Blogi

Tunnetko olevasi ulkopuolinen?

Oletko huomannut, että ei ole helppoa olla asioista eri mieltä kuin muut ja tuoda oma näkökulmansa esiin? Aina joku jyrää ylitsesi ja antaa ymmärtää, että ajatuksessasi on jotakin vikaa.

Toisinaan saatat kokea, ettet kuulu joukkoon, koska et jaksa keskustella pinnallisista aiheista, joita kuulet työpaikkasi ruokalassa. Haluaisit saada rauhan miettiä asioita syvällisemmin jonkun kanssa, mutta mistä sellaisen keskustelukaverin löytäisit? Tätä ilmiötä ei tarvitse enää ihmetellä, vaan sille on olemassa psykologinen selitys. Olet törmännyt suhtautumistapojen väliseen ristiriitaan, joka ilmenee kaikilla elämäsi alueilla.

Se korostuu aina, kun huomaat, että olet jonkun kanssa eri mieltä asioista. Tunnet silloin, että tuo toinen ei tajua näkemystäsi tai että hän hyökkää sitä vastaan. Joskus saatat huomata myös, että joku muu yrittää osoittaa tietävänsä ainoan oikean vastauksen. Tämä kahtiajako ihmisten välillä on juuri sitä sisäistä ristiriitaa, mitä välillä koemme, toiset meistä enemmän kuin muut. Mutta tämän asian ymmärtämisessä ja käytäntöön soveltamisessa on omat ongelmansa, koska harvoin tunnistat, milloin tämä aktivoituu. Tämän huomaaminen edellyttäisi, että tunnistat ja tiedostat mitä sinussa sisälläsi joka hetki tapahtuu. Et voi välttyä sisäisen ristiriidan aiheuttamalta sanaharkalta, jos et koskaan kuuntele itseäsi.

Tämä pieni tärkeä vaihe voisi kuitenkin pelastaa monta ihmissuhdettasi. Ilmiö näkyy korostuneesti juuri läheistesi kanssa ja työpaikalla. Osaatteko ottaa kiinni tilanteesta ja huomata mitä teissä tapahtuu vai lähdettekö reagoimaan toisiinne koko tunteen voimalla?

Luota itseesi, erilaisuutesi on normaalia

Olet ehkä ajatellut olevasi jollain tavalla erilainen, outo tai vääränlainen keskustellessasi muiden ihmisten kanssa. Tiesitkö, että et ole ainoa, joka niin kokee, vaan lähes joka toinen tuntee jossain tilanteessa samaan tapaan? Sen sijaan kaikki eivät koe sitä itselleen haitalliseksi. Tämän haitallisuuden kokemuksen voit kuitenkin muuttaa toiseksi. Se edellyttää itsetuntemuksen lisäämistä ja itsesi syvempää kuuntelua. Sama taito on tarpeen kaikille, mutta usein ulkopuoliset, ovat juuri ne, joita tämä asia koskettaa sisältä.

Ulkopuolisuuden kokemukset saavat sinut kuitenkin toimimaan tavalla, joka ei edistä sisäistä hyvinvointiasi. pakottava halusi kuulua jonnekin tai johonkin ryhmään, saattaa olla yksi tekijä. Toisaalta myös se, että yrität esittää olevasi jotakin muuta kuin oikeasti tunnet olevasi, johtaa myös kärsimykseen. Siksi haluaisin kertoa sinulle, että luota siihen, että olet normaali, koska silloin uskallat lähestyä itseäsi myös niistä lähtökohdista käsin, mitkä ovat aidoimman itsesi näköisiä. Tällöin myös muut kunnioittavat sinua ja suhtautuvat sinuun enemmän sillä tavoin kuin toivoisit. Lopultahan haluat kuitenkin tulla hyväksytyksi sellaisena kuin olet.

Erilaisuus on normaalia, mutta miksi se usein tulkitaan epänormaaliksi?

Aika usein ulkopuoliseksi itsensä kokevat, ovat myös saaneet työpaikallaan syntipukin tai jotenkin hankalan tyypin leiman. Tämä ongelma korostaa myös suhtautumistapaongelmaa ja siitä miksi siitä kaikkien olisi hyvä olla tietoisia. Tämähän ei vielä yksinään todista, että kyseessä olisi ”hankala tyyppi” vaan jos olet tämän kokenut, olet ehkä huomannut sen niin, että sinua ei kuultu, nähty tai sinut ymmärrettiin väärin.

Työpaikalla siis tapahtuu jatkuvasti tulkintoja tähän suuntaan ja se saa ulkopuoliset kokemaan itsensä entistä huonommiksi. He ovat usein myös introvertteja ja siksi he eivät välttämättä tee asiasta numeroa ja tuo sitä edes esiin, mutta kärsivät siitä silti. Kaksi erilaista maailmankatsomusta ovat vaan törmänneet yhteen ja asia on vakava, koska se on niin yleinen. Sen sijaan työpaikallakin on tärkeää oppia huomaamaan, miten itse kukin pystyy joustamaan omista tiukoista ajattelumalleistaan lisätäkseen yhteistyön ja vuorovaikutuksen toimivuutta ja hyvien kokemusten syntymistä.

Ulkopuolisuudessa on kuitenkin paljon ominaisuuksia, jotka ovat vahvoja resursseja, mutta niiden ainutlaatuisuus tulee ehkä ilmi hieman eri tavoin kuin muut ihmiset ymmärtävät. Ulkopuolisen näkökulma ja maailmankatsomus on nimittäin avarampi, avoimempi ja arvopohjaisempi kuin muilla, jotka taas enemmän korostavat tekemistä, suorittamista ja tehokkuutta. Tästä syystä ulkopuolisen kehittämisideat, jos hän niitä uskaltaa tuoda esiin, kuulostavat ehkä muiden mielestä turhan lennokkailta ja siltä kuin olisivat kaukana todellisuudesta, koska muiden realismi on vain siinä mitä he tietävät olevan olemassa. Sen sijaan ulkopuolinen näkee paljon pidemmälle ja hänen kykynsä visualisoida asioita olisi huomion arvoinen asia myös työyhteisön kehittämisessä. Tätä voivat muut sitten auttaa tarkentamaan tuomalla mukaan lisää realismia esimerkiksi.

Usein työpaikoilla korostetaan erilaisuuden merkitystä ja yritetään hyödyntää erilaisten persoonallisuustyyppien tuomaa vahvuutta ja monipuolisuutta. Siitä huolimatta tämä ei välttämättä toteudu, koska ne, jotka eroavat porukasta enemmän kuin muut, tulevat kierretyksi kaukaa. Olen itse tyypillinen ulkopuolinen ja löytänyt tieni ulos siitä, että kokisin sen haitallisena. Tämä ongelma on kuitenkin niin yleinen ja siksi olen kirjoittanut siitä e-kirjan. Haluan sillä auttaa ulkopuolisia löytämään paikkansa ja muita taas ymmärtämään ulkopuolisia.

Kirsi Mäkinen
ulkopuolinen yrittäjä
www.muutosympyra.fi