Blogi

Tiedätkö totuuden vuokratyöstä?

Blogi

”Vuokratyönantajat ovat välistävetäjiä ja riistäjiä, jotka maksavat työntekijöille palkkaa alle työehtosopimusten sekä pidättävät palkasta prosentteja”. Aikamme erehtymättömät tietolähteet eli keskustelupalstat kertovat näitä totuuksia vuokratyöstä. Olivatpa ne sitten totta tai ei. Mikä sitten on totuus?

Lukematta kirjoitusta ensimmäinen kommentoija jo varmasti huutaa: ”tuo on vuokratyöyrityksessä työskentelevän aivopestyn tekstiä”. Myönnetään, että henkilöstöpalvelualalla töissä ollaan, mutta aivopesua en kuitenkaan myönnä. Anna siis mahdollisuus ja lue blogitekstini ensin loppuun, huutele vasta sitten.

Totuutena ajatellaan monesti vuokratyöyritysten pidättävän työntekijöiden palkoista osuuksia pyörittääkseen omaa liiketoimintaansa. Vuokratyönantajien ei myöskään tarvitse maksaa lakisääteisiä kustannuksia, kuten lomakorvauksia.. Tässä kohtaa meni jo väärin: henkilöstöpalveluyritykset ovat ihan yhtä velvollisia maksamaan työntekijälle palkkaa alan työehtosopimuksen mukaisesti kuin mikä tahansa yritys sekä hoitamaan työntekijästä aiheutuvat muut työnantajavelvollisuudet, kuten lomakorvaukset ja vakuutukset ilman erivapauksia.

Mikäli tämä asia kiinnostaa sinua lisää, niin kokeile täältä näppärää ”Tiedätkö totuuden henkilöstövuokrauksesta” testiä.

Millä rahalla se vuokratyöyritys sitten toimii? Asiakas maksaa henkilöstöpalveluyritykselle sovitun tuntihinnan tai tietyn kertoimen mukaan, jonka pohjana on aina työntekijän työehtosopimuksen mukainen palkka. Kerroin siis kattaa työntekijän palkan, lisät sekä lakisääteiset kulut.

Ja nyt tulee se yllätys: asiakasyrityksen kerroin sisältää myös vuokraavan yrityksen katteen. Vähän niin kuin yritystoiminta tuppaa muutenkin toimimaan eli ostetaan palvelua toiselta yritykseltä. Henkilöstöpalvelu sisältää tässä tapauksessa monenlaista hommaa: palkanlaskentaa, lakisääteisten kustannusten ja työllistämiseen liittyvää hallinnointia sekä rekrytointiprosessin hoitamista. Henkilöstöpalveluyritykset ovat myös hyviä löytämään oikeita ihmisiä oikeisiin tehtäviin. Tämä ei nimittäin ole kaikkien yritysten ydintoimintaa, joten yritysten kannattaa enemmin keskittyä siihen, mistä heidän omat asiakkaansa maksavat.

Vuokrayritys on siis työnantaja siinä missä kaikki muutkin yritykset, eikä joku hämärähommayritys, joka saa tehdä mitä lystää.

Mahdolliset negatiiviset kokemukset vuokratyöstä eivät johdu siitä, että kyseessä on nimenomaan vuokratyö, vaan monesti aivan muista asioista: työhaastattelussa et onnistunut tuomaan esille piileviä kykyjäsi metsurina, vuokrayrityksellä ei ollut juuri silloin tarjolla sopivia työpaikkoja sinulle, henkilökemiat eivät kohdanneet, palkanmaksussa oli ongelmia.. Syyt voivat olla seurausta vuokrayrityksen heikosta palvelusta tai inhimillisistä erehdyksistä.

Pointti on kuitenkin se, että vuokratyö itsessään ei ole mikään peikko. Vuoden 2014 Vuokratyöntekijätutkimukseen vastasi 5552 vuokratyöntekijää ja tutkimuksen toteutti Promenade Research Oy.

– Asteikoilla 1-5 vuokratyöntekijät antavat arvosanaksi 3,88, kun heiltä kysyttiin miten tyytyväisiä he ovat työnsä sisältöön. Ei-vuokratyötä tekevien arvosana on 3,71. Olemme iloisia näin hyvästä tuloksesta. Tämä kertoo siitä, että vuokratöissä viihdytään paremmin kuin yleisesti ajatellaan, Henkilöstöpalveluyritysten Liitto HPL:n toimitusjohtaja Merru Tuliara sanoo.

Tsemppiä sopivan työn hakemiseen – löydät sen sitten suoraan yritykseltä tai vuokratyöyrityksen kautta!

Blogitekstin on kirjoittanut VMP Groupin markkinointiosasto. VMP:n tavoitteena on nostaa vuokratyön arvostus sille kuuluvalle tasolle.