Kesätyö on monelle elämän ensimmäinen työkokemus. Listasimme asiat, jotka työnantajan on hyvä muistaa kesätyöläisten saapuessa.

"Kesätyöläisiin pätevät samat työehdot kuin muihinkin työntekijöihin, mutta nuorten perehdyttämiseen on hyvä panostaa muita enemmän", sanoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastaja Antti Ollila.

Aluehallintovirasto tarkastaa vuoden aikana sata erityisesti nuorille suunnattua kesätyöpaikkaa. Mukaan mahtuu jäätelö- ja kesäkioskeja, ravintoloita ja torikojuja. Tarkastuksessa kiinnitetään huomiota erityisesti työterveyshuollon järjestämiseen, työsopimuksen muotoiluihin, työaikojen noudattamiseen ja turvallisuuteen. Tarkkailun kohteena on myös se, miten hyvin työntekijät perehdytetään tehtäviinsä ja kuinka työvuorot ilmoitetaan.

Palkkaa säästä huolimatta

Pari vuotta sitten vastaavassa tarkastuksessa tutkittiin 150 työpaikkaa. Puutteita ilmeni erityisesti työterveyshuollon järjestämisessä, työhön perehdyttämisessä sekä työaikoihin liittyvissä järjestelyissä.

Ollilan mukaan hankalia tapauksia ovat "säävarauksella" toimivat kioskit ja ravintolat. Säätä on mahdoton ennustaa pitkälle etukäteen ja jos aurinko ei kesällä paistakaan, voi kesätyöläisen tilipussi jäädä harmittavan pieneksi. Aukioloaikoja laatiessa kannattaa siis ajatella, että monelle jäätelö maistuu kesällä sateesta huolimatta.

Muista nämä työsuhteen alkaessa:

Työsopimus kuntoon

Hoida kirjallinen työsopimus valmiiksi jo ennen työsuhteen alkua. Työsopimuksessa tulee määritellä:

- työntekijän palkka
- työn suorittamispaikka
- työsuhteen kesto
- työaika
- pääasialliset työtehtävät
- vuosiloman määräytyminen
- sovellettava työehtosopimus
- määräaikaisuuden peruste
- mahdollinen koeaika

Pyydä verokorttia

Pyydä työntekijää toimittamaan verokortti ajoissa palkanmaksua varten.

Älä tingi opastuksesta

Hyvä perehdytys maksaa itsensä takaisin töiden sujumisena. Etenkin nuorella kesätyöntekijällä olisi hyvä olla nimetty henkilö, jonka puoleen kääntyä tarvittaessa koko työsuhteen ajan. Esittele kesätyöläiset vakihenkilöstölle ja pyydä heitä opastamaan tulokkaita talon käytännöissä.

Kerro työterveyshuollosta

Kesätyöläisille kuuluvat saman työterveyshuoltoedut kun muillekin työntekijöille. Esittele käyttävissä olevat terveyspalvelut ja kerro, mihin ottaa yhteyttä sairastapauksissa. Sovi myös sairauspoissaolojen ilmoittamisesta etukäteen.

Tee työvuorolistat ajoissa

Kenellä meistä ei olisi suunnitelmia lämpimille kesäilloille tai viikonlopuille? Helpotat työntekijöidesi elämää kun toimitat työvuorolistat vähintään viikon etukäteen.

Tarkasta ikärajat

14-vuotias voi työskennellä kevyessä työssä osa-aikaisesti. Muuten työntekijöiden tulee olla vähintään 15-vuotiaita. Yötyöt ovat kielletty alle 18-vuotiailta ja tietyt tehtävät eivät tapaturman vaaran tai terveyshaittojen vuoksi sovi alle 17-vuotiaille. Lue lisää: http://www.tyosuojelu.fi/fi/nuorten-lastenluvat

Kehu, kannusta ja innosta

Ensimmäiset työkokemukset vaikuttavat paljon siihen, kuinka nuori työelämään jatkossa suhtautuu. Jos työntekijä hoitaa työnsä mallikkaasti, kerro se hänelle. Hyviä asioita on mahdoton sanoa liikaa.