Työhyvinvointi

Teknologian uudet tuulet

5.6.2015 klo 8:57

Tulevaisuudesta on vaikea sanoa, mutta se on varmaa, että teknologia helpottaa elämäämme yhä enemmän.

Teknologia kehittyy huikeaa vauhtia eteenpäin. Kysyimme Elisa Oyj:n liittymäliiketoimintajohtaja Henri Korvelta, mitkä ovat teknologian uusimpia tuulia.

– Voidaan sanoa, että on kaksi hyvin olennaista yleistyvää asiaa teknologiaan liittyen. 1) Ihmisten biologisia toimintoja mittavaat laitteet ja 2) Koneiden liittyminen internetiin, Henri Korpi valottaa.

Ihmisten biologisia toimintoja mittaavat, lääketieteellisessä seurannassa käytettävät laitteet ja ohjelmat ovat yleistymässä. Tämä tuo toisaalta kustannuksia, mutta toisaalta myös merkittäviä säästöjä, kun joitakin terveyteen liittyviä asioita voidaan valvoa ns. etänä. Kotisairaanhoidon etävalvonta on ollut kokeilussa jo joillakin paikkakunnilla ja siitä on saatu hyviä tuloksia. Tämä toimii esimerkiksi paikkakunnilla ja alueilla joista on pitkä matka terveyskeskukseen ja sairaalaan.

– Toki ihmistä kiinnostaa terveys- ja liikunta-asiat myös vapaa-aikamielessä. Urheilusuoritusten mittaaminen ja raportointi sekä erilaiset sovellukset ovat monilla jo ahkerassa käytössä, Henri Korpi summaa.

Koneet nettiin


Teollisuusalan yrityksissä on jo pitkän aikaa hyödynnetty teknologian ja verkon mahdollisuuksia koneiden ja laitteiden käytössä sekä huollossa.
Nyt sama trendi näyttää saapuneen myös kuluttajatuotteisiin ja laitteisiin. Jääkaapin lämpötilaa, valaistusta ja monta muuta arjen asiaa voi operoida kännykän ja verkon avulla.

– Saunan ja kodin turvajärjestelmän voi käynnistää kännykän avulla. Pyykinpesukone kommunikoi internetin kautta valmistajan kanssa suoraan. Pian jääkaapitkin osaavat hoitaa täytettä hyllyilleen ilman kaupassa käyntiä, mikä helpottaa arkea kummasti, Henri Korpi sanoo.

Autoissa teknologiaa on hyödynnetty jo huimasti. Auton tietokone ilmoittaa milloin on huollon aika, lämmitysjärjestelmän voi käynnistää netin kautta ja navigaatiolaitteistot ovat tätä päivää. Jatkossa edelleen parantuvia kehityskohteita automaailmassa ovat varmasti varkaudenesto, auton paikannus, huollon varaus sekä autovalmistajien ja vakuutusyhtiöiden välinen yhteistyö. Toki aina voi miettiä yksityisyyden suojaa, ja sitä, mitä tietoja itsestään erilaisiin applikaatioihin antaa. Turvallisuus ja käyttäjäystävällisyys sekä yksityisyydensuoja ovat tärkeitä asioita.

Mökillä kaikki hyvin?

Koska Suomessa on valtava määrä kesämökkejä, monet ottavat heti omakseen arkea helpottavat etävalvontaan liittyvät toimenpiteet, kuten kesäpaikan kameravalvonnan ja hälytysjärjestelmän.

– Kun matka kesäpaikkaan on tarpeeksi pitkä, teknologian avulla voit tarkistaa, että kaikki on mökillä kunnossa eikä tarvitsee ajaa satoja kilometrejä, Korpi vinkkaa.

Suomi onkin kännykkäapplikaatioiden luvattu maa. Laitteiden mukana tulee usein jo valmiiksi appseja ja ominaisuuksia, jotka helpottavat arkea. Tarvitaan vain avointa mieltä ja oppimisen iloa, että uudet arkea helpottavat tekniset innovaatiot jäävät elämään.

Asiantuntijana:
Liittymäliiketoimintajohtaja, henkilöasiakkaat Henri Korpi, Elisa Oyj.
www.elisa.fi