Blogi

Tulevaisuudessa jokainen on oman elämänsä bosslady

14.8.2019 klo 13:19

Minulla on ystävä, joka rakastaa haaveilemista. Sitten kun hänellä on lomaa, hän aikoo tehdä suursiivouksen. Sitten kun hän on eläkkeellä, hän muuttaa jonnekin lämpimään. Sitten kun työkiireet helpottavat, hän haluaa oppia koodaamaan.

Unelmointi on äärettömän tärkeää ja itsekin tavoittelen jatkuvasti uusia asioita. Ainoa ero unelman ja tavoitteen välillä on kuitenkin nuo kriittiset sanat: sitten ja kun. Kahdeksasta neljään -työ hallitsee ystäväni arkea niin vahvasti, että kaikki asiat, jotka oikeasti parantavat elämänlaatua, on sysätty kauas tulevaisuuteen.

Sitten kun -yhteiskunnan aika on ohi. Nyt jos koskaan, odottaminen on turhaa, sillä työelämä on mullistumassa tavoilla, jotka antavat meille mahdollisuuden elää juuri sellaista elämää kuin haluamme.

Tulevaisuus on niille, jotka tarttuvat tilaisuuksiin ja ovat valmiita sopeutumaan uudenlaiseen työelämään. Jokaisen, joka aikoo olla työelämässä vielä seuraavien vuosikymmenten ajan, on kuitenkin opittava elämään epävarmuuden keskellä. Voimme pian heittää hyvästit rutiineille, pomoille, toimistoille – ja ehkä eläkkeellekin.

Hyvät pärjäävät aina, mutta eivät yhtä hyvin kuin robotit

Tulevaisuudessa meidän ei ehkä tarvitse enää koskaan hakeutua fyysisesti työpaikalle, koska voimme itse valita, mistä teemme työtämme. Jo nyt noin kolmannes suomalaisista tekee etätyötä, ja tulevaisuudessa uudet teknologiat mahdollistavat sen, että etätyöstä tulee uusi normaali. Jos tällä hetkellä on tavallista tilata yrityksen logo toisella puolella maailmaa asuvalta graafikolta, onnistuu etätyö pian myös käytännönläheisemmissä tehtävissä.

Yhden arvion mukaan 75 miljoonaa työpaikkaa tullaan korvaamaan uudella teknologialla. Robotit tulevat korvaamaan monenlaisia rutiininomaisia töitä: Sairaaloissa robotti annostelee lääkkeet ja kadulla poliisirobotti valvoo liikennettä. Robotteja voi ohjata mistä päin maailmaa tahansa. Tämä mahdollistaa etätyön esimerkiksi lääkärille, joka voi suorittaa vaativan Suomessa tapahtuvan leikkauksen Yhdysvalloista käsin. Robotit eivät kuitenkaan tule korvaamaan meitä ihmisiä. Kun rutiininomaiset toimenpiteet on automatisoitu, jää vuorovaikutukselle enemmän aikaa. Robotin annostellessa lääkkeet, sairaanhoitaja ehtii oikeasti hoitaa potilaitaan.

Robotit voidaan ohjelmoida uudelleen silmänräpäyksessä, ja tulevaisuudessa meidän ihmistenkin on pystyttävä mukautumaan jatkuvaan kehitykseen. Tämä tarkoittaa sitä, että omat taidot on pidettävä ajan tasalla. Tulevaisuuden työelämä mahdollistaa sen, että jokainen voi tehdä parhaan version itsestään. Kukaan ei ehdi enää puutua kolmen vuosikymmenen ajan saman yhtiön palveluksessa, vaan jokaisen työntekijän on kouluttauduttava jatkuvasti sitä mukaa, kun robotit korvaavat työtehtäviämme. Esimerkiksi opettajat voidaan jossain vaiheessa korvata hahmoilla, jotka työskentelevät virtuaalisessa oppimisympäristössä, jolloin opettajasta voikin tulla virtuaalihahmon ohjaaja.

Kun kilpailemme robottien kanssa, emme voi enää kehuskella esimerkiksi hyvillä päässälaskutaidoilla tai ulkoa oppimillamme faktoilla. Meillä kuitenkin on jotain sellaista, mitä roboteilla ei ole. Meillä on viisautta, tunteita, uteliaisuutta ja intohimoa. Osaamme luoda taidetta. Janoamme kirjallisuutta. Näitä ominaisuuksia tullaan tulevaisuuden työelämässä arvostamaan yhä enemmän.

Ei pelottava, vaan jännittävä työelämä

Kun julkisuudessa puhutaan työelämän muutoksesta, keskustelua varjostaa usein pelko. Pelätään, että työ katoaa. On totta, että digitalisaatio tulee kaatamaan monia perinteisiä aloja, mutta se on minun mielestäni vain jännittävää. Kun itse lähdin Yhdysvaltoihin työskentelemään 2000-luvun alussa, se oli minulle kuin hyppy tuntemattomaan. Tänä päivänä maailma on lähempänä kuin koskaan ja on mahtavaa katsoa, miten tyttärestäni on kasvamassa aito maailmankansalainen. Toivon, että hänkin lähtee jonain päivänä maailmalle, sillä tulevaisuudessa verkostot tulevat olemaan arvokkaampia kuin koskaan.

Samaan aikaan, kun robotit tulevat hoitamaan kaikki tylsät hommat, me ihmiset voimme keskittyä kaikkeen kivaan. Voimme luoda uutta, innovoida, keskittyä rakentamaan omia verkostojamme. Sen sijaan, että meillä olisi tulevaisuudessa kahdeksasta neljään -työ, meillä on joukko erilaisia kontakteja, jotka takaavat toimeentulomme.

Jo nyt voimme tienata tekemällä keikkoja monenlaisten mobiilisovellusten kautta. Voimme esimerkiksi majoittaa turisteja, blogata ja kokata, ajaa taksia, kuljettaa ruokaa ja hoitaa lapsia. Suurten ylhäältä johdettujen korporaatioiden aika on ohi, koska mitä kauemmas tulevaisuuteen mennään, sitä tärkeämmäksi itsensä johtaminen tulee.

Minusta on ihanaa ajatella, että tulevaisuudessa voimme keskittyä rutiininomaisen puurtamisen sijasta unelmiemme toteuttamiseen. Maailmasta tulee juuri sellainen paikka, jollaiseksi me ihmiset sen muovaamme. Parin vuosikymmenen päästä meillä on kaikilla mahdollisuus lentää avaruuteen, koska joku on halunnut tehdä siitä mahdollista. Nyt on siis korkea aika pistää mielikuvitus laukkaamaan, valjastaa itsensä uteliaisuudella –ja kerätä ympärilleen joukko hyviä tyyppejä. Sitten kun on hyvät ystävät, NYT!

Kolme työtehtävää, jotka on tulevaisuudessa korvattu roboteilla

1. Autonkuljettaja

Tulevaisuudessa autonkuljettajan ei tarvitse enää istua ratissa. Sen sijaan hän voi etäohjata useaa eri ajoneuvoa tietokoneen avulla, tai keskittyä tarkkailemaan, että etukäteen ohjelmoidut reitit toteutuvat ongelmitta.

2. Kielenkääntäjä

Jo nyt erilaiset käännösohjelmistot toimivat tekoälyn avulla niin, että ne oppivat virheistä. Erilaiset käännösohjelmat pystyvät näin ollen tulevaisuudessa tuottamaan täysin virheetöntä tekstiä.

3. Tarjoilija

Mikä olisikaan sen rutiininomaisempaa kuin lautasten kuljettaminen pöytien ja keittiön välillä? Japanissa on jo ravintola, joissa kauko-ohjatut robotit hoitavat sapuskan pöytään.

Petra Mengelt (44) on piinkova bisnesnainen, joka vaihtaa korkokengät kukkapenkkiin Itä-Helsingin saaristossa aina kun sää sallii. Mengelt on työskennellyt lentoteollisuudessa Yhdysvalloissa ja hyppäsi vuonna 2012 fintech bisnekseen. Hän on haluttu ja ärhäkäs puhuja eurooppalaisilla kongressilavoilla.

Kuva: Mia Järvisalo