ihmiset eivät täysillä toteuta strategiaa”. Tuota samaa olen nuorempana kokenut itsekin. Ongelma on todellinen ja haittaa sekä tuloksen tekoa, että tavoitteiden saavuttamista.

Pelon kulttuuri syö strategian aamiaiseksi. Porukkaa ei saa sitoutumaan strategiaan. Haluttua kasvua ei saavuteta. Tuottavuus ei kehity kuten on ajateltu. Kipeitä paikkoja, mutta koska esimies kuulee tätä niin monelta, niin noihin pikkuhiljaa turtuu. Ajatus menee radalle, jonka mukaan tuo on normaalia.

Toisinkin voi kuitenkin olla. Aina välillä kuulemme organisaatioista, joissa strategiat toteutuvat, tavoitteet jopa ylittyvät. Tavallaan pelottavaa on, että on myös organisaatioita, joissa tavoitteet ylittyvät, vaikka niissä ei olekaan strategioita. Onko strateginen ajattelu siis väärin, tai jopa turhaa? Vai onko kyse siitä, että joku on löytänyt tavan tehdä strategian toisin, jolloin se toimii? Matti Alahuhta on sanonut "strategian ei tarvitse olla maailman paras, sen toteuttamisen pitää olla maailman paras". Hänellä on näyttöä liiketoiminnan positiivisesta kehittymisestä silloinkin, kun maailman talous sakkaa. Hyvä uutinen on, että tuo on muidenkin saavutettavissa.

Onnistuminen vaatii matkaa itseen, tekemisen juurille. Se vaatii pysähtymistä. Kaiken kiireen keskellä tuo on se vaikea paikka. Kuvittelemme olevamme tehokkaita, kun menemme kovalla vauhdilla eteenpäin, päivät ovat täynnä tekemistä. Huolehdimme siitä, että teemme asiat oikein. Kysymys, joka jokaisen pitäisi itselleen esittää "teenkö ihan varmasti oikeita asioita". Ja koska aivomme ovat toimintoautomaatti, niin meidän pitää kysyä tuo erittäin kriittisesti jokaisen tekemisen kohdalla vähintään 4 kertaa. Kieltäytyä hyväksymästä aivojemme tuottamaan helppoa aikaisempaan tekemiseen perustuvaa automaattivastausta.

Olen nähnyt, miten jotkin organisaatiot pärjäävät kaikessa suunnittelussa yhdellä lauseella. Eräässä organisaatiossa johtaminen perustuu kolmeen kysymykseen (sekä organisaation että jokaisen yksilön johtaminen). Suorastaan hullua on, että nuo ovat toimalallaan poikkeavia. Vai mitä ajattelet siitä, että erittäin perinteisellä toimialalla oleva yritys ylittää päämiehen pitkän tähtäimen tavoitteen 120 %? Entä jos sinäkin voisit ylittää tavoitteesi, henkilökohtaisesti ja organisaationa?

Menestyjät muista erottava tekijä ei ole teknologiasta kiinni. Menestyjät hallitsevat yhden osa-alueen muita paremmin. Vain yhden. Heillä on erittäin kirkkaana ja selkeänä jokaisen tiedossa yhtiön olemassaolon tarkoitus ja tavoiteltava tulevaisuus. Kun tietää miltä ponnistaa ja minne on menossa, niin on erittäin vahvoilla. Tämä on vähän kuin seiväshyppy. Jos et tiedä millä juokset, jos et tiedä missä rima on, niin miten osaat valita oikean seipään? Entä jos oletkin ihan väärässä kisassa, toiset ovat hyppäämässä pituutta.

Strategia muodostuu turhaksi, jopa painolastiksi, kun ihmiset eivät tiedä sen taustalla olevia tekijöitä. Vahva kolmikko, miksi ollaan olemassa, mihin asioihin yhteinen tekemisemme perustuu, mihin ollaan menemässä, muodostaa onnistuvan strategian pohjan. Itse asiassa, jos nuo ovat todella vahvat, hyvin ytimekkäästi ja selkeästi kuvattu, niin strategiaa ei edes välttämättä tarvita! Strategiset valinnat arjessa tapahtuvat noiden kautta, noiden pohjalta.

Strategia on siis jotakuinkin turha, jos ihmiset eivät ymmärrä mihin se perustuu. Ja se voi olla tarpeeton, jos kaikilla on yhteinen pohja, arvot ja kuva tulevaisuudesta. Tiedäthän nuo aloittavat yritykset, joissa into ja kiilto silmissä kantavat läpi pitkien työpäivien ilman uupumusta! Pysähdy siis, mieti miksi oikeastaan olettekaan olemassa (asiakkaan näkökulmasta), mitkä ovat tekemisen perusteita joista ette tingi ja mihin olette oikeasti menossa. Kun nuo ovat kirkkaita sinulle, mieti miten niistä joka kuukausi viestit niin henkilöstölle (ja yksinyrittäjänä pidät ne "nenäsi" edessä koko ajan) kuin yhteistyökumppaneille ja asiakkaillekin?

Tuon kun teet, niin sitten se strategia, jos sitä tarvitset, kyllä muodostuu. Ja mikä parasta, myös toteutuu. Jos kaipaat kumppania, sparraajaa, ota yhteyttä. Älä odota, vaan toimi jo tänään.

Kari I. Mattila

www.johtajuustaito.fi