Vastaa kyselyyn

Hei työnhakija, haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Siksi olemme kiitollisia, jos vastaat kyselyymme. Osallistu kyselyyn tästä ›

Oikotie Työpaikat
Työllisyysnäkymät

Tunnetko vapun historian?

30.4.2019 klo 7:00

Vappu on kevään alkamisen juhlaa. Vappua vietetään 1. toukokuuta ja se on ollut vuodesta 1979 lähtien Suomessa virallinen liputuspäivä, suomalaisen työn päivä.

Vappu aloittaa kevään, mutta tunnetko vapun historian? Suomessa vappua on tapana viettää karnevaalitunnelmissa, suomalaista työtä juhlien.

Vappuperinteisiin kuuluvat sima, serpentiini, ilmapallot ja tippaleivät. Värikäs koristelu ja karnevaalitunnelma kuuluvat olennaisena osana kevään iloiseen juhlaan. Suomalaiset juhlivat usein railakkaasti myös vappuaattoa, joka on 30.4. Se onkin oikea karnevaali-ilta ainakin Helsingissä "Mantan" lakituksineen ja muine traditioineen.

Vapun historia

Juhlan nimenä vappu juontaa juurensa jo 700-luvulta. Vappua on juhlittu Suomessa keskiajalta lähtien nimenomaan 1. toukokuuta. Myös monissa muissa maissa, kuten Ruotsissa, Virossa, Saksassa ja Latviassa vappu on vanha juhlapäivä, jonka juhlinta perustuu perinteisiin. Vanhoja kevään juhlia on myös Suomessa aiemmin vietetty hela eli toukojuhla.

Helajuhlassa juotiin simaa ja tanssittiin. Juhlaan kuului myös, että pelloille ja muille avoimille paikoille sytytettiin kokkoja, joita kutsuttiin helavalkeiksi. Muinaissuomalaiset polttivat helavalkeita pahojen henkien pois ajamiseksi. Toukojuhlan aikaan oli myös aika päästää karja ensimmäistä kertaa laitumelle.

Vappuyö tunnetaan eri maissa hieman eri tavoin. Saksassa vappuyö on noitien ja taikuuden yö.  Monissa maissa vapunpäivästä tuli juhlapäivä vasta työväenliikkeen myötä, Työväenliike valitsi vapunpäivän kansalliseksi juhlapäiväksi 1800-luvun lopulla.

Hauskaa vappua!