Kevät saa monet pärskimään, mutta tunnistatko astman oireet? Astma on yksi yleisimpiä pitkäaikaissairauksia ja sairauspoissaolojen aiheuttajia Suomessa.

Hoitamaton astma heikentää suorituskykyä ja altistaa monille hengitystiesairauksille. Astma on keuhkoputkien limakalvojen krooninen tulehdus, joka aiheuttaa keuhkoputkien vaihtelevaa supistelua hengitysteissä.

Astman tyypillisiä oireita ovat pitkittynyt yskä, limannousu ja hengenahdistus. Oireita esiintyy varsinkin öisin ja aamuisin sekä sykettä nostavassa rasituksessa. Lisäksi allergisille hengitysoireita voivat aiheuttaa esimerkiksi eläin- tai siitepöly sekä muut hengitysilman epäpuhtaudet.

Astma voi puhjeta missä iässä tahansa

Mikäli lapsella on atooppinen ihottuma, allergioita tai vanhemmilla tai sisaruksilla on astma, on astmariski korkeampi. Aikuisilla ylipaino ja tupakointi lisäävät sairastumisen riskiä. Moni sairastaa astmaa tietämättään. Siksi oireet ja riskitekijät on hyvä käydä systemaattisesti läpi, jotta oikea diagnoosi saadaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Keuhkojen toimintakokeiden tekeminen on tärkeää ennen kuin määrätään pitkiä lääkehoitoja oireiden perusteella. Astman perustutkimuksia ovat muun muassa impulssioskillometritutkimus, spirometria ja PEF-puhalluskokeiden seuranta, joihin voidaan tarvittaessa yhdistää rasitustesti.

Astmaa hoidetaan tavallisesti päivittäin hengitettävällä kortisonilla sekä tarvittaessa nopeasti vaikuttavalla, keuhkoputkia avaavalla lääkkeellä. Terveellisillä elintavoilla, kuten liikunnalla, voidaan helpottaa oireita ja parantaa rasituksen sietokykyä. Vaikka oireet olisivatkin välillä poissa, astma ei katoa. Keuhkoputkien krooninen tulehdus vaatii jatkuvaa hoitoa eli lääkkeitä pitäisi käyttää silloinkin, kun oireita ei ole.

 

Lähde: Terveystalo

Kommentit

3

Miten h..ssä tämä liittyy työpaikkoihin ja oikotie.fihin?

Ottaa tämmönen astmaatikkona tosi raskaasti päähän, että taho, jolla ei ole mitään kompetenssia asiaan ylipäätään mitään lainaa /plagioi tietoja muilta!
4

Niina Oikotie Työpaikkojen markkinoinnista

Kiitos palautteesta ja olemme pahoillamme, että juttu on ärsyttänyt. Lähteenä on käytetty Terveystalo.fi:tä ja se on mainittu jutussa. Juttu on julkaistu, koska astma on yksi yleisimpiä syitä sairauspoissaoloihin työstä.
7

Salma

Olen astmaatikko ja tunnen monia muita. Ikinä en ole kuullut, että kukaan astmaatikko olisi astmansa takia ollut pois töistä. Korkeintaan satunnaiset ennalta sovitut testikäynnit lääkärissä. Se, kuka väittää että astma on suuri poissaolojen syy, valehtelee tai provoaa tarkoituksella.
5

Astmaatikon oireilu voi johtua myös työtiloista

Työnantajat voisivat tahoillaan myös reagoida siihen että ihminen toisensa jälkeen sairastuu työpaikalla. Toisilta häviää ääni, jatkuva nuha ja poskiontelotulehduskierre, joillain puhkeaa astma ja ne joilta astmadiagnoosi entuudestaan löytyy saavat kärsiä astman pahenemisesta lisäoireineen ja voimakkaine lääkityksineen. Työterveyshuollon puuttuessa asiaan oireilevia työntekijöitä siirretään toisiin työtiloihin, sellaisiin joissa myös ihmisillä on ollut vastaavaa oireilua. Todella typerää. Ihmiset sairastuvat pysyvästi. Sairauspoissaoloja on runsaasti. Kuitenkaan rakennuksen ongelmille ei tehdä mitään. Halpaa tuntuu ihmisten sairastuminen olevan työnantajalle (kaupunki) kun tilanne jatkunut usean vuoden ajan. Että mitä jos kirjoittaisitte artikkelin sisäilmaongelmista, niiden vaikutuksesta astmaatikon ja muidenkin elämään. Voisitte vaikka laskea työnantajille esimerkin siitä kuinka halvaksi tulee 2-3 vuoden ajanjaksolla maksaa 8 työntekijän sairaspoissaoloja 2-5kk/työntekijä, ammattiastman toteamisesta aiheutuvat kulut ja palvelun heikentyminen jatkuvan henkilökuntavajauksen vuoksi. Tässä esimerkissä on vain yhden kyseisen kaupungin työpiste tilanne. Vastaavia esimerkkejä saisi kyseiestä kaupungista lukuisia. Tällaiseen tuntuu verovaroin olevan varaa Etelä-Suomessa perusterveydenhuollossa.

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.