Blogi

Testing, testing..

Työpersoonallisuustestit herättävät monessa epäilyjä testien paikkansapitävyyttä kohtaan; voiko läjä kysymyksiä muka määritellä, minkälainen työntekijä oikein olen?

Itse uskon vahvasti, että voi. Olen viime vuosien aikana joutunut (tai päässyt) testauttamaan itseäni erilaisissa rekrytointiprosesseissa erilaisilla työpersoonallisuustesteillä sekä muilla ammatillista taipumusta mittaavilla testeillä (kuten matemaattisilla ja kielellisillä), ja täytyy myöntää, että olen näiden ansiosta ensisijaisesti oppinut paljon itsestäni työntekijänä. Erityisesti, jos testien tuloksia pääsee analysoimaan ammattilaisen kanssa, käsillä on mainio tilaisuus peilata itseään myös ulkopuolisen silmin testituloksiin – vastaako oma käsitykseni tuloksia ja päin vastoin?

Ahaa-elämykset eivät ole harvinaisia, vaikka kuinka uskoo tietävänsä minkälainen työntekijä on. Pienistä nyansseista saattaa muodostua määritteleväkin piirre, jonka olemassaoloa ei ole tiedostanut, mutta joka jonkun muun kertoessa tuntuu kovin omalta. Työhakemuksiinhan usein luetellaan ne kaikki kivat ja yleisesti positiivisiksi mielletyt luonteenpiirteet - kuten luotettava, yhteistyökykyinen tai positiviinen – ehkä ilman sen tarkempaa pohdintaa, kuvaavatko sanat oikeasti juuri minua vai uskonko potentiaalisen työnantajan vain haluavan kuulla ne.

Nuorempana (ja kokemattomampana) suhtauduin testeihin samaan tapaan kuin moni muukin; pelkäsin vastaavani ”väärin” ja analysoin liikaa omien vastausteni mahdollisia vaikutuksia tuloksiin. Turhaan, sillä työpersoonallisuustestien tuloksethan kertovat nimenomaan, millainen työntekijä juuri sinä olet, miten työskentelet ja miten sopeudut erilaisiin tehtäviin tai työyhteisöihin. Oikeaa tai väärää vastausta ei ole, on ainoastaan erilaisia työntekijöitä persoonineen.

Testien avulla olen saanut vahvistusta muun muassa sille, minkälaisessa työyhteisössä ja organisaatiossa todennäköisesti viihdyn parhaiten ja minkälaisissa olosuhteissa oma työpersoonani ja osaamiseni pääsevät otollisimmin kukoistamaan. Eräässä rekrytointiprosessissa minua jopa ”varoittettiin" tulosten analysoinnin yhteydessä, että olet kyllä tervetullut meille töihin, mutta mieti vielä, taipuuko muutoshalukas ja nopeatempoisesta työyhteisöstä syttyvä työminäsi hivenen kankeaan ja hitaasti liikahtelevaan yritykseen. Tuolloin vakuuttelin sekä itselleni että tulevalle työnantajalleni, että kyllä taipuu, kyllähän minä sopeudun minne tahansa. Noh, jälkikäteen on helppo viisastella, mutta olisi kannattanut miettiä vielä toiseen kertaan ja ”uskoa” testien tuloksia.

Onneksi (työ)elämässä virheistä kyllä oppii jos antaa sille mahdollisuuden. Eivätkä työpersoonallisusutestitkään toki ole täysin aukottomia, mutta tätä varten niiden tulokset tulisikin rekrytointitilanteessa käydä niistä jotain ymmärtävän henkilön kanssa läpi. Näin tuloksia voi tarvittaessa opponoida. Lisäksi ihmismieli on sen verran jännä kapistus, että se muuttuu ajan saatossa ja näin ollen myös testitulokset elävät elämänkokemuksemme myötä.

Jos oman työpersoonan ”testaaminen” kiinnostaa tai ammatinvalinta askarruttaa, nyt olisi tarjolla mainio tilaisuus itsetutkiskeluun Oikotien Uratestissä>>

Paula Narkiniemi
vapaa kirjoittaja
Twitter: PoolaKristiina