Blogi

Tieteen Narnia, jossa on kymmenen Disneylandia

20.5.2019 klo 7:00

Opiskeluaikana Vafa Järnefelt kantoi huolta ympäristöongelmista. Työssään VTT:llä hän ratkoo niitä nyt itse. ”Ei löydy toista paikkaa, jossa olisi joukko näin poikkeuksellisia ihmisiä tekemässä näin hätkähdyttävää tutkimusta”, hän kirjoittaa.

Kun reilu puolitoista vuotta sitten aloitin VTT:llä tutkijana, en rehellisesti sanottuna tiennyt, mikä minua odotti. Tiesin, että täällä tehdään mahtavia asioita − tutkimusta ja teknologioita, joilla mahdollistetaan hyvinvointia ja parempaa elämää kaikille. Halusin olla osa sitä maailmaa. Muistan, kun sain VTT:n avainnauhan kaulaan, siitä tuli hyvin ylpeä olo.

Monille tutkimusmaailma tuo mieleen paperikasat, joiden takaa ei meinaa löytää tutkijoita. Omista tutuistani muistin tutkija Lucan, joka käytännössä nukkui laboratoriossa ruokkiakseen mikrobeja ja huolehti niistä kuin omasta lemmikistään. Kun näin meidän ensimmäisen tutkijan valkoisessa takissa, mieleeni juolahti tohtori Emmett Brown elokuvasta Paluu Tulevaisuuteen, ja naurahdin ajatukselleni.

Ensimmäinen viikko jännitti, mutta mitä enemmän tapasin eri alojen asiantuntijoita ja tutkijoita, sitä sykähdyttävämmältä työpaikkani tuntui. Niistä ihmisistä, mitä mielenkiintoisimmista henkilöistä, kasvoi oma verkostoni, jonka kanssa pääsin tekemään töitä päivittäin. Ei löydy toista samanlaista paikkaa, josta löytyisi joukko näin poikkeuksellisia ihmisiä, jotka tekevät toinen toistaan hätkähdyttävämpää tutkimusta.

Reilun puolen vuoden päästä aloittamisestani, tuntui siltä kuin olisin Narniassa, jossa on kymmenen Disneylandia. Projektieni kautta pääsin tutustumaan yhä uusiin mahtaviin ihmisiin ja tutkimusalueisiin, joissa pääsin oppimaan lisää. Tässä muutama syy siihen, miksi mielestäni VTT on maailman vaikuttavin paikka olla töissä:

  • talo on täynnä visionäärisiä ihmisiä, jotka rakastavat omaa työtään
  • kollegat, jotka tulevat nostamaan ja työntämään sinua eteenpäin
  • kollegat, jotka viittaavat sinuun meilissä ”hän on paras” täysin tuntemattomalle
  • esimies, joka rohkaisee sinua rikkomaan rajoja
  • professori, joka käyttää aikaa kehittymisellesi ja puhuttelee sinua kuin olisit yhtä pätevä
  • kollegat, jotka haluavat jakaa ideoita, osaamista ja kokemusta kanssasi
  • johto, joka haluaa kuunnella, mitä sanottavaa työntekijöillä on ja järjestää aikaa siihen
  • ennen kaikkea talo on täynnä ihmisiä, jotka uskovat siihen, mitä tekevät.

Kyseessä on joukko poikkeuksellisia ja rohkeita yksilöitä, joiden kanssa on mielettömän hauskaa ja siistiä tehdä töitä. Kertomani ei kuulosta puolueelliselta, eihän?

Tässä kohtaa varmasti ihmettelet, mitä nämä ällistyttävät VTT:läiset tekevät työkseen? - Me teemme tutkimusta ja kehitämme teknologioita, joilla ratkaistaan maailman haastavampia ongelmia yhdessä. Kenties harmaannumme matkan varrella, mutta paranemme samalla kuin hyvä viini.

Kun olin opiskelijana ympäristötieteellisessä tiedekunnassa yliopistolla, meillä kannettiin paljon huolta siitä, miten ympäristöongelmia tullaan ratkaisemaan. Nykyään se taakkaa ei tunnu samalta, koska joka päivä pääsen näkemään, kuinka päättäväisesti VTT:llä tehdään töitä niiden haasteiden eteen.

Vafa Järnefelt

Kirjoittaja on tutkinut VTT:llä muun muassa kiertotalouden transition päästövaikutuksia sekä energiakytköstä. Lisäksi hän etsii digitalisaatiosta ratkaisuja kestävään talouteen siirtymiseen.

Lue myös:

Merkityksellistä työelämää - Mikrobi vieköön! Otaniemessä tehdään tutkimusta, joka saattaa pelastaa maailman.