Talous ja raha

Tekoäly kertoo työkyvyttömyyden riskit

7.7.2018 klo 7:00

Tekoäly auttaa työkyvyn riskien arvioimisessa. Se voi kertoa myös aivovammapotilaan selviämisprosentin.

Työterveys Virta tuottaa Oulun alueella työterveyspalveluita kunnille ja sairaanhoitopiirille. Ylilääkäri Silja Komulaisen mukaan tekoälyn avulla työkykyriski voidaan tunnistaa jopa 10 tai 20 vuotta nykyistä aiemmin.

Oulun tekoälyprojektissa tietokone opetettiin tunnistamaan työkyvyttömyyden riskit syöttämällä sille 14 000 perinteistä työkykyarviota. Sen jälkeen järjestelmälle opetettiin niitä piirteitä, joihin työterveyslääkärit olivat aikanaan perustaneet arvionsa, kuten lääkkeiden nimet, poissaolot, selkäkivut ja masennuksen oireet.

Kun järjestelmää testattiin, se päätyi yli 90 %:n varmuudella samaan lopputulokseen, johon hoitohenkilökuntakin oli potilasta arvioidessaan päätynyt. Tekoälyä toimittaneen CGI:n johtava analyytikko Elina Jeskanen sanoo, että tekoäly voi käydä läpi tuhansien potilaiden tiedot sekunneissa.

Työterveys Virran toimitusjohtaja Tuomas Kopperoisen mukaan tekoälyn avulla voidaan määritellä työpaikkakohtaisesti taloudelliset riskit reaaliaikaisemmin. Työkyvyttömyys maksaa yhteiskunnalle miljardeja euroja, muun muassa Kela-maksuina ja tekemättömänä työnä.

Kokeellisen neurokirurgian dosentti ja Töölön sairaalan neurokirurgisen osaston erikoistuva lääkäri Rahul Raj työskentelee projektissa, jossa tekoälyä ”opetetaan” ymmärtämään vakavia aivovammoja. Tekoälylle syötettiin 1 300 aivovammapotilaan tiedot ja hoitotavat. Lääkärit opettivat koneelle, millaisiin asioihin tulisi kiinnittää huomiota. Töölön sairaalan neurokirurgisen osaston ylilääkäri Mika Niemelä uskoo, että tekoälytyökalu on teho-osastolla käytössä viimeistään kahden vuoden kuluttua.

Lähde: Yle