Blogi

Tekeekö titteli autuaaksi?

Blogi

Olen viime aikoina pysähtynyt usein miettimään uusia yhteistyökumppaneita ja kollegoita tavatessani, mitä niiden käyntikorteissa komeilevat tittelit mahtavat aidosti pitää sisällään.

Toisilla aloilla titteli kuvaa varsin tarkkaan haltijansa työtä ja tehtävää (kuten taittaja tai lentokapteeni) ja toisilla niin sanotusti tulkinnanvaraa on rutkastikin. Oma alani on tästä hyvä esimerkki: viestintä-, media-, ja markkinointiala jos mikä kätkee sisäänsä niin monimuotoisen joukon eri ”genrejen” taitajia, ettei simppeli ”markkinointipäällikkö” yksinkertaisesti kerro lukijalleen oikeastaan mitään. Tai ainakaan riittävästi.

Jäljet johtavat luonnollisesti alani yleiseen murrokseen, jossa digi ja some ovat laajentaneet leikkikenttää rutkasti ja nopeaan tahtiin – osa on luonut nahkansa muutoksen mukana, osa ei, ja osa taas on tullut alalle ”vasta” kun digitalisaatio on ollut jo eilisen uutisia. Variaatiota osaamisessa löytyy siis, eivätkä tittelitkään voi kaikessa pysyä perässä, vaikka alalta löytyykin nykyään niin online-dialogin johtajia kuin community managereitakin, joista ei kymmenen vuotta sitten taatusti vielä osattu edes haaveilla.

Sama on tapahtunut muuallakin: eihän esimerkiksi myyntikään ole enää entisensä. Mitä merkitystä tittelillä sitten aidosti on, jos sen ei voi itsessään luottaa selittävän haltijansa työtä? Tekeekö tietyn tittelin ”omistaminen” työnhakijoiden luokittelun tiettyihin kategorioihin helpommaksi rekrytoijille vai onko työntekijän urapolku helpompi edelleen hahmottaa tiettyjen vakiintuneiden tittelien kautta CV:tä vain vilkaisemalla? ”Linjassa” olevat tittelit ikään kuin automaattisesti paljastavat, että jotain on uralla tehty oikein?

Veikkaan, että työelämän muutenkin muuttuessa jatkuvasti kohti projektiluontoista tekemistä ja työurien kehittyessä perinteisen lineaarisen urapolun sijaan myös horisontaalisesti, vakiintuneiden titteleiden kohdalla tapahtuu myös jonkinlainen murros. Ehkä meillä muutaman vuoden kuluttua onkin käytössä perustittelin sijaan jokin kirjainlyhennelmä top 5 osaamisalueista, jotka paljastavat haltijansa ”päätaidot” yksiselitteisemmin kuin perinteinen titteli?

Mitä itse tuumitte – tekeekö titteli autuaaksi?

Katso videot

Paula Narkiniemi, vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina