Blogi

Tarve ja sen ratkaisu

Olen ollut mukana perustamassa neljää eri yritystä, ja taas on yksi prosessi menossa. Vasta kahden viimeisen kohdalla olen oppinut tunnistamaan jotakin, mikä näyttäisi olevan toimiva tapa ajatella. Kuvittelen, että tämä oivallus voi olla hyödyllinen laajemminkin työelämää ajateltaessa.

Oivallus tuntuu kirjoittaessa naiivilta ja hassulta itsestäänselvyydeltä, sillä ajatus ei ole mitenkään uusi. Uskon, että harvat asiat ja ajatukset oikeastaan ovat uusia: usein tutut asiat saavat vain omassa mielessä uusia merkityksiä. Toivon, että tämä kirjoitus antaa sinulle uutta merkitystä jo ennalta tuttuun ajatukseen.

Oppini on, että toimivia ideoita löytyy helpoimmin, kun tunnistaa omasta elämästään – tai jostain hyvin hyvin läheltä – jonkun asian, minkä haluaisi olevan toisin ja löytää sitten ratkaisun asian muuttamiseen. Toisin sanoen tunnistaa tarpeen ja löytää siihen ratkaisun. Tätähän meillä tapahtuu päivittäin, mutta mielenkiintoista tämä on silloin, kun ratkaisua ei löydy helposti tai ratkaisun löytymisen eteen joutuu hieman ponnistelemaan. Tämä tarkoittaa, että kyseiseen tarpeeseen on mahdollista tuoda parempi ja helpommin tavoitettava ratkaisu.

Yrittäjyys ei ole tässä mitenkään tärkeä asia, se on vain yksi väline ratkaisun tuotteistamiseen. Ainahan on helpompaa, jos tarve ja ratkaisu on sillä kentällä ja toimialalla, jossa jo toimii. Silloin voi säästyä uuden yrityksen perustamisen vaivalta.

Itse en tee tätä prosessia mitenkään erityisen tietoisesti. En aktiivisesti mieti, mitähän tarpeita minulla on, mihin voisin löytää ratkaisuja. Oletan, että suurimmalle osalle ihmisiä ratkaisujen löytäminen siihen, että oman elämä sujuu helpommin, on varsin automaattista. Tärkeää on siis olla tietoinen ainoastaan tuosta hetkestä, kun löytää ratkaisun, josta huomaa olevan hyötyä, mutta sen löytyminen ei ollut helppoa. Silloin on tärkeää pysähtyä arvioimaan tarpeen yleisyyttä ja ratkaisun tuotteistamisen mahdollisuutta.

Kokemukseni mukaan turvallisinta on tuo tarpeiden tunnistaminen omasta elämästä, kun tarpeita yrittää tunnistaa muilta, on niiden taustat huomattavasti hämärämpiä, mutta tottakai siinäkin on mahdollista onnistua. Ihailen yrityksiä joiden tuotteita kukaan ei tiennyt tarvitsevansa ennen kuin niistä tuli suosittuja. Ajattelen tarpeiden luomisen olevan huomattavasti haastavampaa kuin tarpeiden täyttämisen. Kannustan sinua näkemään vaivaa elämäsi parantamiseen. Kun onnistut siinä, kannattaa pysähtyä miettimään olisiko tuo onnistuminen mahdollista tuotteistaa niin, että se voisi auttaa muitakin.

Kirjoittaja Tapio Kymäläinen on Humap Software Oy:n kehittämiskonsultti.
Lue lisää: www.humap.com