Työnhaku

Tekoäly avuksi rekrytointiin – panosta verkkoprofiileihin

19.6.2018 klo 10:08

DAIN Studiosin toimitusjohtaja Ulla Kruhse-Lehtonen arvioi, että tekoälyrekrytointi yleistyy Suomessa kahden vuoden sisällä.

Tekoälyrekrytointi yleistyy vähitellen meillä ja maailmalla. Suomessa tosin käytetään rekrytoinnissa melkein pelkästään automatisointia, joka ei ole sama asia kuin tekoäly. Yhdysvalloissa tekoälyä hyödynnetään jo laajemmin.

Mitä hyötyä tekoälyrekrytoinnista on?

Tekoälyrekrytoinnista hyötyy etenkin työnantaja, joka pystyy seulomaan sopivat työnhakijat nopeammin tekoälyn avulla. Lisäksi työnantajan kustannukset pienenevät, kun rekrytoijan ei tarvitse käyttää rekrytoinnissa esimerkiksi headhuntereita.

Tekoälyn käyttöön liittyy toki myös haasteita. Se pystyy huomaamaan motivaation epäsuorasti, esimerkiksi siten millaista työtä työntekijä hakee ja miten hän osallistuu oman alansa eteenpäin viemiseen. Tekoälyä voidaan myös opettaa huomaamaan, vaihtaako työntekijä työpaikkaa jatkuvasti vai onko hänellä pitkiä ja sitoutuneita työsuhteita.

Kiinnostava työnhakijaprofiili

Videoprofiili on tämän päivän juttu. Videoprofiileista saadaan tekoälyn avulla selville erilaista dataa kuin hakukoneita käyttämällä. Mikäli käytetään hakukoneanalytiikkaa, työnhakijan tulee olla hyvin aktiivinen verkkoprofiileissaan.

Toki valintavastuu on aina ihmisillä – tekoäly siis työskentelee yhdessä ihmisten kanssa eikä sille anneta yksin päätäntävaltaa.

Tekoälyä käyttäessään työnantajan tulee olla hyvin perillä periaatteista, joilla tekoäly valikoi työnhakijoita. Tekoäly on siis yhtä hyvä kuin data ja algoritmit, eikä sitä kannata nähdä maagisena ”mustana laatikkona.”

Rekrytoinnin trendejä:

- Videohaastattelu, jossa tekoäly analysoi haastateltavan ilmeet, eleet ja mikroilmeet ja tekee analyysin profiilista.

- CV-crawler rekrytoijille, jossa tekoäly analysoi profiilin ja arvioi hakijan sopivuutta eri tehtäviin ja tekee myös tekosoveltuvuusarviointitestejä profiilien perusteella.

- Vera the robot – robottihaastattelija, joka pystyy haastattelemaan useita eri hakijoita samanaikaisesti ja analysoimaan hakijan sopivuuden haettuun paikkaan.

- Pehmeämpien taitojen analysointi: esim. stack overflow:n käyttäjiä on analysoitu heidän viestikäyttäytymisensä perusteella: onko henkilö avulias ts. auttaako paljon muita, millainen viestintätyyli hänellä on jne.

Vinkkejä työnhakijalle:

- Käytä runsaasti avainsanoja, data on tekoälyn polttoainetta.

- Ole aktiivinen sosiaalisessa mediassa, henkilöbrändäys on tärkeää. Jaa kiinnostavaa sisältöä ja blogeja tai kirjoita itse, mutta älä spammaa. Sisällön tulee olla relevanttia.

- Hanki harjoittelupaikka/työ hyvämaineisesta yrityksestä.

- Harjoittele videohaastattelua varten luonnollista esiintymistä, katso videoita, joissa esiinnyt.

- Älä valehtele, tekoäly yhdistelee dataa eri lähteistä, joten jäät helposti kiinni.

- Tunne yritys, johon haet.

Vinkkejä rekrytoijille:

- Tee rekrytointiprosesseistasi nopeampia, puolueettomampia ja skaalautuvia tekoälyn avulla.

- Tekoäly toimii erityisen hyvin rekrytointiprosessin alkupäässä esikarsintavaiheessa.

- Rekrytointipäätöstä ja rekrytoinnin vaatimuksia ei voi ulkoistaa tekoälylle. Ihminen on aina vastuussa rekrytoinnista.

- Käytä tekoälyä myös nykyiseen henkilöstöön edistämään kouluttautumista, palkitsemista, kehittymistä, sitoutumista jne.

- Tekoälyn käyttöä rekrytoinnissa on turha demonisoida, sillä ihminenkään ei toimi puolueettomasti. Ihmisen käytöstä ja perusteita on paljon vaikeampi jäljittää. Tekoälyalgoritmeja tulee kehittää jatkuvasti ja niiden tulee päästä käsiksi riittävän laajaan aineistoon ollakseen luotettavia.

Lähde: Ulla Kruhse-Lehtonen, toimitusjohtaja DAIN Studios: Finding a job in the Era of AI Recruitment